vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sfaturi de la kinetoterapeut. Larisa Marinică: “Rezultatele pot apărea chiar și după prima șendință de kinetoterapie”

Adevărata sănătate nu înseamnă absența bolii, adevărata sănătate înseamnă starea de bine emoţională, fizică, mentală şi sufletească (psihică, spirituală), ne spune Larisa Marinică, kinetoterapeut, Spa & Wellness Consultant și ambasador Global Wellness Day în România. După o vastă experiență în domeniul Spa & Wellnes, aceasta a acceptat să discute cu reporterii „Jurnalul Olteniei” despre cele mai importante probleme de sănătate pe care oamenii le acuză și pentru care ar trebui să se adreseze unui kinetoterapeut. Craioveancă la origine, Larisa Marinică a terminat Facultatea de Educație Fizică și Sport din Craiova și a lucrat în cele mai importante centre de Spa & Wellness din Europa.

 

Ce este kinetoterapia?

Pentru a înțelege mai bine cu ce se ocupă kinetoterapia, am rugat-o pe Larisa Marinică să definească acest domeniu. Astfel că, în accepția ei, kinetoterapia este terapia realizată cu ajutorul mișcării prin care se ȋncearcǎ să se restabilească anumite funcții ale corpului. Totodată, este bine de știut că prin aceasta nu trebuie să înțelegem gimnastică medicală, deși o ȋnglobeazǎ. Kinetoterapia utilizează mișcarea pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului, tulburare care poate duce la apariția anumitor boli.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Potrivit Larisei Marinică, din nefericire, puţini oameni conştientizează faptul că poziţia greşită a corpului este principalul inamic al coloanei. Mai mult decât atât, dat fiind faptul că ne petrecem cea mai mare parte a zilei la serviciu şi, mai specific, mulţi dintre noi la birou, cea mai întâlnită cauză a durerii de spate este poziţia pe care o avem atunci când stăm la birou.

“De-a lungul vieţii corpul suferă diferite schimbări, mai ales în funcţie de activităţile pe care le desfăşurăm, iar coloana vertebrală este cea mai afectată parte a corpului. Ea își schimbă forma în funcţie de cum este obişnuită. Aşadar, dacă avem constant aceeaşi poziţie greşită la birou, coloana va lua forma „nou ghidată” şi, în timp, vor apărea durerile care uneori pot fi insuportabile. Tindem să credem că doar persoanele care au activităţi fizice dure pot suferi de afecţiuni ale coloanei, însă nici munca de birou sau poziţia pe care o adoptăm în timpul somnului nu sunt de neglijat”, ne spune Larisa Marinică.

Din spusele kinetoterapeutului putem trage concluzia cum că poziția corpului este foarte importantă, iar ea este, de cele mai multe ori, cauza durerilor noastre, în special a durerilor de spate. Astfel că, specialistul are câteva recomandări pentru noi, în funcție de pozițiile pe care trebuie să le adoptăm în timpul zilei.

Poziţia greşită a spatelui când stăm la birou

Durerile de spate sunt cauzate în special de poziţia greşită pe care o adoptam atunci când stăm la birou.

“Încercaţi să ţineţi spatele drept, la 90 de grade, iar braţele să fie relaxate. Staţi cu capul drept şi dacă aveţi un monitor în faţă, încercaţi să îl poziţionaţi în aşa fel încât privirea să fie îndreptată la 90 de grade către acesta, fără să trebuiască să vă uitaţi în jos sau în sus. De asemenea, încercaţi să menţineţi umerii relaxaţi, iar picioarele să atingă solul”, este unul dintre sfaturile venit de la kinetoterapeut.

Poziţia greşită când stăm în picioare

De cele mai multe ori şi statul în picioare trebuie să fie corectat. Uneori ne rezumăm la un singur cuvânt: „drept”, însă nu tot timpul este chiar aşa.

“Evitaţi să ţineţi umerii înainte şi coloana foarte dreaptă. Muşchii coloanei şi cei ai abdomenului tind să fie tensionaţi, iar coloana, cu ajutorul extensorilor şi a cvadricepsului nu poate lupta cu această forţă. Astfel, partea lombară se aplatizează. În final, umerii şi capul deviază spre înainte”, mai spune Larisa Marinică.

Atenţie la poziţia menţinută în timpul alergării

Pe lângă faptul că o poziţie greşită în timpul alergării duce la modificări ale coloanei, creşte şi riscul de accidente.

