vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Persoane cu dizabilitãți își deschid afaceri

Elevi cu deficiențe de auz de la Liceul Tehnologic Special Beethoven din Craiova, dar și persoane cu diverse dizabilitãți proveniți din Danemarca și Italia, au realizat obiecte de artã vernisate, ieri, la Galeriile Cromatic ale Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj. (CJCPCT). 

Expoziția No limit Exhibition conține obiecte de ceramicã, sculpturi în lemn, picturi și bijuterii și face parte din acțiunile derulate în cadrul proiectului finanțat de Comisia Europeanã prin programul ERASMUS+, Parteneriate Strategice în Educația Adulților. La final, în luna septembrie a acestui an, persoanele cu dizabilitãți vor putea chiar sã-și comercialize produsele în mediul online. Finalitatea proiectului constã în deschiderea unui magazin online, tinerii cu dizabilitãți având șansa sã deținã o afacere, care sperã organizatorii proiectului, pasiunea şi abilităţile lor sã se transforme în sursa lor de existențã.

Partenerii proiectului sunt Det Europaeiske Hus – Danemarca, Associazione di Promozione Sociale Il Tarasco – Italia, Asociația pentru Dezvoltare și Promovare Socio-Economică Catalactica – România, București. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

"Este expoziþia cu numãrul doi, de la Craiova din cadrul proiectului     Erasmus +. Expunem începând de astãzi pânã miercuri, produsele realizate de adulți cu dizabilitãți din trei organizații respectiv Liceul Tehnologic Special ”Beethoven” , de la European House din Danemarca și Asociația Tarras din Italia, Porto San Giorgio. Toate aceste produse sunt realizate de beneficiari, respectiv elevi ai acestor organizații, care au diverse dizabilitãți, surzi, copii cu autism, dizabilitãți mentale. Avem produse din lemn, sculpturã tradiționalã, picturã, ceramicã, bijuterii, bijuterii hand-made din pietre semiprețioase.Acest proiect propune ca tineri artiști cu dizabilitãți și nu numai tineri sã-și promoveze produsele urmând ca din septembrie sã se deschidã un magazin online în care aceste produse sã fie comercializate în toatã Europa. Mai mult, proiectul nostru a înființat trei ONG-uri noi pe care le vor gestiona cei 36 tineri din cele trei țãri respectiv, se vor numi No limit România, No limit Danemarca și No limit Italia. Aceastã denumire vine de la trupa No limit, care a ajuns cunoscutã la nivel național, trupa de dansatori surzi. Extindem aceastã titulaturã no limit mai departe și la nivel larg, al artei, sperãm sã-i facem pe acești tineri autonomi, sã reușeascã prin propria muncã sã trãiascã și sã devinã o ocupație permanentã care sã se extindã. Anul viitor vom merge în alte trei țãri, în afarã de cele trei din proiect pentru a-i convinge sã intre în aceastã Rețea Europeanã No limit Network. Dacã vor fi mai multe organizații la nivel european va fi mai bine cunoscutã și automat produsele lor se vor vinde mai bine și automat și nivelul calitativ al obiectelor va crește”, a declarat Ionuț Smarandache, profesor la Liceul Tehnologic Special ”Beethoven și coordonator proiect.

Pe lângă expoziţia vernisată luni, au loc şi workshopuri pentru a-i învăţa pe participanţi să-şi dezvolte site-ul şi magazinul online.Din fiecare ţară sunt selectaţi 12 adulţi cu dizabilităţi, care sunt formaţi şi iniţiaţi în proiect urmând ca lista să fie deschisă, să fie atraşi cât mai multe persoane în aceste asociaţii. Beneficiarii proiectului au vârste cuprinse între 18 şi 47 ani.

"Mă bucur că astăzi, Galeria Cromatic este mai bogată prin aportul dumneavoastră pentru că avem obiecte diversificate de la bijuterii, obiecte de artă populară, îmi plac obiectele expuse şi dezinvoltura cu care aţi sculptat în lemn, aţi pictat, îmi plac obiectele ceramice din spate, că v-aţi asociat cu  oameni care nu sunt români, dar care sunt parteneri grozavi şi pot să dea contur unei astfel de expoziţii.Vreau ca această expoziţie să fie un prim pas într-o colaborare care să dureze ani de zile", a precizat Amelia Etegan, directorul CJCPCT Dolj.

Ana Maria Oancea, directorul Liceului Bethoveen a menţionat că este mândră de ceea ce au realizat elevii unităţii de învăţământ pe care o conduce.
"Este o zi importantã ca devenirea mea ca profesor. Acum 17 ani a venit aşa un gând într-un grup de  colegi, am fãcut o revistã micã și i-am pus un motto: Vrem sã spargem bariera, nu știa nimeni despre școala de surzi din Craiova. Eu cred cã bariera pe care am vrut sã o spargem atunci a rãmas de atât de mult timp în urmã și cã astãzi am putea sã spunem cã am uitat demult cã existã o barierã. Suntem aici cu elevii noștri în care atât de mult am crezut încât colegii mei au avur curajul sã scrie aceste proiect și sã-l ducã spre oameni din Europa, care au atâta experiențã în economia socialã, încât ne înclinãm în fața lor și vrem sã învãțãm de la ei. Cel mai important este zâmbetul de pe fețele celor care au creat. Cred cu tãrie cã o acești tineri o sã fie independenți și financiar", a afirmat Ana Maria Oancea.

Articolul precedent
Articolul următor

Politica