joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sistemul, bată-l vina!

Intrat în vgoare de la 1 mai 2015, cardul național de sănătate, încă, le dă bătăi de cap dojenilor. Instrumentul unic de validare a serviciilor medicale nu a ajuns  la mulţi dintre asiguraţi, iar autorităţile au hotărât ca funcţionarea cardului să se facă în paralel cu sistemul clasic până la 1 august. 

 De când a fost data oficială de intrare în vigoare a cardului național de sănătate,  medicii acuză Sistemul  Informatic Unic Integrat(SIUI) că merge destul de greu. Dar cum o problemă nu vine singură, acum medicii nu mai pot efectua servicii medicale la domiciliu din cauză că micul instrument necesită calculator și imprimantă. Și ca să nu fie doar vina sistemului, pacienții își uită pinul de la card.

Merge ceva mai bine sistemul, dar tot destul de greoi. Problema blocării cardului va fi tot timpul pentru că este din cauza sistemului informatic, până nu se rezolvă să fie foarte bine pus la punct sistemul informatic tot o să avem probleme, dar oricum e ceva mai bine decât la început. Mai sunt probleme că unii dintre pacienți și-au uitat pinul și trebuie să ajungă la Casa de Asigurări să reseteze pinul și probleme mai sunt că nu putem să facem domiciliu decât la copii din cauza cardului pentru că trebuie validat serviciul cu cardul și nu ai cum să mergi cu calculator, cu imprimante, cu ce ți trebuie la domiciliu, a spus Adriana Dogaru, președinta Societății de Medicină de Familie din Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 Persoană asigurată, dar ce te faci când nu ți s-a emis cardul? Medicii pot elibera rețete sau trimiteri pacienților ce sunt asigurați dar nu au card emis. Printr-o simplă verificare pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate(CNAS) dacă pacientul este asigurat, medicul vede dacă pacientul poate primii sau nu servicii medicale.

„Persoanele care nu au card emis, se verifică pe site-ul Casei Naționale de Asigurări înainte și dacă scrie că nu are card emis, se printează mesajul și se atașează la fișa pacientului și i se eliberează ceea ce are nevoie”, a mai spus președinta Societății de Medicină de Familie din Dolj.

35.358 de carduri returnate

În prezent,  nu mai puţin de   12.202 carduri de sănătate se află încă la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. La sfârșitul săptămânii trecute,  Poşta Română a returnat la C.A.S. Dolj un număr de 35.358 carduri naţionale de asigurat, pe care nu a reuşit să le predea asiguraţilor la adresa de domiciliu a acestora. Dintre acestea 22.861 de carduri au ajuns la asiguarații doljeni prin intermediul medicilor de familie sau  au fost ridicate direct de titulari sau de aparţinătorii acestora de la sediul C.A.S.

 În ceea ce priveşte cardul duplicat,  au fost înregistrate, în total 1.430 solicitări pentru eliberare carduri  duplicat. Dintre acestea, 1.233 cereri au fost pentru situațiile următătoare : pierdere, furt, deteriorare sau modificare date personale de identificare. De asemenea au fost depuse 197 cereri de eliberare carduri duplicate pentru situațiile în care cardurile emise  inițial au prezentat defecțiuni tehnice de funcționare.
Totodată C.A.S. Dolj a eliberat 114 adeverințe pentru persoane asigurate care au refuzat cardul din motive religioase sau de conștiință.

Politica