joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rântașul în mâncăruri. Nu mi-a plăcut niciodată…

Nu sunt o bucătareasă perfectă, dacă o exista perfecțiunea în bucătărie-după părerea mea e relativă, și nici nu gătesc zilnic din lipsă de timp, sau mai bine zis, de oboseală. Dar m-am gândit să deschid acest subiect după ce azi, am stat de vorbă, ca fetele, cu Georgiana și Ionela, colegele de la Jurnalul Olteniei. Subiectul: „rântașul” în mâncăruri. Nu vorbesc aici, de sosurile albe.

Nu mi-a plăcut niciodată. Nici acela făcut „ca la carte” cu unt, nici acela simplu din făină diluată cu apă. Nu neapărat că nu ar fi sănătos, ori că nu ar fi indicat pentru că ar dăuna siluetei, ci pentru că decolorează sosurile și le schimbă gustul. Cum să strici o mâncare de mazăre cu făină? Recunosc, și mama folosea rântașul uneori, dar… de pe la 14 ani mi-am gătit singură. Deh! Nevoia te învață. Iar nevoia m-a învățat să redescopăr gustul mâncării, al fiecărui ingredient.

Să luăm de exemplu, mâncarea de cartofi. Nu că aș fi mare fană, că în copilărie la un moment dat era aproape zilnic în meniu, dar câteodată aș mai găti și așa ceva. Neapărat cu mărar. Chiar și în mâncarea de cartofi multe gospodine pun făină pentru a o îngroșa. Apoi, nu-i mai simplu să zdrobești un cartof? Ori să fierbi mâncarea până scade?

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sau, că tot e vară și găsim pe piață, un sos de roșii proaspte, cu ardei gras, și chiar și alte legume, după preferințe, nu e păcat să strici gustul minunățiilor de legume cu făină? Eu cred că e. Si Ionela crede la fel, iar Georgiana recunoaște că și la ea în familie se folosește făina în mâncare.

Dacă totuși simți nevoia să adaugi ceva în mâncare pentru îngroșare există mai multe variante. Site-ul bunătăți.ro „oferă” cititorilor mai multe modalități: rântaș, unt, pâine, ori amidon.

Eu știu că nu am să le folosesc niciodată. Tu?

Politica