miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Se fură pădurile. Puțin câte puțin

 

Nu numai marile companii ce exploatează lemnul ne lasă fără păduri, ci chiar cei lângă care conviețuim. Din pădurile Doljului se taie de arbori de multă vreme. Și de multe ori, nu legal.

De exemplu, jandamrii doljeni au prins sâmbătă un bărbat de 62 de ani care tăiase mai mulți stejari.

“Sâmbătă, 18 iulie a.c., în jurul orei 07.00, jandarmi din cadrul Grupei de Supraveghere şi Ordine Publică Filiaşi – I.J.J. Dolj, aflaţi pe timpul executării unei misiuni specifice pentru combaterea faptelor de tăiere ilegală şi furt de material lemnos, au depistat în flagrant, la ieşirea din pădurea Brădeşti, un bărbat ce avea încărcată, într-o autobasculantă, o cantitate mare de arbori, fără documente de provenienţă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Jandarmii au procedat la legitimarea şi identificarea acestuia, constatând că se numeşte P.G. în vârstă de 62 ani, din localitatea Brădeşti, şi având în vedere cantitatea mare de material lemnos încărcat în autobasculantă, au solicitat, la faţa locului, sprijinul de specialitate al reprezentanţilor Ocolului Silvic Filiaşi.

În urma verificărilor şi a măsurătorilor efectuate a rezultat faptul că acesta avea încărcată în autobasculantă cantitatea de 11,9 mc material lemnos esenţă stejar, iar în pădure, la faţa locului a fost găsită tăiată ilegal cantitatea de 48,80 mc material lemnos.

Jandarmii au întocmit actele de constatare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere ilegală şi furt de material lemnos, iar bărbatul a fost condus la Postul de Poliţie Brădeşti şi a fost predat, împreună cu documentele întocmite, pentru continuarea cercetărilor, “ se arată într-un comunicat de presă transmis de IJJ Dolj.  

 

Pe de altă parte, Gruparea de Jandarmi Mobila Craiova a planificat și executat misiuni pentru combaterea faptelor antisociale în domeniul silvic, în județele Dolj, Gorj, Vâlcea, aplicând, numai în ultimele trei zile șase sanctiuni contraventionale, în valoare totală de 4800 lei, celor care au încălcat legea.

“Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova va intensifica misiunile de acest gen, în toate cele șapte județe, din zona de competență teritorială”, au anunțat reprezentanții insituției.

 

Începând cu data de 13 iulie 2015, în urma modificării şi completării Codului Silvic prin legea nr.133/2015, ofiţerii şi subofiţerii din Jandarmeria Română au primit competenţa de a constata infracţiuni silvice şi de a efectua controlul circulaţiei materialelor lemnoase.

Materialele lemnoase, indiferent de provenienţa lor, se transportă numai însoţite de documente specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora. Materialele lemnoase găsite în circulaţie fără documentele specifice de transport, cu documente specifice de transport a căror valabilitate a expirat sau care nu au înscrisă provenienţa legală se confiscă şi se valorifică potrivit legii.

“De asemenea, prin legea nr. 149/2015 a fost modificată şi completată legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, lucrătorii Jandarmeriei Române fiind abilitaţi, începând cu data de 24 iulie a.c., să constate faptele ce constituie infracţiuni şi contravenţii în domeniul cinegetic. În executarea atribuţiilor prevăzute de lege, jandarmii vor coopera cu lucrătorii silvici şi cu personalul cu atribuţii în domeniul cinegetic. Gruparea de Jandarmi Mobila Craiova a efectuat activităţi de pregătire specifice împreună cu lucrători din cadrul Direcţiei Silvice Dolj/ ocoalele silvice teritoriale, fiind discutate particularităţile privind constatarea infracţiunilor şi contravenţiilor la regimul silvic”, se arată într-un comunicat de presă al GJMb Craiova.

 

sursa foto: targoviste.info

 

Eliza RADU

Politica