vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Inteligenţa emoţională

 

Inteligenţa emoţională poate fi definită ca şi capacitatea de a face conexiuni între informaţiile înmagazinate în memorie, de a le ordona eficient. Aceasta are de a face cu raţiunea, cu mintea clară şi cu notele mari de la şcoală. Dar, această inteligenţă emoţională este, în general, foarte greu de înţeles. Astfel, explicaţia faptului că premiantul clasei nu a ajuns nici măcar director, iar colegul care avea note medii, dar care era simpatic, are un întreg lanţ de firme de succes, este greu de găsit. Totuşi, ce a făcut ca al doilea să fie cel care a reuşit din punct de vedere social? Un grad de inteligenţă emoţională mai mare, am spune noi, însă pentru a înţelege exact acest aspect, am rugat psihologul să ne răspundă la întrebări.

 

Pe această temă ne-a vorbit psihologul Mihail Jianu, în încercarea de a explica ce înseamnă inteligenţa emoţională, cât de importantă este pentru reuşita în viaţă şi cum poate fi aceasta controlată.

 

„Inteligenta emoţională este cea care te face să ştii cum să-ţi gestionezi emoţiile şi cum să comunici eficient cu ceilalţi, în aşa fel încât să-ţi îndeplineşti scopurile. Evident, este important şi să fii inteligent ca să ai succes, asta te va ajuta să-ţi identifici aceste scopuri. Să ai success poate să însemne să faci un munte de bani. Sau să ai o familie fericită. Sau să fii o mare vedetă. Să scrii cărţi pe care să le citească toată lumea. Să faci o călătorie în jurul lumii. Să pui bazele unei organizaţii umanitare. Fiecare om are propria lui definiţie a succesului. Dar există, în toată această diversitate de răspunsuri, un punct comun: semnificaţia succesului. Succesul înseamnă să-ţi îndeplineşti scopul. Bineînţeles, pentru ca să ai succes, trebuie mai întâi să-ţi fie foarte clar scopul. Şi aici, trebuie să recunoaştem că majoritatea dintre noi acţionăm sub impulsul emoţiilor, şi abia când lucrurile nu se termină cum am fi dorit, începem să ne întrebăm – uneori nici atunci – ce scop am avut”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Potrivit psihologului, inteligenţa emoţională este formată din 4 elemente: înţelegerea mai bună a propriilor emoţii. Gestionarea eficientă a propriilor emoţii şi creştere semnificativă a calităţii vieţii, înţelegerea mai bună a celor din jur şi o convieţuire cu un grad de confort ridicat, crearea de relaţii mai bune la toate nivelele cu cei din jur şi creşterea productivităţii şi a imaginii personale.

Competenţa emoţională este de două ori mai importantă decât abilităţile tehnice sau intelectuale. Dezvoltarea inteligenţei emoţionale reprezintă înţelegerea şi gestionarea emoţiilor pentru a crea relaţii armonioase cu cei din jur”, Mihail Jianu.

 

Diferenţele dintre IQ şi EQ

 

Coeficientul de inteligentă (IQ) şi coeficientul de inteligenta emoţională (EQ) sunt complementare, iar măsurarea lor îţi permite să îţi evaluezi capacitatea de a reuşi în viaţă. IQ-ul reprezintă potenţialul genetic cu care te naşti şi care se fixează după vârsta de 12 ani. Coeficientul de inteligenţă nu poate fi dezvoltat sau îmbunătăţit după această vârstă. IQ-ul este un prag care poate doar să îţi arate drumul către o anumită carieră său domeniu. EQ, coeficientul emoţional, poate fi învăţat, dezvoltat şi îmbunătăţit la orice vârstă. El reprezintă îmbinarea abilităţilor personale cu experienţă, adică maturitatea emoţională care îţi obţine promovarea în cariera aleasă. Dacă vei crea o balanţă între IQ şi EQ, drumul către un succes îţi este deschis.

 

„Inteligenta emoţională este mai importantă decât combinaţia dintre abilitatea cognitivă şi aptitudinile tehnice. Este de două ori mai importantă decât IQ-ul. Coeficientul de inteligenţă se poate măsura. Îţi faci testul şi îţi dai seama cât mai ai până la condiţia de geniu. Dar şi geniile se comportă diferit. Capacitatea de a relaţiona eficient cu oamenii, de a-ţi controla emoţiile şi a le direcţiona în vederea îndeplinirii scopurilor tale. De câte ori nu ai fost în situaţia de a vedea pe cineva care e un profesionist strălucitor, dar care are foarte mult de pierdut din cauză că nu îşi poate controla furia? Psihologii au creat şi teste pentru determinarea EQ-ului. Vestea bună este că poţi să-ţi îmbunătăţeşti performantele prin antrenament. Testându-te poţi să afli ce IQ şi EQ  ai!”, Mihail Jianu.

