joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Schimb de experienţă şi voluntariat, la Craiova

Mai mulţi tineri străini au participat timp de o săptămână la o serie de activităţi ce implică voluntariatul. Finanţat de Comisia Europeană prin programul Erasmus Plus, proiectul Pegasus, a adus în Craiova, Sopot şi Bulzeşti un număr de 127 de participanţi din România, Macedonia, Italia, Franţa, Spania, Turcia şi Bulgaria.

“Este un schimb de tineri, unul destul de mare, sunt 127 de participanţi. Proiectul se numeşte Pegasus şi se desfăşoară în trei localităţi, Craiova, Bulzeşti şi Sopot cu participanţi din România, Italia, Macedonia, Franţa, Turcia, Spania şi Bulgaria. Proiectul s-a desfăşurat în perioada 15-23 iunie. Fiecare localitate a avut o anumită temă, noi în Craiova am promovat implicarea civică, voluntariatul, în Bulzeşti s-a promovat o viaţă sănătoasă, iar în Sopot ecologia”, a spus Adina Pelina, liderul proiectului.

În Craiova, 42 de tineri au descoperit cu ajutorul voluntariatului, bătrânii de la Centrul de Bătrâni, copii cu dizabilităţi de la Liceul Beethoven, şi au informat cetăţenii despre campania de donare de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, ce are loc zilele acestea la Casa Studenţilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Am avut diverse activităţi să implicăm Craiova, am mers la Centrul de Bătrâni, la Liceul Beethoven pentru copii cu dizabilităţi, la centrul de donare am avut o campanie de promovare, am lipit afişe pentru că au o activitate de donare la Casa studenţilor. În Sopot şi în Bulzeşti au fost activităţi la fel, fiind sate nu a fost acelaşi impact, dar au avut un flash mob au vorbit cu localnicii,au încercat să îi implice, au fost foarte mulţi copii care s-au implicat şi au fost încântaţi de străini, mai ales să îi cunoască pentru că ei locuind la sat nu au avut posibilitatea să cunoască un străin. În Craiova au fost foarte impresionaţi de ceea ce au văzut. Suntem 42 de persoane aici, şi ne-am împărţit activităţile pe zile, astfel că în prima zi un grup de 21 de participanţi a fost la centrul de bătrâni, iar alţi 21 la Liceul Beethoven, după care am făcut schimb”, a mai spus Adina Pelina.

Tinerii au rămas impresionaţi de ceea ce au văzut şi au învăţat din toate activităţile la care au participat, dar cel mai mult au fost impresionaţi de elevii Liceului Beethoven.

„Cei care au fost la centrul de bătrâni au fost foarte impresionaţi, pentru că oricum este foarte dificil să lucrezi cu bătrânii, a trebuit să improvizăm pentru că nu poţi să faci jocuri cum faci cu copiii, sau activităţi care implică multă mişcare. Aşa că am discutat cu bătrânii despre poveştile lor, au cântat, au povestit despre ţările lor, au făcut nişte piese de teatru ca să promoveze învăţăturile de la cei bătrâni. La Liceul Beethoven, toţi au fost mult mai impresionaţi, bine este şi mai uşor să lucrezi cu copii, au zis că au fost foarte iubitori şi că nu se aşteptau la aşa ceva şi am căutat să promovăm în parc şi în centru activităţile de genul, şi cei mai mulţi au zis că ar fi bine ca şi copii de la Liceul Beethoven să înveţe în licee de copii normali, că li s-ar părea că ar fi mai uşor pentru ei, sau ca elevii de la liceele normale să aibă activităţi de voluntariat la Liceul Beethoven ca să ştie ce înseamnă pentru că am văzut că foarte multă lume în Craiova nu ştie de existenţa lui”, a afirmat liderul proiectului, Adina Pelina.

 

Elevii craioveni, deschişi spre voluntariat

 

Claudia este una dintre tinerele care s-au implicat ca voluntari în cadrul proiectului Pegasus. Ea a fost timp de o săptămână, un fel de ghid pentru străinii implicaţi în acest proiect, lucru ce a ajutat-o să îşi perfecţioneze cunoştinţele din limba engleză.

„Mi-a plăcut foarte mult. Din primul moment în care ne-am văzut am interacţionat super, parcă ne cunoşteam de când lumea. Liderii ne-au condus foarte bine, ne-au împărţit în echipe şi am lucrat totul cum trebuia. Am rămas foarte impresionată mai ales de copiii de la Liceul Beethoven, nu am fost niciodată acolo şi felul cum sunt ei şi să îi cunosc, şi m-au învăţat multe lucruri, privesc altfel viaţa acum. M-a ajutat mult să îmi îmbunătăţesc şi aptitudinile când vine vorba de engleză. Cei din ţările vecine au fost foarte impresionaţi de atmosfera care s-a creat aici pentru că nu ne cunoşteam înainte şi totuşi acum suntem foarte apropiaţi, au fost impresionaţi de felul cum au fost primiţi aici, de tot ce le-a fost oferit”, a spus Claudia Păun, elevă la Colegiul Naţional Carol I, Craiova.

O altă tânără care le-a oferit îndrumare vecinilor de peste graniţe este Diana. Pentru ea, acest proiect a însemnat primul contact cu ceea ce înseamnă voluntariat.

„Pegasus este primul proiect de voluntariat la care am participat. Pot spune că sunt foarte încântată şi mulţumită că am făcut parte, timp de nouă zile, din acestă familie. Proiectul m-a ajutat să deschid ochii spre voluntariat, spre noi moduri de a ajuta oamenii nevoiaşi. Am fost impresionată de vizita la centrul de donare de sânge şi mi-a făcut plăcere să încurajez oamenii de pe stradă să doneze sânge, întrucât oraşul nostru are nevoie de sânge. A fost o experienţă minunată care m-a ajutat să îmi dezvolt spiritul civic şi social”, spune Diana Beşliu, elevă la Colegiul Naţional Carol I, Craiova.

 

 

 

Politica