“Atenţie la mâini, acestea nu trebuie ţinute lipite de corp, iar umerii nu trebuie să fie încordaţi şi aplecaţi înainte. Ţineţi coatele flexate, la un unghi aproximativ de 90 de grade şi mâinile relaxate. Încercaţi să respiraţi adânc pentru a menţine o poziţie naturală a corpului”, adaugă kinetoterapeutul.

Poziţiile din timpul somnului

Desigur că este greu să ne controlăm poziţia corpului în timpul somnului, însă măcar poziţia adoptată înainte de acesta o putem controla şi, dacă avem un somn liniştit aceasta este păstrată. Larisa Marinică ne spune că, de cele mai multe ori, afecţiunile coloanei depind de poziţia din timpul somnului.

“Dacă dormiţi pe o parte încercaţi să aliniaţi capul cu umerii şi şoldurile. Multe persoane au tendinţa de a lăsa capul în jos sau de a-l ţine lipit de piept. Poziţionaţi genunchii cu ajutorul unei perne, pe care să o ţineţi între picioare. Nu este recomandat să dormiţi pe burtă, dar dacă totuşi o faceţi, încercaţi să puneţi o pernă sub pelvis, pentru a păstra curburile anatomice ale coloanei. Dacă suferiţi de dureri de spate acest lucru vă va ajuta să scăpaţi de durere.

Alegerea pantofilor, “o decizie crucială” 

De asemenea, în opinia kinetoterapeutului, alegerea pantofilor este o decizie crucială, mai ales în cazul femeilor care poartă tocuri înalte. Acestea forţează muşchii spatelui şi curbează coloana.

“Nu uitaţi că mersul pe jos face piciorul frumos şi pentru coloana este cel mai bun exerciţiu fizic. Evitaţi greutăţile atunci când mergeţi la plimbare şi menţineţi un ritm constant. Bărbia trebuie ţinută orizontală şi abdomenul supt”, mai transmite Larisa Marinică.

 

Importanța exercițiilor fizice

Importanța exerciţiilor fizice în menţinerea unei cât mai bune stări de sănătate a fost apreciată încă din vremuri străvechi. Exerciţiile fizice, cât și mişcarea în general au un impact extraordinar asupra noastră, după cum afirmă Larisa Marinică și intervin în:

  • Îmbunătăţirea şi menţinerea stării de sănătate;
  • Reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului şi a nivelului glucozei din sânge;
  • Reducerea probabilităţii apariţiei unor boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă şi osteoporoza;
  •  Menţinerea "în formă" a sistemului cardiovascular, menţinerea mobilităţii, a puterii fizice şi schimbarea în bine a stereotipului îmbătrânirii;
  •  Menţinerea masei musculare şi densităţii osoase;
  • Menţinerea unei greutăţi corporale adecvate şi vă pot ajuta să scăpaţi de kilogramele în plus;
  •  Reducerea probabilităţii de a lua în greutate pe măsură înaintării în vârstă;
  • Reducerea stresului şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

 

Mijloacele reeducări funcționale

 

Mijloacele reeducării funcționale implică mişcarea sub toate formele ei. Printre acestea se numără masajul, hidroterapia şi electroterapia, posturile, elecroterapia, dar și termoterapia. Despre toate acestea ne-a detaliat Larisa Marinică, considerând că acestea sunt cele mai importante metode metode de reeducare a corpului.

„Masajul este cel mai des folosit, dintre toate procedeele, la care recurge terapeutul zi de zi. Se utilizează cu rol igienic sau terapeutic, în funcţie de necesitatea pacientului. Masajul igienic se aplică persoanelor sănătoase sau sedentare, executându-se pe întreg corpul şi cu toate manevrele. Masajul terapeutic se aplică local, pe zona suferindă. Se pot folosi toate manevrele de masaj sau numai anumite manevre, în funcţie de scopul urmărit.

Hidroterapia şi electroterapia – tratamentul prin mişcare foloseşte în mod curent unele proceduri din hidro-electroterapie, dintre care amintim, în primul rând, băile kineto (mişcare în apă, elongaţii în apă), care acţionează asupra bolnavului prin presiunea apei şi temperatura acesteia. Mişcările se efectuează uşor în apă, căldura acesteia având un efect decontracturant şi antialgic.

Termoterapia se aplică sub forme de aer cald, apă caldă, împachetări cu nămol, parafină sau nisip cald. Prin aceste proceduri se obţine o vasodilataţie locală care favorizează circulaţia sangvină şi implicit activitatea muşchilor şi a articulaţiilor. La pacienţii cu cancer, supraiacent localizării tumorale se evită aplicarea procedurilor de termoterapie.

