miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

BAC, la Craiova: Trei eliminați, un întârziat și sute de absenți

Emoții mari la prima probă scrisă a examenul de bacalaureat. Absolvenții clasei a XII-a au susținut, ieri, examen la Limba și literatura română. Subiectele au fost diferențiate în funcție de profilul studiat, profil real sau umani. Chiar cu o oră înainte ca elevii să parcurgă timpul de trei ore alocat pentru rezolvarea subiectelor, părinții se aflau în fața liceelor așteptându-și copiii. Nerăbdătoare, mamele stăteau ca pe ghimpi, fiindcă nu știau care au fost subiectele extrase anul acesta la bacalaureat.

„Noi nu am avut emoții la examenele noastre din viață cât am avut la acestea ale copiilor”, spune o mămică. Un alt părinte simte nevoia să o contrazică,
”ba am avut emoții și când am dat eu, dar am reușit și mi le-am depășit”, spune o altă mămică.

O elevă de la C.N. Elena Cuza din Craiova ne spune că a ieșit mult mai devreme din sala de examen fiindcă este foarte sigură de ceea ce a rezolvat. La profil real au avut un text dramatic Trei generaţii, de Lucia Demetrius”  – pe baza căruia trebuiau să numească un sinomim pentru cuvintele socoteală şi deştepţi, să explice rolul unei cratime, să construiască un enunţ în care să existe o locuţiune sau o expresie care să conţină cuvântul viaţă, să precizeze o temă a discuţiei dintre personajele textului dat. De asemenea, elevii aveau de transcris două cuvinte care sunt mărci ale adresării directe, să menţioneze o modalitate de caracterizare a personajului feminin, să prezinte rolul notaţiilor autorului în text, să ofere două argumente că textul dat aparţine genului dramatic şi să comenteze o secvenţă din text. Cerința subiectului al doilea pentru elevii de la profil real se referea la importanţa practicării unui sport la orice vârstă, iar  la subiectul al treilea  au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ studiat aparţinând lui Ion Creangă, G. Călinescu sau Marin Preda. 
 

Policlinica Buna Vestire Craiova

„La partea treia am avut de ales ori basmul, ori Enigma Otiliei și parcă Moromeții.Am ales basmul, Povestea lui Harap Alb. Sper să primesc o notă peste opt. Primele subiecte au fost ușoare, cu sinonime, să spunem rolul cratimei, per total m-am descurcat. Chiar mi s-au părut ușoare. Am ieșit și mai devreme, după o oră jumătate. Sunt sigură pe mine. Vreau să urmez la ISE, aici în Craiova”, spune Andreea Popescu.

 

Norocul, de partea unora dintre absolvenții de liceu

La profil uman, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza textului "Ultima ora", de Mihail Sebastian. Subiectul II: Text argumentativ despre rolul scriitorului în societate. Subiectul III: Relația dintre două personaje într-un roman interbelic.

„Subiectele au fost relative ușoare, nu mi s-a părut ceva foarte greu, în special că a fost relația dintre personaje și ai multe de povestit acolo, chiar dacă nu înveți foarte bine, poți să comentezi. Am ales să scriu despre „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Eu sunt la profil umanistic. La celălalt subiect am avut un text dramatic, destul de bine a căzut pentru mine această cerință, îmi place textul dramatic. Și apoi să ne exprimăm opinia despre rolul scriitorilor în societate. La opinii nu m-am descurcat foarte bine, am studiat mai mult rolul scriitorilor în literatură decât în societate, dar este oarecum același lucru, presupun că m-am descurcat destul de bine, sunt încrezătoare. Nu mi-a plăcut prea mult, mie această operă, nu am vrut să învăț, dar m-am descurcat. Chiar aseară am repetat opera aceasta datorită unei prietene, a avut un presentiment. Sper să iau 10, dar acum vom vedea rezultatele. Mai departe vreau să merg la Facultatea de Litere, la Engleză-Germană în Craiova. În clasă a fost foarte strict”, spune Andrada Branețu, absolventă C.N. „Elena Cuza”.

Unii dintre elevi nu au pus mare accent pe această probă, știind că în viitor cunoștințele lor se va îndrepta către alte materii.

“Subiectele au fost cum ne așteptam să fie, sincer la profil real mă așteptam să fie tema și viziunea studiată într-un text, dar a fost construcția personajelor. Am învățat foarte bine romanul și asta mi-a priit. Pot să spun că mi-a picat oarecum și pe subiect. Am ales Marin Preda, Moromeții. Am caracterizat Ilie Moromete, personajul principal. La primele subiecte am avut genul dramatic, destul de ușor, în general mi s-a părut ușor, iar subiectul doi, o temă ușoară de argumentat, importanța practicării unui sport, am vorbit despre importanța sportului în menținerea sănătății atât fizică cât și pshică că te ajută, la relaxare. Sincer, nu știu la ce notă să mă aștept, depinde de corectorul de care o să am parte.La română mi se pare că lucrarea se corectează într-un mod subiectiv. Contează așezarea în pagină, micile greșeli de ortografie, accente, ce cuvinte am folosit, fiind la profil real nu am un vocabular foarte dezvoltat în ceea ce privește româna. Mie nu îmi folosește materia asta, eu vreau să urmez Medicina în Craiova. O să mai susțin probe la matematică și biologie. Cel mai frică mi-a fost la română, fiind pe partea de științe exacte. La celelalte m-am pregătit, trebuie doar să repetăm și să fim conștiincioși.Bacul se ia, dar să fim conștiincioși”, spune Andreea Gheorghe, absolventă clasa a XII-a la C.N. Carol I.

 

Eliminați la prima proba scrisă a bacalaureatului

Trei absolvenți de liceu au încercat și la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat să se folosească de anumite metode care să-i ajute să rezolve subiectele. Au fost eliminați doi absolvenți de la Liceul cu Program Sportiv Petrache Trișcu, dar și un absolvent al Colegiului Economic Gh.Chițu. Motivele pentru care au fost eliminați: au încercat să facă schimb de ciorne, au fost prinși cu telefonul mobil și au avut asupra lor cască. S-a mai înregistrat și o situație specială. A fost solicitat subiect de rezervă pentru un absolvent de la Colegiul Național Frații Buzești care a întârziat la examen din motive obiective.

Din totalul de 5.062 de candidați la proba de Limba română, 395 au absentat.

În județul Dolj există 16 centre de examen. De asemenea este instituit un centrul zonal de evaluare situat la Colegiul Național Nicolae Titulescu, destinat evaluării tezelor din alt județ. Comisia județeană de bacalaureat centralizează lucrările elevilor din județul Dolj la Școala Gimnazială Traian din Craiova și le va transmite către județele unde vor decide reprezentanții Ministerului Educației.

 

 

Politica