marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua Drapelului Național, sărbătorită în Bănie

“Piața Tricolorului” din Craiova a găzduit, vineri, un eveniment solemn, Ziua Drapelului Național. La eveniment au participat reprezentanți ai Armatei române, cât și reprezentanți ai autorităților publice, dar și ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Pe timpul ceremoniei militar-religioase a avut loc şi decorarea Drapelului de luptă al Batalionului 20 Infanterie "Dolj", cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, precum şi decorarea Drapelului de luptă al Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab", cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Ofiţer, cu însemn de război, pentru militari.

Cel dintâi care a luat cuvântul a fost ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei care a definit drapelul ca fiind simbolul unității, al integrității și al libertății noastre naționale, a fost cinstit de militari.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Drapelul este România în simbol și sub fagurele lui ne plecăm cu toții fruntea ori de câte ori este nevoie. Acolo unde este drapelul nostru este și țara noastră. Acolo unde este drapelul nostru sunt și moșii și strămoșii noștri. Pe drapel s-au scris cu slove de aur în decursul timpului: libertate, egalitate, fraternitate. Pe drapel s-a scris “Sub acest semn vei învinge”. Pe drapel s-a scris că numai prin numele Lui Dumnezeu vom învinge pentru că, prin drapel noi ne atașăm credința noastră și tot ceea ce ține de bogăția noastră culturală, națională și populară”, a spus ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Din partea Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri” a vorbit comandantul unității lt.col Cătălin Jianu, care a afirmat că ziua Drapelului Național este o zi istorică pentru personalul batalionului din care face parte.

“Pentru personalul batalionului 20 Infanterie Dolj “Scorpionii Negri”, ziua de astăzi (n.r. vineri), Ziua Drapelului Național poate fi considerată o zi istorică. Zi care va fi scrisă permanent în anale și în inimile noastre de militari. Spun acest lucru deoarece am marea onoare ca de Ziua Drapelului Național meritele personalului ce constituie Batalionul 20 Infanterie să fie recunoscute prin decorarea drapelului de luptă al unității. Drapelul de luptă al unității reprezintă, în esență, simbolurile drapelului național, simboluri respectate cu credință și sfințenie de către toți militarii care servesc țara sub culorile tricolorului” ,lt.col. Cătălin Jianu, comandantul Batalionului 20 Infanterie "Scorpionii Negri".

Comandantul “Scorpionilor Roşii”, colonelul Dan Ionescu a declarat, la rândul său, că indiferent de denumirea sub care au luptat, „Scorpionii Roșii și-au servit mereu țara și și-au apărat semenii și vor servi în continuare România.

“Ancorați în vremuri ne facem datoria de veacuri, fie că am fost “26 Dorobanți”, fie “26 Mecanizat” ori “26 Infanterie”, slujindu-ne țara și apărându-ne semenii. Am luptat în războiul de reîntregire al neamului și în cel de-al Doilea Război Mondial. Am fost pionieri și ne-am lăsat amprenta în toate teatrele de operații moderne. Albania, Angola, Bosnia-Herțegovina, Irak și Afganistan. Armata și țara ne-au onorat numindu-ne atât de nobili “Rovine” și acum “Neagoe Basarab”, dându-ne astfel tăria să luptăm și să învingem. Să mărșăluim mai departe prin vreme cu fruntea sus. Aliații și partenerii ne recunosc ca “Scorpionii Roșii”. Cetățenii Olteniei ne rostesc cu mândrie și stimă numele. Țara, NATO ne-a onorat umplându-ne pieptul de medalii și arborând drapelul de luptă cu 8 distincții naționale și internaționale. Astăzi (n.r. vineri), după 135 de ani de marș și luptă prin istorie, făcând istoria, alături de dumneavoastră, modești și determinați suntem onorați încă o dată de recunoașterea dumneavoastră, a armatei, a țării cu această deosebită distincție, “Ordinul Național pentru Merit în Grad de Ofițe în Semne de Război”, ce cu mândrie îl vom purta pe drapel în țară și în lume. Suntem gata să ne facem datoria. Suntem puternici și cu dragoste de țară. Servim România!”, a spus Dan Ionescu, comandantul “Scorpionilor Roșii”.

Din partea Primăriei Municipiului Craiova a fost prezent la eveniment Radu Preda, administratorul public al orașului. Acesta a vorbit despre faptul că drapelul național este unul dintre simbolurile naționale care ne definesc și că acesta reprezintă cartea de istorie a poporului român.

„Steagul, tricolorul românesc, are o tradiţie culturală şi creştină, precum şi una revoluţionară și ne-a însoţit în marile noastre evenimente majore din istorie. Românii au ținut drapelul ridicat și au trecut cu el prin Marea Unire, au ajuns la Revoluția din 1989 și astăzi este ridicat lângă steagul Uniunii Europene. Drapelul ţării noastre evocă trecutul glorios al poporului român care s-a luptat pentru libertatea naţională şi pentru păstrarea tradiţiilor noastre. Nu trebuie să îi uităm nici pe românii care au dus drapelul nostru pe primele locuri la concursurile internaţionale de matematică, de fizică, de informatică sau în competiţii sportive. Ca autorităţi locale, avem ca misiune să respectăm principiul egalităţii şi verticalitatea, asemenea celor trei culori dispuse vertical de pe drapelul nostru”, a declarat Radu Preda, administratorul public al Municipiului Craiova.

