joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cămin modernizat și cantină nouă, pentru studenții craioveni

Studenții craioveni vor beneficia din anul universitar viitor de mai multe locuri de cazare în căminele care aparțin de Universitatea din Craiova. Și asta pentru că va fi reabilitat căminul 8 din complexul Facultății de Mecanică, în baza unui proiect european câștigat de Universitatea din Craiova, în valoare de peste 10 milioane de euro. Pe lângă modernizarea căminului, acești bani au mai fost alocați și pentru modernizarea și reabilitarea anumitor clădirii ce aparțin de Facultatea de Mecanică. Totodată, după încheierea lucrărilor studenții se vor putea bucura și de terenuri de fotbal, baschet, handbal sau tenis. Mai mult decât atât, într-o lună vor urma să înceapă lucrările pentru o nouă cantină.

“Suntem în grafic în momentul de față cu lucrările. În principiu, termenul de finalizare a proiectului de la Facultatea de Mecanică, care este finanțat POR, este decembrie 2015. Acum, chiar dacă ar fi gata mai devreme căminul, nu putem să permitem accesul studenților atâta vreme cât este șantier în continuare lângă clădirea de laboratoare. Căminul 8 va fi funcțional începând cu semestrul al doilea al anului universitar următor. Înainte nu, pentru că acesta este termenul contractual. Oricum este foarte strâns”, a declarat Dan Claudiu Dănișor, rectorul Universității din Craiova.

Nu există bani pentru mobilier

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit aceleiași surse, în finanțarea europeană nu au fost inclulși și banii pentru mobilier, astfel că, anumite dotări din cămin vor trebui să fie suportate din fondurile Universității. În această privință, Universitatea din Craiova a intentant un proces pe care speră să îl câștige pentru a primi bani de la bugetul de stat în vederea mobilării căminului, un cămin care ar urma să fie similar căminelor 6 și 7.

“Noi deja am achiziționat o parte din dotările căminului din conturile proprii ale Universității. Asta înseamnă plitele pentru bucătării, frigidere, televizoare, aer condiționat pentru anumite încăperi de acolo, dar nu am achiziționat mobilierul. Nici nu avem fonduri europene pentru așa ceva și asta înseamnă că mobilierul va fi achiziționat din fonduri proprii. Din păcate se interpretează greșit un ordin al ministrului Dezvoltării cu privire la interdicția de a cumpăra mobilier pentru birouri și se extinde nejustificat această interdicție și la mobilierul pentru cămine. Noi avem un proces pe rol pentru un alt proiect pe care l-am câștigat la Curtea de Apel exact pe aceeași temă și urmează să avem hotărârea Înaltei Curți în momentul în care vom ști termenul. Cred că o să câștigăm pentru că nu putem să facem un cămin pe fonduri europene și apoi să îl lăsăm nemobilat. Statul român nu dă bani suficienți universităților ca să achiziționeze din fonduri publice, iar banii proprii, din taxe, sunt din ce în ce mai puțini. Dar noi credem că în semestrul al doilea al anului universitar următor va fi și mobilat. Este un cămin care este echivalentul căminelor 6 și 7. Probabil că o să fie aproximativ același număr de locuri”, a mai sus Dan Claudiu Dănișor.

 

Se reface și căminul 9

Un alt proiect al Universității din Craiova, în curs de desfășurare, este reabilitarea căminului 9. În momentul de față, potrivit rectorului Universității din Craiova, căminul se află în faza de proiectare.

“Mai avem un proiect pentru căminul 9, unde facem acum proiectarea tehnică în vederea obținerii unor fonduri europene ca să îl refacem și pe acela. Este ultimul cămin nerenovat, de fapt, nu este nici funcțional în acest moment. Suntem în faza de proiectare acum. Avem studiul de fezabilitate, avem cererea de finanțare scrisă. Nu trebuie decât să lanseze competiția ca să putem să cerem finanțarea”, a adăugat rectorul Universității din Craiova.

Totodată, rectorul a mai transmis că pentru căminele 1 și 3 din complexul Facultății de Agronomie se execută lucrări de modernizare a băilor.

În 30 de zile încep lucrările la cantină

Studenții vor beneficia, în curând, nu doar de locuri suplimentare de cazare în cămin, ci și de o cantină. Dan Claudiu Dănișor a spus că va fi amenajată o cantină în locul decanatului Facultății de Litere, lucrările urmând să înceapă în 30 de zile, timp în care va sosi autorizația de construcție.

“Tot pentru infrstructură socială pentru studenți suntem în faza de autorizare de construcție, iar în 30 de zile vom începe lucrările la o cantină. Aceasta va fi făcută în corpul A de clădire, unde era decanatul Facultății de Litere și cu această ocazie consolidăm clădirea. Proiectul are finanțare. Am depus actele pentru autorizație, dar am fost puțin întârziați pentru că este un monument de clasa A și a trebuit să avem avizul Comisiei Naționale de Monumente. A durat puțin mai mult decât estimasem noi. Ei se întrunesc mai rar și au avut, în faza inițială, niște obiecții cu privire la proiect. Acum, avem toată documentația și am depus pentru autorizație și în 30 de zile o vom avea și vom începe lucrările. Probabil că finisarea și consolidarea vor fi gata anul următor. În perioada aceasta probabil vom fi în plin proces de utilare a bucătăriilor și sălilor. Acolo avem finanțare. Anul acesta avem 2 milioane lei, iar anul viitor vom mai avea încă pe atât. Deci, avem sumele necesare ca să le finalizăm”, a încheiat Dan Claudiu Dănișor, rectorul Universității din Craiova.

 

 

Politica