vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Se vor relua negocierile cu zona euro

După „NU-ul” de la referendum, Grecia a intrat într-o nouă etapă de criză. Dacă la Atena, premierul Alexis Tsipras îşi savurează victoria şi presează pentru reluarea negocierilor şi mai ales pentru reducerea datoriei ţării sale, în restul uniunii reacţiile sunt amestecate. Berlinul este de departe cel mai sceptic şi mai critic la adresa Atenei, pe motiv că nu există condiţiile necesare pentru un nou acord de împrumut. Pentru a uşura negocierile, ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis şi-a dat demisia, convins că nu e dorit la masa negocierilor de creditorii internaţionali. În tot acest tablou agitat, băncile din Grecia riscă să rămână fără bani în următoarele ore, potrivit Digi24.

Guvernul de la Atena se aşteaptă să ajungă la o înţelegere cu creditorii în câteva ore. Liderii greci nu îşi schimbă însă tonul.

„Toţi împreună am reuşit să scriem o pagină în istoria modernă a Europei. Am demonstrat că şi în cele mai dificile circumstanţe, democraţia nu poate fi şantajată. Sunt conştient că mandatul pe care l-am primit nu înseamnă să ne rupem de Europa, ci este un mandat pentru întărirea poziţiei de negociere ca să căutăm o soluţie viabilă. De această dată, chestiunea datoriei va fi pe masa negocierilor. Până şi FMI a recunoscut asta în ultimul său raport”, a spus premierul Alexis Tsipras, citat de aceeași sursă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Din păcate, în ultimele cinci luni s-a dovedit că creditorii ne-au respins orice negocieri substanţiale. De la început au plănuit să închidă băncile noastre ca să ne umilească pe două fronturi. Frontul austerităţii şi frontul datoriei nesustenabile. Europa, a cărei inimă bate în Grecia, a început să-şi vindece rănile, rănile noastre. Acest "NU" este un mare "DA" pentru o Europă democratică. Este un "NU" pentru imaginea zonei euro ca o cuşcă de fier infinită . Este un "DA" răsunător pentru o zonă euro ca un tărâm al prosperităţii şi justiţiei sociale”, a spus și ministrul demisionar de Finanțe Yanis Varoufakis, relatează Digi24.

Comisia Europeană consideră că rezultatul referendumului din Grecia va complica mult situaţia pentru statul elen.

Politica