Președintele Consiliului Județean Dolj a fost, de asemenea, prezent la eveniment. El a vorbit despre faptul că Ziua Drapelului Național este o manifestare esențială pentru conștiința națională, o ceremonie prin care se cinstește drapelul tricolor și se exprimă respectul și prețuirea pentru un simbol al tuturor valorilor care ne definesc ca popor.

“Aspirația la libertate și egalitate, verticalitatea și asumarea hotărâtă a destinului istoric, loialitatea și adevărul sunt calități care au însuflețit străduințele de veacuri ale înaintașilor, calități încifrate în tricolorul care este, în prezent, mărturie a reușitei lor.

Martor fidel al momentelor-cheie din trecutul nostru, pe dificilul drum parcurs pentru a deveni o națiune suverană și indivizibilă, drapelul național a fost reperul în jurul căruia s-au unit toate generațiile care au purtat lupta pentru împlinirea dezideratelor seculare ale neamului.

Născut în zilele fierbinți ale revoluției pașoptiste, când românii vibrau la unison cu o întreagă Europă marcată de nevoia de emancipare, tricolorul se înalță astăzi alături de steagul Uniunii Europene și de stindardul NATO, dând măsura adevărată a împlinirii noastre.

În calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, sunt onorat să mă aflu alături de dumneavoastră, astăzi, pentru a celebra împreună Ziua Drapelului Național și să pot adresa, cu această însemnată ocazie, tuturor craiovenilor şi doljenilor sincere urări de sănătate, bucurii alese și un călduros «La mulți ani!»“, a declarat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a participat, vineri, 26 iunie 2015, la ceremonia militar-religioasă dedicată Zilei Drapelului Naţional. În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, acesta a dat citire mesajului prim-ministrului interimar, viceprim-ministru pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

“Ziua Drapelului Național, 26 iunie, este un moment în care, mai mult ca oricând, trebuie să reflectăm la simbolistica drapelului național, la istoria acestei încercate țări și mai ales la contribuția valoroasă pe care fiecare dintre noi o putem avea la construirea viitorului ei. În inima fiecărui român, dovedirea atașamentului față de valorile naționale trebuie să ocupe un loc aparte, mai ales acum, în zilele noastre când provocările externe sunt de natură a știrbi, poate, însemnătatea lor.

Ca prim-ministru interimar, ca viceprim-ministru pentru securitate națională, consider că în instituțiile statului român trebuie să ne aplecăm mai mult asupra valorilor naționale, pentru a nu uita cine suntem şi încotro vrem să ne îndreptăm.

Încurajez organizarea de ceremonii pentru recunoașterea publică a tuturor celor care au dat dovadă de eroism sub culorile drapelului național, dar și pentru comemorarea militarilor care și-au sacrificat viața în misiunile încredințate de țară. 

Pentru aceste trei culori   – roșu, galben și albastru, militarii români s-au jertfit, pe câmpul de luptă sau în teatrele de operații, apărând democrația și libertatea de care cu toții ne bucurăm astăzi, iar pe aceștia noi cei de acasă îi onorăm și îi cinstim. Drapelul țării ne reamintește tuturor în fiecare zi, că patriotismul nu trebuie să fie ca o haină de sărbătoare, pe care o îmbrăcăm de câteva ori pe an. Patriotismul este o stare de spirit, o atitudine permanentă cu care toți suntem datori României. Drapelul tricolor a fost martorul devenirii noastre ca stat şi ca naţiune. Dar în egală măsură, el este reperul pe care trebuie să-l luăm în considerare atunci când privim spre viitor. Tricolorul este dovada unităţii pe care trebuie să o păstrăm. Este dovada curajului şi a spiritului de sacrificiu care trebuie să ne însufleţească atunci când ne construim viitorul. Însă, mai important decât atât, tricolorul este legământul pe care fiecare generaţie, inclusiv noi, îl facem pentru apărarea ţării şi a credinţei strămoşeşti. 

Fiecare dintre noi este parte a istoriei și suntem cu toții datori să cinstim simbolurile identității noastre naționale. În numele Guvernului României și al meu personal le mulțumesc tuturor românilor care contribuie, prin performanțele lor, la promovarea valorilor țării noastre în lume. La mulți ani, Tricolor! La mulți ani, România! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a declarat Nicolae Sorin Răducan, prefectul județului Dolj.

În final, Comandantul Diviziei 2 Infanterie “Getica”, generalul de brigadă dr. Lucian Foca a vorbit despre solemnitatea la care craiovenii au participat vineri, afirmând totodată că drapelul tricolor este sacru pentru români.

“Solemnitatea la care participăm astăzi (n.r. vineri) se desfășoară într-un loc drag craiovenilor, străjuit de două instituții emblematice ai capitalei Olteniei: Teatrul Național “Marin Sorescu” și Universitatea din Craiova, loc cunoscut sub numele de “Piața Tricolorului”. Drapelul tricolor pe care îl sărbătorim astăzi este și va rămâne pentru noi sacru. El a reprezentat întotdeauna altarul sub care un om și-a trăit și își trăiește crezul de iubire și dăruire față de neam și țară. Steagul, simbolul stabilității românești i-a strâns în jurul lui și i-a făcut să acționeze în unitate pe bărbații acestui neam, în toate momentele de cumpănă ale istoriei, când au fost nevoiți să pună mâna pe sabie ca să-și apere patria”, a declarat dr. Lucian Foca, comandatul Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Evenimentul organizat pentru cinstirea Zilei Drapelului Național s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

 

 

Politica