joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Noi lăcaşuri de cult în satul natal al Patriarhului Justinian

Două noi biserici vor fi ridicate în satul natal al Patriarhului Justinian Marina. De asemenea, vor fi construite mai multe chilii pentru Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe -Sueşti”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, a pus piatra de temelie pentru aceste construcţii.

„Locul acesta, binecuvântat de Dumnezeu prin naşterea celui de-al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, îşi primeşte astăzi prinosul de recunoştinţă din partea noastră, a Bisericii, şi a autorităţilor, prin începerea lucrărilor de construcţie a mănăstirii din satul în care s-a născut, în urmă cu mai bine de un secol, Patriarhul Justinian Marina. (…) De fel din locul acesta, Patriarhul Justinian a binecuvântat prin viaţa sa aleasă atât satul în care s-a născut, Biserica Ortodoxă din Vâlcea, unde a fost preot, la Băbeni şi la Biserica Sfântul Gheorghe din Râmnicu Vâlcea, Mitropolia Moldovei şi a Bucovinei, dar şi întreaga Patriarhie, prin lucrarea providenţială pe care a avut-o, fiind un patriarh care a dat un suflu nou Bisericii, care a apărat Biserica de puterea ciocanului şi a secerii comuniste”, a spus Înaltpreasfinţia Sa în cuvântul rostit cu această ocazie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Decizia de înfiinţare a unei mănăstiri în satul Sueşti, din comuna Stăneşti, unde, la 22 februarie 1901, s-a născut Patriarhul Justinian Marina, a fost luată în toamna anului 2014, la iniţiativa Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie. Una dintre biserici va fi închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi Binecredinciosului Împărat Iustinian, iar alta Sfântului Mucenic Lucian din Dobrogea. În incinta mănăstirii va funcţiona şi Centrul social-pastoral „Patriarhul Justinian Marina”.

Ansamblul monahal al Sfintei Mănăstiri „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Sueşti” va fi o replică arhitecturală a Schitului Maicilor din Bucureşti, mănăstire construită în anul 1726, în stil brâncovenesc, şi reparată integral, între anii 1955-1958, prin purtarea de grijă a Patriarhului Justinian. Schitul Maicilor s-a aflat iniţial pe Dealul Spirii, pe locul unde se află astăzi Palatul Parlamentului (Casa Poporului). În anul 1982, clădirile înconjurătoare ale Schitului Maicilor au fost demolate de autorităţile comuniste, iar biserica a fost translată pe o distanţă de 245 de metri, aflându-se astăzi pe strada Mitropolit Antim Ivireanul, la mică distanţă de Mănăstirea Antim.

Cu osteneala ducerii la bun sfârşit a zidirii Sfintei Mănăstiri „Sfântul Mare Mucenic  Gheorghe -Sueşti” a fost încredinţat Preacuviosul Ieromonah Siluan Popescu, stareţul acestei Sfinte Mănăstiri, care va fi ajutat de vrednicii şi mărturisitorii creştini: Lucian şi Elena Zmaranda, cu copiii: Andreea, Ana şi Mihai, ctitorii acestor zidiri. La eveniment au participat oficialităţi centrale şi locale, personalităţi culturale, dar şi simpli credincioşi care l-au cunoscut pe vrednicul de pomenire Patriarh Justinian.

În satul Sueşti există o singură biserică veche, din lemn, monument istoric, construită în jurul anului 1700, la Gâlgău, în judeţul Sălaj, arată Arhiepiscopia Râmnicului. În anul 1939, această biserică a fost dusă în oraşul Breaza, din judeţul Prahova, unde a stat până în anul 1950, când Patriarhul Justinian Marina a adus-o în satul său natal, Sueşti, care nu avea pe atunci biserică. A fost resfinţită la 1 mai 1951 şi este închinată Sfintei Cuvioase Parascheva.

 

 

Politica