joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Jocurile de noroc şi tulburarea de control

Se spune că, în viaţă, suma viciilor este constantă şi orice om are “dependenţe” faţă de anumite lucruri, acţiuni ori persoane. Unii oameni sunt dependeţi de tutun, alcool, droguri, iar alţii poate au vicii mai insignifiante, însă cu toţii avem ceva de care suntem “legaţi”. Această dependenţă, de orice natură ar fi, devine o problemă atunci când nu o mai putem controla şi ea ajunge să aibă control asupra noastră. Asta se întâmplă şi cu jocurile de noroc şi mirajul pe care ele îl produc. Posibilitatea de a câştiga bani foarte rapid, îmbogăţirea “peste noapte” este ceea ce, probabil, orice om îşi doreşte. Ideea de a ajunge bogat fără a depune foarte mult efort poate produce anumite tulburări atunci când acest impuls nu este controlat. 

Pe acest subiect am dorit să discutăm cu psihiatrul, care a fost de acord să ne spună mai multe despre această tulburare, despre diferenţele dintre un jucător profesionist şi unul patologic, cât şi despre modul în care această tulburare se poate trata.

“Jocul de noroc patologic este cea mai frecventă tulburare de control al impulsurilor, fiind o tulburare progresivă caracterizată de pierderea controlului asupra jocului de noroc, preocuparea pentru jocuri de noroc şi pentru obţinerea banilor în scopul de a juca, gândirea iraţională şi continuarea comportamentului în ciuda consecinţelor negative severe. Aceste consecinţe pot fi minimizate sau negate de către jucătorul patologic din cauza caracterului egosintonic (jocul oferă senzaţii plăcute) al tulburării. Până la 3% dintre adulţii din populaţia generală prezintă această tulburare a dependenţei de jocuri de noroc”, spune Lidia Şiuinea, medic rezident la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Jucătorul profesionist şi jucătorul patologic

Psihiatrul ne spune că există o diferenţă majoră între un jucător patologic şi unul profesionist. Jucătorul profesionist este cel care are succes pe plan financiar şi care ajunge chiar să scoată profit de pe urma jocurilor de noroc. În schimb, jucătorul patologic investeşte o cantitate mare de bani şi timp pentru jocurile de noroc, investiţii care au asupra sa consecinţe negative, atât financiare, cât şi sociale sau psihologice.

“Trebuie făcută însă o diferenţă între jucătorul profesionist şi jucătorul patologic. Jucătorul profesionist are succes financiar, el combină aptitudinile sale şi experienţa în ceea ce priveşte jocurile de noroc cu informaţii confidenţiale. Acesta planifică şi cântăreşte variantele jocului pentru a obţine cele mai multe câştiguri posibile. Performanţa sa profesională sprijină direct câştigul financiar.
Jucătorul de noroc patologic petrece prea mult timp şi cheltuieşte o cantitate excesivă de bani la jocurile de noroc cu consecinţe negative financiare, sociale, psihologice, afectând în acest mod atât viaţa lui cât şi viaţa familiei. De asemenea jocul de noroc patologic trebuie distins de jocul de noroc social (când individul joacă în scop de socializare cu prietenii, pe o perioadă limitată de timp). Formele cele mai utilizate sunt: loteriile, jocul de cărţi, cazinourile, pariurile sportive şi aparatele mecanice”, mai spune Lidia Şiuinea.

Potrivit psihiatrului, jocul de noroc maladaptativ şi recurent este indicat de următoarele:

-Individul e preocupat de jocuri de noroc (se gândeşte la modalitatea de a obţine bani pentru a juca);
-Tinde să joace sume de bani din ce în ce mai mari;
-A făcut repetate eforturi lipsite de succes de a controla, reduce sau înceta să mai joace;
-E iritabil sau neliniştit în momentul în care încearcă să reducă sau să înceteze să mai joace;
-După ce pierde bani la joc, se întoarce a doua zi pentru a-şi lua revanşa;
-Jocul e o modalitate de a se îndepărta de probleme;
-Îi minte pe membrii familiei, pe terapeut etc., pentru a ascunde gradul de implicare în jocurile de noroc;
-A comis acte ilegale (falsuri, fraude, delapidări, furt) pentru a avea bani de joc;
-A periclitat sau a pierdut o relaţie semnificativă, slujba  etc., din cauza jocurilor de noroc;
-Solicită bani de la alţii pentru a ieşi dintr-o situaţie financiară disperată, cauzată de joc.

Nu doar substanţele narcotice sunt cele care provoacă sevraj. Am aflat de la Lidia Şiuinea că scăderea frecvenţei jocurilor se soldează cu semne şi simptome de sevraj (iritabilitate, agresivitate, anxietate, nelinişte).

Totodată, între jocurile de noroc şi alte vicii precum droguri, alcool ori alte dependenţe există o legătură.

“Aproximativ 50% dintre jucătorii patologici au istoric de abuz de droguri, alcool sau alte dependenţe. Alte afecţiuni comorbide cu jocul de noroc patologic sunt: tulburarea de panică, agoraphobia, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea depresivă majoră, tulburarea bipolară, tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de personalitate narcisică şi antisocială. 80% dintre jucătorii patologici au în antecedente fie o tentativă de suicid, fie ideaţie suicidară”, afirmă psihiatrul.

Întrebată despre tratament, Lidia Şiuinea ne-a spus că el este unul farmacoterapeutic şi psihoterapeutic.

“Farmacoterapia utilizează inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei şi timostabilizatori”, Lidia Şiuinea.

Astfel că, atunci când simţi că nu mai ai control asupra ta, iar jocurile de noroc ori alte dependenţe par să te acapareaze, este indicat să apelezi la un specialist care va reuşi să te ajute să depăşeşti problema.

Politica