vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“Eroi de poveste” pentru copiii internaţi în spital

Pentru că susţine comunitatea locală, Heineken a înfiinţat programul “Heineken pentru Comunităţi”, program ajuns deja la a patra ediţie. Anul acesta au fost înscrise 9 proiecte din partea a 8 organizaţii non-guvernamentale, iar două dintre acestea au primit din partea Heineken câte 40.000 lei pentru a putea fi duse la bun sfârşit.
Cele două asociaţii care au câştigat finanţarea oferită de Heineken sunt Asociaţia de Consultanţă şi Consiliere Economico-Socială Oltenia cu proiectul “Eroi de poveste” şi Asociaţia Fapte Bune pentru Comunitate cu proiectul “Lecţia de fapte bune”.

“Îi felicit pe câştigătorii ediţiei a patra a programului Heineken pentru Comunităţi şi pe toţi cei care s-au înscris, şi le mulţumesc pentru că sunt alături de noi în iniţiativa de a susţine comunitatea din Craiova. Sunt mândru că putem susţine proiecte relevante şi contez pe asociaţiile câştigătoare că vor livra rezultate cu impact pozitiv pentru comunitatea din Craiova”, a declarat Bogdan Cheţa, directorul fabricii de bere Heineken din Craiova.

Proiectele depuse au acoperit toate cele trei direcţii prioritare specifice pentru oraşul Craiova, respectiv: 3 proiecte în domeniul dezvoltării comunitare, 1 proiect în domeniul cetăţeniei active, 1 proiect vizează domeniul educaţiei, iar 4 proiecte sunt mixte (educaţie-dezvoltare comunitară-cetăţenie activă; cetăţenie activă-educaţie).

Policlinica Buna Vestire Craiova

“De la an la an am încercat să îmbunătăţim şi am îmbunătăţit calitativ programul Heineken pentru comunităţi. Am lucrat foarte mult cu organizaţiile non-guvernamentale în a înţelege cât se poate de bine finanţatorul. Am comunicat pe durata întregului an, am primit şi feedback de la organizaţii. În urma acesui feedback primit de la organizaţii am adus şi îmbunătăţiri şi practic aşa am reuşit să ajungem unde suntem”, Sergiu Sebesi, preşedintele Asociaţiei CSR Nest.

Scopul proiectului “Eroi de poveste” este creşterea gradului de conştientizare în rândul societăţii civile şi autorităţilor publice privind importanţa existenţei sociale în spitale, prin crearea şi promovarea unui program specializat de voluntariat.

“Este pentru prima dată când, în organizaţia noastră, am transferat cumva activităţile de coordonare pentru generaţia tânără şi ne bucurăm foarte mult că s-a întâmplat acest lucru. Demersurile noastre de aproape 13 ani sunt încurajate prin acest lucru să continue şi să înflorească şi să se dezvolte peste nivelul municipiului, judeţului şi regiunii”, a spus Andreea Niţă, preşedintele Asociaţiei de Consultanţă şi Consiliere Economico-Socială Oltenia.

Potrivit Andreei Buliga, cea care a scris proiectul “Eroi de poveste”, se vrea implementarea unui program de voluntariat specializat în asistenţă socială adresat copiilor internaţi în secţiile de pediatrie ale spitalului judeţean Nr. 1 din Craiova.

