sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ultima zi dedicată conferinței ”Politică. Diplomație. Cultură”.

”Maria  a României. Regina care a iubit viața și patria” și  ”Viața lui Ceaușescu.Tiranul”, volumul III sunt printre ultimele cărți lansate vineri în cadrul conferinței ”Politică. Diplomație. Cultură”, desfășurată, joi și vineri, la Biblioteca Județeană ”Aman”.  Prima carte lansată, cea dedicată monarhiei este scrisă de istoricul Adrian Cioroianu și Mihaela Simina, absolventă a Facultății de Istorie. Cei doi autori au scris această carte din dorința de a-i apropia chiar pe copii de istorie, de a afla încă de la vârste fragede file din istorie. Chiar și criticul literar Florea Firan a menționat că volumul dedicat Reginei Maria „are rol educativ și de cunoaștere a istoriei de către tineri. Tinerii nu știu ce a fost până în 1989, foarte puțini știu sau chiar deloc, ei trebuie să-și cunoască istoria și  să-și iubească patria. Adrian Cioroianu face prin aceste cărți acest lucru, felicit pe Adrian și pe domnișoara Simina”.

Mihaela Simina, coautoarea lucrării a menționat că această carte deschide seria cărților în care vor fi prezentați ceilalți  regi ai României. Coperta cărții, dar și ilustrațiile în interior  sunt chiar adaptate unui public mai mic.

”Unul din scopurile cărții este de a se adresa tineretului și de a-i determina să fie curioși și să meargă să caute mai mult și să cunoască mai mult despre istoria României, în acest caz despre istoria monarhiei. Această carte este doar un prim volum dintr-o serie mai amplă care o să trateze regii și reginele din România. Volumul are 12 capitole, am încercat împreună cu domnul Cioroianu să surprindem viața Reginei Maria de la naștere , din copilărie până în ultimele zile de viață. Desigur, are un caracter complex, dar subliniază exact acele lucruri pe care le-am considera relevante pentru copii, pentru tineri, de aceea și forma este una adaptată acestui public. Povestea nu ar fi fost completă fără ilustrațiile splendide ale domnului Mihai Alexandru Mihail care merită toată admirația și o să încânte toate vârstele nu doar pe cei tineri. Deși este o carte de copii cred că se încadrează în subiectul conferinței Diplomație. Politică.Cultură pentru că după cum bine știți Regina Maria și Regele Ferdinand au construit o politică și o diplomație a României care au făcut ca țara să aibă o imagine extraordinară în plan internațional. Și rolul Reginei Maria în cadrul conferinței de pace de la Paris din 1919 după primul război mondial, a fost un agent diplomatic excepțional pentru România pledând pentru țara sa cu multă pricepere, abilitate și chiar succes. E cumva o introducere a celor mici către zona de politică, dar poate fi și o introducere către zona de politică, diplomație, desigur cultură”, a declarat Mihaela Simina.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Soarta cărților de istorie

Adrian Cioroianu a povestit cum a pornit inițiativa acestei cărți, ținând să precizeze că tinerii nu mai sunt atrași spre lecturarea cărților de istorie, acestea devenind neinteresante. Prin intermediul cărții ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” speră să își creeze iubitorii de istorie de azi și mâine.

