sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Băncile cu credite în franci sunt controlate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) efectuează controale tematice la toate băncile care au în portofolii credite în franci elvețieni, dar și la celelalte instituții financiare implicate în procese, a declarat șeful instituției, Marius Dunca, potrivit ziare.com

"Avem un control tematic la operatorii financiar-bancari. Dacă nu ne-au primit să fim prezenți la negocieri, ne primesc sigur ca organ de control. Mi-aș dori să-mi permită legea să le suspend activitatea de creditare către persoane fizice. Caut în legislație portița care-mi permite acest lucru", a susținut Dunca la o conferință de presă.

ANPC va verifica dacă "măsurile de reglare a deficiențelor" au fost luate de către instituțiile de credit, iar acestea să dovedească cum au soluționat problemele clienților, presedintele autoritatii precizând că băncile nu au venit cu nicio măsură în sprijinul debitorilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Controalele au loc la toate băncile care au oferit credite în franci elvețieni și la toate celelalte cu care ANPC are procese.

"Avem decizii definitive care nu sunt puse în aplicare. Chiar își bat joc de români, chiar nu vor să înțeleagă că românii sunt în imposibilitatea de a-și plăti creditele și de a ajunge în stradă cu familiile. La nivel de declarații, toți operatorii financiar-bancari sunt ași, dar când să pună în aplicare măsurile declarate… ", a spus Dunca, citat de aceeași sursă.

El a punctat ca autoritatea mai are circa 300 de dosare în instanța impotriva băncilor și încă patru dosare în curs de depunere, adăugând că va comunica mai multe detalii dupa finalizarea controalelor tematice.

 

Foto: jurnalul.ro

Politica