sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bolile pielii: dermatita seboreică

Dermatita seboreică începe să apară încă din primele luni de viață. Cunoscută mai ales sub denumirea de crustă de lapte la bebeluși, ea este o afecțiune a pielii, care apare adesea în zona scalpului, sub forma unor coji aspre, grase, de culoare galbenă. Adesea, cojile pot apărea și în jurul urechilor, al ochilor și la baza nasului. Când creștem, simptomele sunt asemănătoare, ele fiind asociate cu mătreața. La adolescenți și adulți, dermatita seboreică se manifestă prin cruste albicioase, unsuroase sau uscate și zone cutanate iritate și roșii. Este de obicei localizată pe zone bogate în glande sebacee, pe față, în jurul nasului, al sprâncenelor și pe frunte, dar și pe scalp, prin mătreața excesivă. Dermatita seboreică o întâlnim frecvent ca și o afecțiune inestetică și deranjantă.

Dermatita seboreică este frecvent întâlnită la bărbați și apare în cadrul sindromului seboreic. Noi avem niște glande ale pielii, glandele sebacee. Aceste glande sebacee predomină pe față, pe scalp, între omoplați, interscapular. Aceste glande produc sebumul, unul-două grame în 24 de ore în flux continuu. Dermatita seboreică este pînă la urmă o manifestare inestetică a secreției excesive de sebum, nu putem să o considerăm o mare problemă, decât din punct de vedere estetic, a spus prof. univ. dr. Virgil Pătrașcu, șeful Clinicii de Dermatologie.

Stresul cauza principală a dermatitei

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cauzele care provoacă dermatita seboreică sunt multiple. Este în general determinată de stres, de consumul de alimente picante, de lipsa odihnei, dar și starea de sănătate a persoanei, precum și de genetica acesteia.

„Această secreţie este stimulată de hormonii androgeni, este stimulată şi de stres, de anumite afecţiuni neurologice, de anumite medicamente. În momentul în care secreţia sebacee este în exces, tenul este mai gras, mai uleios. Pe acest ten mai uleios se dezvoltă o levură pityrosporum, care descompunând lipidele, acelea ajung să formeze acizi graşi liberi ce irită pielea. În cadrul acestui sindrom seboreic întâlnim şi acnee, întâlnim şi alopeţia de tip masculin sau alte probleme. Dermatita seboreică poate fi influenţată şi de alimentaţie, în special de alimentele iritante, prea condimentate pot să o determine şi poate excesul de lipide, dar nu este dovedit neapărat ca regimul alimentar să aibă o importanţă foarte mare în dermatita seboreică”, a mai spus doctorul Virgil Pătrașcu.

Dermatita seboreică se stabilește în urma unui examen clinic. Tratamentul unei astfel de afecțiuni se pune de specialist, de obicei aplicându-se local. Dermatita seboreică este o afecțiune ce nu poate fi îndepărtată, însă poate fi controlată.

„Dermatita seboreică se tratează destul de greu pentru că nu trebuie să influenţăm tratamentul local dermatologic. Acesta este pentru corectarea a ceea ce ai constatat, deci nu se îndepărtează cauza, doar consecinţa. Neîndepărtând cauza, dacă este persoană de gen feminin şi are ovare polichistice şi nu le-ai tratat, înseamnă că va avea dermatită seboreică în continuare, s-au dacă are o secreţie la nivelul suprarenalelor, va avea tot timpul. Nu întotdeauna rezultatele după tratamentul local sunt de durată, deci reapare mai ales după stres sau după anumite medicamente. Este o boală cu o afecţiune care poate fi controlată prin tratamente de medicul care are experienţă, însă trebuie lucrat pe partea internă, pentru a afla de unde apare şi care este cauza acestei dermatite seboreice”, a spus medicul dermatolog.

Dermatita seboreică este o afecțiune cronică, iar cei afectați trebuie să respecte reguli generale de viață, prin respectarea perioadelor de odihnă, a alimentației, dar și să aplice un tratament corespunzător după vizita la medicul dermatolog.

 

Politica