vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pregătire universitară pentru moașe și asistenți

Universitatea de stat „Constantin Brâncuşi“ (UCB) din Târgu Jiu vrea să pregătească moașe și asistenți de farmacie. Pentru aceste specializări se așteaptă aprobare de către
Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământ Superior (ARACIS).
Până atunci însă, reprezentanții Universității se pot lăuda cu o nouă specializare ce a fost aprobată în Facultăţii de Inginerie, și anume Ingineria design-ului de produs.
 
„Pentru anul viitor, ne-am propus noi programe de studii pentru a deschide paleta de ofertă educaţională către tinerii noştri şi o flexibilizare a ofertei educaţionale, pentru că învăţământul superior este supus unor provocări şi paradigma sub care discutăm despre învăţământul superior va trebui adaptată pentru a răspunde mult mai bine nevoilor pieţii muncii. Am avut, săptămâna trecută, vizite ale comisiilor de autorizare din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământ Superior. Pentru Facultatea de Inginerie deja a apărut hotărârea Consiliului ARACIS pentru autorizarea provizorie a unui nou program de studii, Ingineria design-ului de produs. Aşteptăm decizia consiliului şi pentru alte programe de studii. Este vorba de informatică de gestiune la Facultatea de Ştiinţe Economice, moaşe şi asistent de farmacie la Facultatea de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale. Fişa vizitei a scos în evidenţă îndeplinirea criteriilor necesare pentru autorizare şi sperăm că decizia Consiliului ARACIS să fie pozitivă şi în privinţa celor trei programe de studii şi să reuşit să vorbim, chiar de la admitere din toamnă de alte trei programe noi de studii pe care universitatea le-a autorizat“, a declarat, pentru adevărul.ro, Luminiţa Popescu, rectorul UCB.

Între timp, Universitatea a anunțat că din acest an va introduce un sistem antiplagiat pentru lucrările de licență și master. 26 de instituții de învățământ superior din țară folosesc acest sistem. 

 
„Implementarea sistemului anti-plagiat are drept scop creşterea calităţii activităţii didactice şi de cercetare desfăşurate de comunitatea academică din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, dar şi asigurarea respectării normelor de etică cu privire la corectitudinea citării surselor bibliografice şi originalităţii lucrărilor. Acesta se va aplica următoarelor tipuri de lucrări: lucrări de licenţă/proiecte/diplomă, lucrări de disertaţie, lucrări metodico-ştiinţifice de obţinere a gradului didactic II şi I şi articolelor ştiinţifice publicate în revistele editate de către Universitate“, au anunțat reprezentanții instituției de învățământ într-un comunicat de presă.
 
Lucrările vor fi verificate. Sistemul analizează documentele şi generează rapoarte de similitudine care cuprind următoarele elemente: coeficienţii de similitudine, lista surselor în care au fost detectate fragmentele conţinute în documentele analizate, textul unui document, potrivit sursei citate.

„Într-o societate în care, informaţia abundă sub forme diverse, mai ales în spaţiul virtual, utilizarea unor astfel de instrumente responsabilizează autorul, dar şi elimină eventualele suspiciuni asupra lucrării, asigurându-i caracterul de originalitate. Până la urmă, scopul utilizării sistemului anti-plagiat este acela de a-i determina pe studenţi să folosească într-o manieră corectă sursele de documentare, în acest fel crescând şi calitatea lucrărilor redactate. Pentru absolvenţii promoţiei 2015 verificarea lucrărilor elaborate se va realiza în mod voluntar, urmând ca începând cu anul universitar 2015-2016, aceasta să devină obligatorie prin Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea examenelor de finalizare a studiilor în cadrul UCB”, potrivit documentului.

 
Sursă foto: utgjiu.ro

Politica