“Eroi de poveste pot să fie şi voluntarii care îi vor ajuta pe copii, pot să fie şi copiii care sunt internaţi acolo şi, ca să depăşească situaţiile pentru care au ajuns acolo, trebuie să fie cumva eroi. Aşa că, are cumva un dublu sens. Pe lângă această activitate de voluntariat pe care vrem noi să o implementăm o să vrem să creăm o cameră de joacă la secţia de chirurgie pentru că acolo am identificat noi o sală care poate fi amenajată în acest sens în care se vor desfăşura activităţi specifie copilăriei. Pentru cei care petrec un timp îndelungat în spitav vor fi şi câteva activităţi de educaţie formală pentru că, din nefericire, vor pierde o perioadă de timp din educaţia pe care ar face-o în mod normal în şcoală, astfel că încercăm să acoperim cât mai multe activităţi. Nu dorim să existe un deficit al copiilor pentru faptul că sunt nevoiţi, nu datorită lor, să petreacă timp în aceste instituţii”, Andreea Buliga.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei de Consultanţă şi Consiliere Economico-Socială Oltenia vor fi implicaţi în proiect 80 de voluntari, dintre care 60 vor fi studenţi la secţii de Asistenţă Socială, Sociologie, din cadrul Facultăţii de Știinţe Sociale a Universităţii din Craiova, dar şi alţi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie de la alte facultăţi din Craiova şi 20 de liceeni.

În baza proiectului vor fi achiziţionate jocuri, iar voluntarii vor petrece zilnic un anumit număr de ore, în fiecare dintre saloane, mai ales acolo unde sunt copii imobilizaţi care nu pot ajunge la locul de joacă şi vor încerca împreună să rupă din acel timp petrecut în acel spaţiu închis.

“Nu-i uităm nici pe părinţi pentru că şi ei sunt beneficiarii proiectului şi trec prin aceeaşi suferinţă. Drept urmare şi ei vor fi participanţi ai unor sesiuni şi vom găsi împreună nevoi şi soluţii pentru a putea trece mai uşor peste această etapă dificilă din viaţa lor”, au mai transmis reprezentanţii ACCES Oltenia.

Prin proiectul „Lecţia de fapte bune”, Asociaţia Fapte Bune pentru Comunitate îşi propune dezvoltarea comportamentului de responsabilitate socială a cel puţin 1.000 de elevi ai liceelor din municipiul Craiova, prin elaborarea şi implementarea unei metodologii de educaţie filantropică.

“Mulţumim Heineken, mulţumim CSR Nest pentru faptul că ne aflăm astăzi aici. Este un moment foarte important pentru organizaţia noastră tânără, înfiinţată în urmă cu trei ani de zile. Asociaţia noastră este una comunitară, bazată doar pe activităţi de voluntariat, unde media de vârstă este foarte mică, toţi participanţii sunt tineri şi care are un obiectiv general de creştere a responsabilităţii sociale la nivelul comunităţii locale. Prin proiectul “Lecţia de fapte bune” încercăm să creăm la nivelul a 10 licee din Craiova un program de responsabilitate socială. Cel puţin 1.000 de elevi vor trece printr-un program, va fi creată o curriculă prin intermediul căreia vor avea posibilitatea să cunoască ceea ce înseamnă responsabilitatea socială, să fie implicaţi în activităţi de găsirea de nevoi sociale şi de scrierea unor mici proiecte pe care, la rândul lor, să le implementeze la nivelul unei comunităţi”, Sorin Boboc, Asociaţia Fapte Bune pentru Comunitate.

Totodată, în acest proiect vor fi implicate şi cel puţin 20 de cadre didactice, iar în sprijinul proiectului va veni şi Inspectoratul Școlar Judeţean Dolj şi Asociaţia Vasiliada.

Implementarea celor două proiecte va începe după 15 iulie, după ce vor fi semnate contractele şi va fi livrată finanţarea de 40.000 lei pentru fiecare proiect. Astfel că, începând cu jumătatea lunii iulie şi până pe 15 februarie 2016, asociaţiile câştigătoare vor trebui să implementeze ceea ce şi-au propus.

Programul HEINEKEN pentru Comunităţi, derulat de HEINEKEN România în parteneriat cu Asociaţia CSR Nest, este destinat sprijinirii comunităţilor locale în care compania operează, prin investiţii în proiecte relevante pentru acestea. În cei cinci ani de desfăşurare, prin programul HEINEKEN pentru Comunităţi, compania a investit la nivel naţional peste 1,6 milioane lei în 33 de proiecte implementate sau care sunt în curs de derulare.

 

 

 

 

 

 

Politica