vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Informare ISU Dolj

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj vă informează că, în Monitorul Oficial al României – Partea I – nr. 481 din 1 iulie 2015, a fost publicată Legea nr. 180/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 89/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor.

Pe lângă modificările şi completările aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă şi Ordonanţei Guvernului nr. 88/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, considerăm că de un real interes pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiilor şi operatorilor economici sunt modificările şi completările aduse Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

Astfel, sunt stabilite noi prevederi legale atât în ceea ce priveşte avizarea/autorizarea în domeniul securităţii la incendiu, cât şi privind constituirea, organizarea şi funcţionarea serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, legiuitorul a introdus conceptul răspunderii penale pentru fapta „continuarea activităţii, după ce s-a dispus de către organele de control oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor”, aceasta constituind infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi, care se pedepseşte potrivit art. 348 din Codul penal.

În ceea ce priveşte răspunderea contravenţională au fost majorate cuantumurile amenzilor pentru cele 5 clase de contravenţii existente în lege, astfel:

  • contravenţii din clasa I – amendă de la 500 lei la 1.000 lei;

  • contravenţii din clasa II – amendă de la 1.001 lei la 2.500 lei;

  • contravenţii din clasa III – amendă de la 2.501 lei la 5.000 lei;

  • contravenţii din clasa IV – amendă de la 5.001 lei la 10.000 lei;

  • contravenţii din clasa V – amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei.

A fost introdusă o nouă clasă de contravenţii, clasa VI, care prevede aplicarea unei amenzi contravenţionale în cuantum de la 30.000 lei la 100.000 lei şi oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, ca sancţiune contravenţională complementară.

Totodată a fost lărgit domeniul de cuprindere al faptelor care constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit legii.

Politica