joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

De vacanţă – Saturn, o staţiune tot mai palidă

 

Majoritatea craiovenilor se îndreaptă în această perioadă spre zona montană sau spre Litoral. Astăzi vom prezenta o staţiune care în urmă cu mai mulţi ani era invadată de turişti, însă acum multe hoteluri s-au închis.

Staţiunea Saturn a devenit foarte liniştită în ultimii ani şi la prima prima vedere pare mai mult staţiune de tratament. Agitaţia din staţiune este după ora 19 şi până la ora 0.00. După miezul nopţii forfota dispare brusc, iar localurile şi bazarul se închid, iar pe stradă nu mai este nimeni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Preţurile sunt destul de mici, chiar comparable cu cele din Craiova, însă pentru tineret alte staţiuni aduc spectacolul, distracţia. Sunt câteva terase, hoteluri cu grădini de vară, la unele dintre ele cu formaţie. În rest, nimic deosebit.

"Când am venit seara am crezut că e o glumă. Eram obişnuit în alte părţi să înceapă distracţia după ora 22.00, aici la ora 23.00 lumea se pregăteşte de somn. Este destul de ciudat, dar trebuie să ne adaptăm situaţiei", a afirmat Alin M., de 29 ani, din Bucureşti.

Plaja pare părăsită

Încet, încet, plaja din staţiunea Saturn s-a deteriorat. Sunt tot mai puține locuri cu şezlonguri, iar în rest nu este nimic amenajat. Turiştii pot să îşi pună liniştiţi prosopul să stea la plajă, însă în multe locuri este mizerie. În plus, în acea parte a plajei nu există geamanduri şi nu s-a văzut vreun salvamar. Astfel, oamenii, în general, şi copiii în special, pot fi în pericol fără să fie cineva să îi poată salva.

Mai grav este că turiştii nici nu au observat că lipsesc aceste aspecte importante pentru un sejur liniştit.

"Nu am observat că nu este salvamar. Nu ne-am uitat la asta. În privinţa geamandurei nu ne-am uitat, pentru că nu se intră abrupt în apă şi marea este destul de liniştită. Nici pe copil nu îl lăsăm să intre prea mult… vom fi mai atenţi de acum înainte", a afirmat Dragoş Mihai, de 32 ani, din Iaşi.

Saturn se remarcă prin linişte

Saturn  este staţiunea situată în imediata vecinătate a municipiului Mangalia, de care aparţine din punct de vedere administrativ. Aflată la o distanţă de aproximativ 43 de kilometri de Constanţa, Saturn atrage prin câteva avantaje pe care le oferă turiştilor săi. Vegetaţia bogată şi liniştea ar fi două dintre caracteristicile care fac ca Saturn să fie căutată de cei care îşi doresc o vacanţă relaxantă departe de agitaţia cotidiană. Un alt avantaj îl constituie prezenţa în zonă a izvoarelor hipotermale sulfuroase şi a nămolului cu valoare terapeutică, ambele utilizate în tratarea afecţiunilor ginecologice şi pe cele ale aparatului locomotor. Faţă de alte staţiuni ale litoralului românesc, Saturn nu este o locaţie scumpă.
Plaja staţiunii Saturn este acoperită cu nisip grosier şi este delimitată de Mangalia în Sud şi de Venus în Nord. În partea de Sud plaja este dantelată de numeroase golfuri artificiale, care intră adânc în uscat, îngustând zona nisipoasă. În zona de Nord, către staţiunea Venus, plaja se lățeşte până la 150 de metri, iar golfurile dispar. Aceasta este zona în care sunt prezente renumitele izvoare mezotermale sulfuroase, captate sub formă de duşuri.
De-a lungul plajei şerpuieşte o faleză pe care sunt amenajate numeroase baruri şi terase unde turiştii pot zăbovi departe de soarele arzător al verii, scrie litoralulromanesc.ro.
Staţiunea Saturn pune la dispoziţia turiştilor 13.000 de locuri de cazare în hoteluri, vile, pensiuni şi camping-uri. Majoritatea hotelurilor din staţiune se încadrează la categoria 2 şi 3 stele, însă există şi un hotel de 4 stele şi un altul de 5 stele. Vilele şi pensiunile sunt recent construite şi sunt concentrate în zonele Satului de Vacanţă Dunărea şi a Satului de Vacanţă Delta.

Cele două baze de tratament ale staţiunii sunt amenajate în incinta a două hoteluri. În cadrul acestor baze de tratament apa mării, nămolul sapropelic şi apele mezotermale sulfuroase sunt folosite în tratarea mai multor afecţiuni, cum ar fi: afecţiuni reumatismale degenerative ( spondiloza cervicală, lombară şi dorsală), afecţiuni ortopedice posttraumatice (fracturi, luxaţii), anemii, manifestări articulare ale bolilor de nutriţie (rahitism),  boli ale aparatului respirator (emfizem pulmonar, bronşite cronice, alergii respiratorii),  boli dermatologice (psoriazis, eczeme cronice, neurodermite), boli metabolice (obezitate, diabet, guta), boli ginecologice (anexite, metroanexite, sterilitate).

Dintre terapiile folosite pentru tratarea afecţiunilor menţionate mai sus amintim: hidroterapie, kinetoterapie, electroterapie, termoterapie (băi sulfuroase, băi de nămol, băi de plante, băi galvanice, gimnastică medicală, duş subacval, împachetări cu nămol sau cu parafină, masaje uscate sau cu nămol, cură geriatrică.

 

 

Politica