 

Importanţa „igienei emoţionale”

 

Poate suna neobişnuit, chiar uşor amuzant pentru unii, însă sintagma “igienă emoţională” este una pe care e necesar să o cunoaştem şi să ne-o însuşim. Exact în aceeaşi măsură în care ne îngrijim de corpul nostru, avem nevoie să ne îngrijim de mintea şi starea noastră emoţională.

„Igiena emoţională se referă la a fi conştient şi atent faţă de sănătatea noastră psihică şi la a deprinde obiceiuri zilnice prin care să recunoaştem stările noastre psihice şi să intervenim asupra rănilor emoţionale, atunci când le suferim. Cu toţii ştim cum să practicăm igiena corporală, ştim cum să curăţăm şi să bandajăm o rană. Suntem învăţaţi încă de mici cum să avem grijă de trupul nostru, şi ce activităţi zilnice să întreprindem pentru sănătatea noastră fizică. Spre exemplu, ştim că trebuie să ne dedicăm în fiecare zi câteva minute pentru a ne spăla pe dinţi, însă cât timp din zi alocăm igienei noastre mentale? Pe ce bază este mereu favorizat fizicul în detrimentul psihicului? Experimentăm răni emoţionale chiar mai des decât unele fizice, răni precum eşecuri, respingeri sau singurătate. Și acestea se pot agrava dacă sunt ignorate, şi ne pot afecta viaţa în moduri dramatice”.

De aceea psihologii au dezvoltat o multitudine de metode prin care să ne tratăm şi să prevenim rănile emoţionale. Eficienţa acestor tehnici este dovedită ştiinţific, însă cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu le folosesc şi nici nu se gândesc la faptul că acestea ar putea fi utilizate când suferim leziuni psihologice.

Învăţăm constant, de-a lungul vieţii noastre cum să ne menţinem sănătatea fizică; renunţăm la unele obiceiuri şi deprindem altele. Poţi să îţi iei o secundă şi să te întrebi, “Eu ce obişnuiesc să fac pentru sănătatea mea psihologică?”. Fie că deja ai anumite deprinderi, fie că nu, potrivit psihologului, există câteva mijloace simple prin care îţi poţi îmbunătăţi igiena emoţională:

Încearcă să acorzi atenţie durerii emoţionale

În primul rând este important să fim conştienţi de trăirile noastre emoţionale. Avem tendinţa să ignorăm durerea psihică provocată de un eventual eşec, respingere sau o dispoziţie proastă. Durerea fizică poate fi mai evidentă decât cea emoţională, însă cu siguranţă nu este mai profundă sau mai gravă. Fii atent la tine însuţi, iar atunci când singurătatea sau dezamăgirile te slăbesc, caută moduri prin care poţi obloji aceste răni.

Vezi dacă poţi să opreşti “hemoragia” emoţională

Dacă nu se intervine asupra efectelor pe care diverse episoade dificile le pot avea asupra stării noastre psihice, este posibil să intrăm într-un cerc vicios care nu face altceva decât să înrăutăţească durerea. Spre exemplu un eşec poate avea un impact puternic asupra stimei de sine, iar sentimentul de neputinţă şi lipsa încrederii în sine ne pot face şi mai predispuşi eşecurilor în viitor. Prin urmare, este esenţial să rupem acest ciclu intervenind asupra surselor durerii emoţionale.

Protejează-ţi stima de sine în mod consecvent

O stimă de sine îngrijită ne poate face mai rezistenţi la intemperii şi de aceea este important să o stimulăm atunci când e la pământ. Respingerile sau eşecurile sunt adevărate lovituri pentru stima noastră de sine, iar în mod ciudat, de cele mai multe ori tendinţa noastră este tocmai aceea de a ne pedepsi şi mai mult pentru rezultatele acţiunilor noastre. Una din cele mai comune forme de auto-pedeapsă este monologul interior negativ. Este nevoie să dăm dovadă de compasiune de sine şi să evităm monologurile negative care nu fac altceva decât să ne slăbească şi mai mult “sistemul imunitar psihologic”. Nu e nevoie să facem eforturi imense, e suficient să schimbăm câteva obiceiuri mici dar nesănătoase, şi să deprindem altele benefice. Important este să acordăm atenţie şi timp acestor aspecte, să ne regândim priorităţile şi să acţionăm în modul cel mai favorabil nouă pentru noi înşine.

 

Politica