joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

UMF Craiova-45 ani de învățământ medical superior

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova s-a aflat în zilele de 5-6 iunie la ceas aniversar. 45 de ani s-au împlinit de la înființare. Cadrele didactice, dar și studenții au marcat aceste zile prin diverse simpozioane, mese rotunde, lucrări științifice. Evenimentul aniversar a debutat vineri dimineața cu momente artistice pregătite de studenți.

”45 ani, este o cifră aproape rotundă, un moment festiv pe care îl aniversăm în cadrul Facultății de Medicină din Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, este un drum pe care facultatea noastră l-a parcurs, un drum cu foarte multe realizări, cu care ne mândrim, pe care sperăm să-l continuăm așa cum l-am început. Am pornit prima generație în 1970 cu 100 studenți, evident în acea perioadă era doar programul de medicină generală în limba română, la ora actuală, Facultatea de Medicină are peste 1600 de studenți, iar Universitatea de Medicină și Farmacie peste 3200 de studenți, e clar cât s-a dezvoltat, dar nu numai ca număr de studenți, s-a dezvoltat corpul academic, avem peste 450 cadre didactice și s-a dezvoltat baza materială. Am pornit de la un singur corp de clădire, facultatea deja consacrată, ca și clădirea veche de pe Strada Petru Rareș, avem în prezent trei corpuri de clădire în care studenții și cadrele didactice își desfășoară cursurile și lucrările practice, avem campusul universitar care are trei cămine de studenți, cămin de rezidenți, cantina-restaurant”, a declarat prof.univ. dr Ion Rogoveanu, rectorul UMF Craiova.

Președintele Senatului Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, prof. univ. dr Tudorel Ciurea și-a amintit cu emoție de anii de studenție.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Această aniversare este un moment deosebit pentru mine întrucât fac parte din prima promoție a Facultății de Medicină care a început în 1970. Îmi amintesc ziua de 1 octombrie, o zi cu încărcătură deosebită pentru minte, înconjurat cu multă dragoste de cadre didactice de atunci, o parte s-au regăsit acum în sală la această aniversare. Reprezintă și un bilanț al activității personale întrucât am fost șeful primei promoții acestei facultăți, am fost un număr restrâns de 100 studenți, care am fost colegi cu adevărat, suntem și astăzi, exceptând cei pe care i-am pierdut de-a lungul anilor. Am fost cel care am avut inițiativa înființării Universității de Medicină și Farmacie din Craiova din momentul în care am devenit decanul facultății în 1996. Și în 1998 deja am avut legea de înființare. A fost o motivație pentru Școala Medicală oltenească nu numai a Craiovei, pentru că Oltenia este o zonă cu încărcătură mare istorică culturală, și merita să devină centru universitar”, a mărturisit prof. univ. dr Tudorel Ciurea, președintele Senatului UMF Craiova.

Acesta a mai precizat că Academia de Ştiinţe Medicale, filiala Craiova se preocupă de dotarea Spitalului nr.1 Craiova cu un angiograf.

”În acest mandat 4 ani de președinte al Senatului am reușit și am primit încă șase membri ai Academiei de Științe Medicale, astfel încât să mărim colectivul filialei pentru a putea să coordonăm mai bine activitatea științifică în domeniul medical. Filiala Academiei are un sediu frumos în cadrul extinderii Facultății de Medicină. Filiala, printr-un proiect al Academiei de Științe Medicale se preocupă să doteze Spitalul Clinic Județean de Urgență nr. 1 cu un angiograf performant pentru cercetare în domeniul tumorilor maligne. Această activitate este continuă, am reușit realizarea poate celui mai performant centru de imagistică din țară , printr-un proiect pe care l-am coordonat. Am reușit după multe așteptări să intrăm în relații cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru ca pacienții din această zonă să beneficieze de aparatură modernă ”, a declarat prof. univ. dr Tudorel Ciurea, președintele Senatului UMF Craiova.

 

 

Politica