”Anul trecut am publicat o carte care se numea ”Comuniștii, înainte de comunism” tot împreună cu niște colegi, o culegere de studii referitoare la perioada de tinerețe a lui Nicolae Ceaușescu, Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, procesele lor din perioada interbelică. Fiind acea carte într-un proiect european am avut posibilitatea de a o da gratuit. Deși am anunțat cartea nu au fost mai mult de 100 de descărcări. Toți spunem că ne interesează tinerețea lui Ceaușescu, cum a intrat în partid, apoi în pușcărie, la fel și Ana Pauker, sunt vreo șase studii acolo, personaje exponențiale pentru comunismul românesc. Nu a fost o mare curiozitate, din păcate, asta este soarta cărților de istorie: toată lumea e interesată, dar când e vorba să le citească sau cumpere, nu e mare înghesuială. De aceea am acceptat cu bucurie propunerea Editurii Curtea Veche în ideea de a-mi alimenta într-un fel speranța că un copil care citește la școala generală sau la intrarea în liceu, aceasta este marja de vârstă la care este dedicată seria, poate că în 10-15 ani va cumpăra și o altă carte de istorie, ne-am gândit că prin astfel de volume destinate unui public mai tânăr, cu mintea tânără, nu numai cu vârsta să ne creăm într-un fel iubitorii de istorie de mâine și poimâine. Vor fi 8 volume în total cu cei 4 regi și  regine ale României, al doilea a fost deja gata este dedicat lui Carol I și apare probabil în august și va fi lansată la târgul Gaudeamus, în toamnă, coautor este un student al Facultății de Istorie care a studiat Jurnalismul înainte, Andrei Radu și apoi toate celelalte volume vor fi împreună cu actuali masteranzi sau foști studenți de-ai noștri. Sperăm că aceste volume vor trezi în sufletele tinerilor care le vor citi atât curiozitatea față de istorie cât și de nu aș spune-o, o mândrie națională, de ce nu am vorbi de bine de istoria  noastră, pentru că avem și lucruri frumoase”, a declarat Adrian Cioroianu.

Al treilea volum încheiat vieții lui Ceaușescu , după primul intitulat ”Viața lui Ceaușescu. Ucenicul partidului”, și cel de-al doilea ” Viața lui Ceaușescu.Fiul poporului”, a fost lansat și cel de-al treilea volum din această trilogie consacrată vieții lui Ceaușescu. Lucrarea este colectivă, scrisă  de Lavinia Betea, Florin Răzvan Mihai și Ilarion Țiu.

Adrian Cioroianu a îndemnat spre lecturare aceste cărți, care conține documente foarte valoroase, relatate de oameni importanți ai regimului comunist.

”Doamna Betea a avut inspirația de a îmbina lucrurile pe care nu le găsești în arhive oricât de adânc ai căuta, istoria comunismului nu o vei găsi în arhive din simplu motiv că deciziile nu se luau în plenare mai ales în vremea lui Gheorghiu- Dej, dar și ulterior în vremea lui Ceaușescu, foarte multe decizii se luau în discuții private sau în cercuri restrânse încât urmele lor par a fi insignifiante. Numai că îmbinându-le ca pe niște piese de puzzle, ceea ce spun acești oameni și ce, doamna Lavinia Betea, a studiat în arhivele fostului partid comunist plus o generație de tineri. Această carte este un summum al tot ce se poate ști în momentul de față despre Nicolae Ceaușescu pe baza arhivelor sau nenumăratelor ore, cred că are sute de ore de interviuri de Gheorghe Maurer, Ștefan Andrei, Corneliu Mănescu, Paul Sfetcu, domnia sa are mii de ore pe care le-a petrecut cu acești actori ai fostului regim comunist și fără a afla și versiunea acestor oameni care au fost actori principali să știți că nu vom putea să scriem o istorie corectă a  comunismului din România. Cât ne-am dori noi azi să fi avut posibilitatea de a purta o discuție, un interviu cu Nicolae Ceaușescu, foarte multe lucruri ne-ar fi fost mai clare, lucruri care nu o să le găsim în arhive oricât de adânc am căuta. O să vedeți și deciziile pe care Nicolae Ceaușescu le lua fără, neapărat, să se consulte cu președinții biroului politic al biroului central”, a punctat Adrian Cioroianu.

Autoarea, Lavinia Betea – ”Mi-a fost teamă că acest personaj mă va bântui”

Lavinia Betea a declarat că cele trei volume dedicate lui Nicolae Ceaușescu nu au fost scrise din dorința sa, însă a fost un demers complicat.

