vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“Inimi pentru copii”, o șansă la viață

Mulți dintre copiii care vin pe lume cu malformații congenitale grave la inimă nu pot fi operați în spitalele din România. Una dintre cauze este lipsa cadrelor medicale formate în chirurgia cardiovasculară pediatrică. Rolul cardiologiei pediatrice este de a depista, diagnostica și îngriji copii cu MCC. Universitatea de Medicină și Farmacie Iași împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, au implementat de la începutul anului un proiect prin care 100 de copii din toată țara, ce suferă de malformații cardiace congenitale, pot beneficia de o operație gratuită. Tot în cadrul proiectului 75 de medici și 160 de asistenți medicali vor fi instruiți în domeniul cardiologiei pediatrice.

Condițiile pentru a beneficia de această operație sunt ca beneficiarul să aibă până în 18 ani împliniți, să poată fi caz operabil, și să existe posibilitatea de a putea aștepta până la terminarea proiectului.

“Programul este implementat de UMF Iași în parteneriat cu UMF “Carol Davila” București. 75 de medici și 165 de asistenți medicali sunt instruiți în cadrul proiectului. Cei 100 de copii care se vor opera sunt cei care ajung în evidențe la spitalele din aceste două localități. Încă mai căutăm copii, care sunt eligibili pentru operație, care ajung la spital și sunt cu acest diagnostic, și au capacitatea să aștepte până se achiziționează materialele necesare operației. Condiția este să aibă până în 18 ani împliniți și să fie caz operabil. Orice copil care ajunge la unul dintre cele două spitale și are nevoie de operație poate fi operat. Pe listă nu sunt încă 100 de copii, până acum s-au înscris undeva la jumătate din cifră, termenul limită fiind 24 decembrie 2015”, au spus reprezentanții proiectului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În România se înregistrează cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa. Mortalitatea cauzată de malformații cardiace este una din principalele cauze ale mortalității infantile cu un procent de 21,2 % la nivelul anului 2012.

Malformațiile cardiace congenitale (MCC) sau cardiopatiile congenitale sunt anomalii ale inimii care apar în momente diferite ale vieţii intrauterine și pot fi diagnosticate in utero, la naștere, în copilărie sau chiar la vârstă adultă. Malformațiile congenitale cele mai frecvente ale nou-născuţilor (afectează 1% dintre nou-născuți), pot apărea izolat sau asociat altor anomalii de sisteme şi organe. Severitatea MCC este variabilă, de la defecte minore (de exemplu, comunicări între cavitățile inimii) care pot rămâne nediagnosticate până la vârsta adultă deoarece nu afectează dezvoltarea şi funcționarea organismului, până la malformații severe, incompatible cu viața. Incidența malformațiilor cardiace congenitale (MCC) la copii este de 8 la 1.000 de născuți vii. În România anual se nasc cca. 1000 de copii cu MCC. În jur de 300-350 de copii cu maladii congenitale cardiace dintre cei aproximativ 1500 care se nasc anual cu aceste afectiuni se tratează /operează în România. Existența a mii de copii ce necesită asistența de specialitate, insuficient disponibilă în spitalele din țară, necesită asistența medicală în străinătate, cheltuind resurse dificil de susținut. Aceasta se constituie ca o vulnerabilitate importantă a sistemului de sănătate din țara noastră. Între cauzele acestei situații sunt inexistența unităților sanitare de specialitate, cardiologie pediatrică și chirurgie cardiacă pediatrică, lipsa specialiștilor cu instruire în aceste domenii.

Părinții copiilor ce suferă de malformații cardiace se pot înscrie în cadrul proiectului la numărul de telefon 0232-301.876

Politica