joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ce se întâmplă cu rău-platnicii din apartamente?

Mulți oameni nu plătesc întreținerea și strâng datorii foarte mari, fiind aproape de evacuare, iar unii dintre ei ajung în pragul disperării

Situație incertă în Craiova privind persoanele care au datorii la întreținere. Deși Asociația de Locatari ar trebui să trimită în judecată fiecare proprietar care nu plătește întreținerea timp de trei luni, măsuri se iau după mai bine de un an și datoriile încep să fie foarte greu de achitat. 

Într-o asemenea situație a ajuns un bărbat de 45 de ani, din Valea Roșie, care a ajuns la datorii de peste jumătate de miliard, mai exact: 625 milioane lei

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fiind în incapacitate de plată, un executor judecătoresc, însoțit de politiști craioveni, s-a deplasat, ieri dimineață, la căminul de nefamiliști, pentru a pune în aplicare hotărârea judecătorească de evacuare.   Nemulțumit că trebuie să părăsească locuința, că nu are serviciu și bani, Ion Vasile s-a urcat pe balconul situat la etajul IV al imobilului și a amenințat că se va arunca. După mai multe negocieri, bărbatul a renunțat la gestul său, echipa trimisă de RAADPFL Craiova renunțând momentan la intenția de evacuare a bărbatului.

  Preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari (UAP) 2012 Craiova, Ion Pătrulescu, a comentat situația existentă, însă recunoaște și faptul că sistemul este deficitar.

“Este presiunea celorlalți vecini către asociație. Am avut și noi un caz cu o sumă mai mare, însă nu s-a ajuns la amenințări cu sinuciderea. Când se strânge o perioadă de un an, de un an și ceva, li se trimite o somație și se dă un termen de 15-30 de zile, să vină măcar să înceapă să plătească. Apoi, li s-a adus la cunoștință că pot să plătească decât debitul pentru a se stopa creșterea penalităților, dar majoritatea rău-platnicilor sunt neputincioși, nu rău-voitori”, a punctat Ion Pătrulescu.

Nu există o centralizare a persoanelor evacuate din cauza datoriilor

Am încercat să aflăm câte persoane au fost evacuate din cauza datoriilor la întreținere, însă nimeni nu poate să dea asemenea detalii.

“Nu deținem o situație centralizată a persoanelor evacuate, puteți afla de la fiecare asociație în parte. Eu nu am vândut niciun apartament de către asociație, sunt imobile vândute urmare a unor credite neachitate, nu pentru neplata întreținerii. Acele trei apartamente sunt vândute de bancă pentru credite necontractate, când a fost perioada cu francii elvețieni. În peste 90 la sută din cazuri, băncile au vândut apartamentele”, a mai spus Ion Pătrulescu.

Situația la Asociațiile de Proprietari și Locatari din Craiova este departe de a se rezolva prea curând, în acest moment existând trei instituții care conduc această activitate.

“Este Uniunea Județeană a Asociațiilor de Proprietari, Uniunea Județeană a Asociațiilor de Locatari 2012, care are 100 de asociații, și Sindicatul Liber al Asociațiilor. Am încercat o discuție să ne unim, însă cei de la UJAL au refuzat. Sunt  orașe unde situația este mult mai clară, cu o singură instituție care coordonează, dar știți că noi oltenii suntem mai dificili”, a mai afirmat Ion Pătrulescu.

Pentru a nu se ajunge în situații extreme, lucrurile pot fi rezolvate mult mai ușor.

“Asociația de proprietari poate iniția o acțiune de recuperare a debitelor reprezentând cotele restante la întreținere. O astfel de acțiune, reglementată de Legea 230/2007, poate privi atât datoriile privind cotele restante, cât și penalitățile la acestea. Trebuie știut că penalitățile nu pot fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile, care depășește termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăși suma la care s-au aplicat”, se arată pe site-ul avocatnet.ro. 

 

 

Politica