”Dacă este să vorbesc despre această trilogie, nu am vrut să scriu așa ceva, pentru că mi s-a părut imposibil de scris o asemenea carte când am început-o tocmai pentru că e un teritoriu foarte minat și tocmai de la acest teritoriu minat a pornit inițiativa, eu și acești colegi tineri ai mei lucram în secția de istorie recentă a ziarului Jurnalul Național pe care a înființat-o Marius Tucă după ce a realizat că investigația revoluției istorică a dus la o triplare a tirajului de ziar și atunci și-a dat seama, că nu se poate  să faci gazetărie doar pe bază de pur talent și inteligență ci că e vorba de gazetărie specializată, și atunci m-a invitat să înființăm secția de istorie recentă , care a durat șapte ani de zile. Când se împlineau 20 de ani de la asasinarea lui Ceaușescu, fiindcă acela nu a fost un proces, înșiși cei care au făcut parte din completul de judecată au spus că mânjește justiția, e adevărat după 20 ani, s-a făcut un sondaj de opiniei nu în România pe eșantion reprezentativ, în toate fostele țări comuniste, și două dintre întrebări sunau cam așa cine a fost omul politic care a făcut cel mai mult bine în țară, și cine a fost omul politic care a făcut cel mai mult rău în țară și paradoxul cel mare era că în România s-a răspuns la ambele întrebări circa un sfert din respondenți îl trecea pe Ceaușescu pe primul loc. Atunci Marius Tucă a spus că trebuie scris o biografie a lui Ceaușescu, era o sarcină de serviciu. Am început să o scriem însă nu noi suntem deasupra vremurilor. Jurnalul a intrat în insolvență, am migrat cu toți la Adevărul, acolo a ieșit volumul I, II, într-un tiraj de 10.000 de exemplare vânzându-se ceea ce este enorm pentru timpul de acum, apoi a intrat Adevărul în insolvență, ne-am pomenit cu volumul III neterminat. Fiecare carte are povestea ei și mai aveam patru luni de documentare pentru că este o documentare foarte costisitoare aceasta de arhivă, trebuie să o susții neomițând documente”, a declarat Lavinia Betea.

În concluzie, Lavinia Betea a  mărturisit că deși Ceaușescu a fost un personaj care a marcat existența tuturor, este important să cunoaștem acea perioadă a istoriei României. Aceasta a povestit și despre episodul în care soții Ceaușescu au fost asasinați.

”În această biografie a fost greu faptul că personajul era diabolizat după ce fusese înainte hiperbolizat la modul pozitiv, apoi diabolizat tot la modul excesiv, exista o întreagă mitologie susținută de liderii de opinie, dar ale căror prestații aveau o aură formidabilă, nu conta că omul nu intrase într-o arhivă nu avea de-a face cu un martor direct, el croia un scenariu cu o concluzie. M-am temut în timpul acestui demers să nu mă bântuie cum se spune. Se spune în popor că nu-i bine să chemi morții, să te gândești mult la morți, ori procesul acestuia al omului care scrie care stă și vorbește într-una despre același personaj este unul tragic, finalmente. În istoria noastră este o tragedie, de la început până la sfârșit, mai ales sfârșitul. Tragedia  abia începe. Cele trei zile, capitolul acela final pe care l-am construit a fost ucigător în ce mă privește. Cele trei zile ale Ceaușeștilor petrecute în acea cazarmă în care realizez că lumea nouă în care noi am intrat s-a construit pe o minciună și mai mare față de ce fusese înainte, și că de fapt acea afacere a teroriștilor pe care noi nu vrem să o dezlegăm că nu vrem, această afacere a început exact când pe cei doi Ceaușești i-au închis în celula din Târgoviște și când la București, Iliescu și cu Stănculescu știau unde se află. Pe noi ne mințeau că îi caută și că teroriștii luptă pentru ei și cei doi care au murit convinși că o armată luptă pentru ei. Trăiesc scriind aceste lucruri cu spaimă, nu cumva să te bântuie personajul. Vreau să vă mărturisesc ca un fel de dezlegare pentru că și cititorul parcurge emoțional un drum, nici cititorul nu va fi bântuit nici eu nu am fost pentru că în tot ce s-a întâmplat acolo este și viața noastră și paralel cu personajul și cu deciziile lui ne amintim mai curând viața noastră, ce s-a întâmplat în anii 80, cum în anii 80, absolvenții au șanse extraordinare, în 1991 s-au închis orașele mare, din 1976, nu a mai existat nici un om, șef de promoție care să rămână în cercetare, am fost trimiși toți să predăm istorie, am predat și eu la școala înființată de Petru Maior și sunt foarte mulțumită că am izbutit să o ducem până la capăt cu sprijinul colegilor tineri care erau mult mai puțin implicați decât mine, ei născându-se mai târziu și mulțumită că această carte ajunge în mâinile dumneavoastră”, Lavinia Betea.

Politica