joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Autorităţile şi căldura

Vara își face de cap, iar termometrele arată de mult peste 30 de grade. Craiovenii încearcă să se protejeze, dar statisticile arătă o ușoară creștere în rândul solicitării Serviciului Județean de Ambulanță. Cazuri grave nu au fost, dar s-a resimțit disconfortul termic. 

„A fost creștere sub cinci la sută, față de un weekend normal, deci nu putem să spunem că a fost ceva deosebit cu temperaturile acestea. A fost într-adevăr această creștere din cauza temperaturilor, dar nu au fost situații deosebite nici ca număr de solicitări. De obicei când sunt  zile caniculare crește și cu 20 la sută față de o zi obișnuită. A fost mai mult disconfort termic, dar nu cazuri medicale deosebite,”  a declarat Traian Măgală, director medical al SJA Dolj. 

Pentru astfel de zile toride, autoritățile locale trebuie să le asigure doljenilor, apă, aer condiționat și asistență medicală, în caz de nevoie. În ultimele zile, termometrele au indicat peste 32 de grade la umbră, fără a fi atenționări de caniculă, dar autoritățile nu s-au mobilizat pentru pregătirea centrelor de prim-ajutor pentru caniculă. Prefectura aruncă vina la Direcția pentru Sănătate Publică Dolj, că nu ar fi transmis datele necesare centrelor de prim-ajutor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Direcția de Sănătate Publică Dolj încă nu transmis datele către ISU, iar ISU să le transmită la noi. Astăzi au termen să transmită la ISU și nu au transmis până acum”, au declarat reprezentanții Prefecturii.

Direcția de Sănătate Publică Dolj vine cu lămuriri, aceștia așteptând să fie solicitați pentru verificare.
„Noi așteptăm să ne comunice autoritățile locale când să mergem să verificăm centrele de prim-ajutor pentru perioada de caniculă. Până în 2010 au fost în subordinea DSP, dar acum aparțin autortăților locale”, a spus purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.

Serviciul Județean de Ambulanță Dolj, spune că primăriile trebuie să organizeze aceste centre, ce vor fi amplasate cel mai probabil, în interiorul Prefecturii,în zona Pieței centrale și în unele farmacii.

„Primăriile trebuie să organizeze și temperaturile încă nu au fost ridicate, deci aceste centre devin funcționale în momentul în care se dă cod portocaliu sau roșu. Ele există, sunt stabilite, sunt în locuri închise, deci, probabil, va fi unul la Piața centrală, unul la sediul Prefecturii, vor fi în unele farmacii, dar Primăria și Direcția de Sănătate Publică vă pot da locațiile exacte. Acum au fost temperaturi de 32-33 grade la umbră, de 35 de grade în sus se iau niște măsuri”, a mai spus directorul medical al SJA Dolj.
Punctele de prim-ajutor trebuie amenajate în spații publice, climatizate, aflate în zone de circulație intensă, vizibil semnalizate.

Recomandări pe timp de caniculă

Medicii specialişti recomandă populaţiei pe toată perioada temperaturilor ridicate următoarele: evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18, purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă, beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute, nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice,  consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. De asemenea, evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.), aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită, păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius, iar dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).

Specialiştii DSP recomandă şi închiderea ferestrelor expuse la soare, tragerea jaluzelele şi/sau draperiilor, ţinerea ferestrelor închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă, deschiderea ferestrelor seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă, stingerea sau scăderea intensităţii luminii artificiale, pentru limitarea creşterii temperaturii în locuinţe.

Politica