sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mai merg sau nu craiovenii la film? “Mai demult, un film costa 3 covrigi”

Patria, Modern şi Colours Cinema. Astea sunt cinematografele pe care le mai are Craiova, în momentul de faţă. Se zvoneşte că s-ar mai construi unul, în incinta Centrului Comercial Mercur, după ce va fi modernizat şi transformat în mall, dacă va fi. Ar mai fi fost util unul în singurul mall din oraş, dar proiectanţii nu au inclus şi o sală de cinema, astfel că Bănia nu are cinematograf în mall. Mai demult, biletele erau accesibile, putându-le cumpăra, înainte de Revoluţie cu preţul a câţiva covrigi, nici acum preţul nu este unul ridicat, dar oamenii spun că sălile nu se mai umplu ca altădată.

Acum mulţi ani, capitala Olteniei număra mai multe cinematografe. Pe lângă cele trei mai sus menţionate, mai erau cinematograful “30 decembrie”, cinematograful “Central” şi chiar grădinile de vară “Patria” şi “Modern”. Astăzi, cinematografele din oraş se mai umplu decât la premierele mult aşteptate sau miercurea, atunci când biletele sunt la jumătate de preţ. Și să nu mai vorbim de filmele româneşti care sunt din ce în ce mai rare. Dar nu lipsa cinematografelor ar fi o problemă pentru că omul, dacă vrea să vadă un film, are, totuşi, unde merge. Sălile sunt pline şi nu prea, dar sigur că acest lucru variază şi în funcţie de filmul care rulează.

Interesul pentru film era mare înainte de ’89, iar cei care au prins aceste timpuri ne spun că sălile erau mereu pline. Totuşi şi tinerii de azi afirmă că mai trec pe la cinematograf, ba chiar am avut şansa să întâlnim şi câţiva cinefili.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Mai demult un film costa cam trei covrigi. Iţi permiteai să mergi şi chiar era o atracţie. Nu aveai ce să vezi la televizor şi mergeai la film, la cinema. Te duceai la întâlnire la film, era frumos. Sălile erau arhipline. Acum, nu ştiu dacă mai merg sau nu tinerii la film, dar sunt sigur că nu mai este ca înainte. Se uită pe internet, se mai uită şi la televizor. Au alte atracţii acum tinerii şi cred că neglijează filmul. Am mai văzut aglomeraţie la cinema, dar de puţine ori. Nu am mai mers la film de ani buni, dar m-aţi făcut curios. S-ar putea să îmi fac timp să merg să mai văd un film cu soţia, de dragul vremurilor trecute”, ne povesteşte Mihail, 47 de ani.

Un alt bărbat care se apropie de 40 de ani povesteşte cum mergea la cinema cu grupul de prieteni şi că, de multe ori, nu filmul era important, ci distracţia din sală.

“Da, mergeam la film cu gaşca. De multe ori nu conta filmul cât distracţia din sală. Eram toţi prietenii adunaţi şi normal că ne plăcea. Aveai noroc dacă prindeai locuri sus, pentru că, dacă stăteai mai jos, aveai şansa să te trezeşti cu coji de seminţe în cap. Dar nu ne păsa, noi ne distram. Asta se întâmpla prin liceu, prin anii ’90 şi puţin. Am mers recent la un film cu copilul, dar parcă nu mai este aceeaşi atmosferă. Cert este că sălile se umpleau cam de fiecare dată ”, a spus Aurel.

Eva ne spune că merge la cinematograf destul de rar, doar atunci când este un film foarte interesant ori dacă vrea vreo unul dintre prieteni să meargă neapărat.

“Biletele sunt destul de convenabile ca preţ, nu e asta o problemă. De obicei merg la filemele pe care le aştept de ceva vreme şi pe care vreau să le văd înainte să apară pe internet. Mai merg cu prietenii atunci când unul dintre ei vrea să ajungă neapărat la unul dintre filme. Ajung la cinema de 5-6 ori pe an, nu cred că mai mult. Știu că părinţii mei mergeau destul de des. Ei acolo ieşeau la întâlnire”, Eva, 20 de ani.

Domnul Damian, spune că nu era plăcere mai mare decât să meargă să vizioneze un film şi că acolo era şi locul de întâlnire cu iubita.

“La cinematograf mergeam, de cele mai multe ori, pentru socializare. Mă duceam şi singur şi mereu mă împrieteneam cu cineva. Acolo mergeam cu iubita când eram tânăr, nu prea aveam alte distracţii. Ne înghesuiam de multe ori pentru bilete. Lumea nu avea ce să vadă înainte şi de asta era atracţia maximă pentru mersul la cinema. Cred că tinerii văd acum mai multe filme decât vedeam noi, mai ales de când pot să le vadă pe internet. Nu cred că a trecut vremea cinematografelor, dar a trecut vremea când cinematografele erau mereu pline”, domnul Damian, 56 de ani.

Alex, un alt cinefil, ne spune că adoră să meargă la cinema şi că ajunge să vadă un film cel puţin o dată la două săptămâni.

“Depinde oarecum şi de filmele care rulează în momentul respectiv. Dar dacă e vreun actor care îmi place sau o acţiune interesantă, mă duc sau vreun blockbuster mediatizat. De obicei miercurea se umple sala mai mereu şi mai ales seara. Poţi să iei două bilete la preţ de unul în ziua aia”, spune Alex, student.

Există şi tineri cărora nu le place să meargă la cinema şi preferă confortul de acasă, iar doamna Dana spune că pe vremea ei nu mergea la film pentru că nu a fost educată în sensul acesta şi nu a mers de prea multe ori.

“Pe vremea mea nu prea mă duceam la film. Nu m-a atras, nu a avut cine să mă împingă către partea asta. Prietenii mei nu mergeau. Plus că, am stat la internat în liceu şi părinţii mă întreţineau cu greu. Nu aveam bani de film, chiar daca nu costa o avere”, doamna Dana.

“Nu îmi place să merg la film. Prefer să mai aştept şi să le iau de pe internet să le văd acasă, pe laptop, stând comod. La cinema mai sunt oameni care se ridică, fac gălăgie, le sună telefonul, se sucesc. Dacă vreau să văd un film, vreau să îl văd în linişte”, afirmă Dănuţ, 21 de ani.

Concluzionând, putem afirma că interesul pentru film nu s-a pierdut în Craiova, însă varietatea filmelor şi frecvenţa crescută cu care acestea rulează face ca nu mereu sălile să fie pline. Ele nu se mai umplu ca altădată şi nu mai este nevoie să te împingi pentru a face rost de un bilet decât atunci când rulează un film de top.

 

 

Politica