Crioterapia foloseşte acţiunea frigului, pentru a obţine vasoconstricţia, cu reducerea hemoragiilor intraarticulare în cazul traumatismelor. Se aplică sub formă de băi reci sau pungă cu gheaţă pe locul traumatismului.

Dintre procedurile de electroterapie, (stimulare nervoasă electrică transcutană) Este o procedură non-invazivă, un mijloc terapeutic doar simptomatic, care abordează o gamă largă de stări dureroase, în principal stări dureroase acute şi cronice, utilizând curenţi cu impulsuri dreptunghiulare.

Posturile – fixarea într-o poziţie a uneia sau a mai multor articulaţii, pentru un timp mai mult sau mai puţin îndelungat, cu ajutorul diverselor proceduri, pentru a restabili curbura, axul sau forma iniţială a articulaţiei, precum şi corectarea progresivă a atitudinii poziţionale şi a amplitudinii articulare, până la cea normală, prin învingerea retracţiilor musculo-tendinoase. Aceste posturi se pot obţine manual prin presiuni exercitate de specialist deasupra sau sub articulaţia în cauză, prin folosirea sacilor cu nisip, în cazul celor operaţi sau paralizaţi şi imobilizaţi la pat, prin utilizarea pernelor sau a cadrului de suspensie, prin atele de gips, de noapte sau de zi”, Larisa Marinică.

 

Cele mai frecvente dureri

 

Durerile lombare sunt, în mod evident, cele mai frecvente, datorate nu în ultimul rând şi specificului lucrului fizic, ridicarea greutăţilor, practicarea unui sport în mod incorect, ne spune Larisa Marinică. Totodată, acesta afirmă că geneza durerilor lombare este foarte complexă şi poate avea originea atât în structurile care participă la consolidarea coloanei cum sunt – muşchii, ligamentele, articulaţiile şi oasele, cât şi cele din interiorul coloanei – măduva spinării şi rădăcinile nervoase cu rol de transmitere a impulsului neural.

 

“Pe loculul al doilea după frecvență, dar şi cu o mai mare relevantă despre gravitatea stării coloanei sunt durerile locale de geneză osteoarticulară. Substratul morfopatologic este divers, inflamaţii la nivel de articulaţii posterioare zig-apofizeale, inserţii ligamentoase şi în sfârşit inflamaţii discale”, adaugă Larisa Marinică.

 

Rezultatele pot apărea imediat

 

După stabilirea diagnosticului de către doctorul specialist, următorul pas este, într-adevăr, apelarea la un kinetoterapeut, care are un plan de tratament bine definit ce include o multitudine de principii, metode şi acţiuni începând de la mişcare şi toate gama de terapii care să ajute la recuperarea parţială sau completă.

 

“Rezultatele pot apărea chiar şi după prima şedinţă de kinetoterapie, în funcţie de natura afecţiunii, localizarea, vârsta până la recuperarea totală. Dat fiind faptul că afecţiunile spatelui sunt chiar cele mai frecvente, kinetoterapeutul are un rol semnificativ. Rolul acestuia este de a-l învăţa pe pacient să-şi corecteze posturile vicioase ale spatelui, atât de periculoase pentru coloana vertebrală. De exemplu, aşezarea pe un fotoliu prea jos creşte cu 400% forţele de presiune asupra discurilor intervertebrale. De asemenea, purtarea unui rucsac generează tensiuni foarte mari la nivelul coloanei vertebrale. Chiar şi banalul stat picior peste picior trebuie evitat, pentru că solicită foarte mult discurile coloanei vertebrale”, Larisa Marinică

 

În accepția consultantului Spa & Wellness este de preferat să prevenim şi să înţelegem că tot ceea ce facem sau nu facem ceva ce are un impact asupra stării noastre de bine. Noi suntem pionul principal în a respecta pricipiile de viaţă sănătoasă, iar asta pentru a preveni apariţia afecţiunilor de natura fizică, mentală sau emoţională.

 

“Cu alte cuvinte, trebuie să investim nonfinanciar în sănătatea noastră prin metode de profilaxie decât să ajungem în postura de a cheltui bani să recuperăm ceva ce altă dată ne-a fost dat de la Dumnezeu şi nu am ştiut să apreciem şi să valorificăm de-a lungul vieţii. Sănătatea e comoara cea mai preţioasă şi cea mai uşor de pierdut; totuşi cel mai prost păzită, după cum spunea și Emilier Augier”, Larisa Marinică

 

Totodată, Larisa Marinică mărturisește că nu are o rețetă special pentru oameni ca aceștia să ducă o viață mai sănătoasă, însă un regim de viaţă echilibrat care include o temperare a stressului şi al tumultului cotidian, o alimentaţie corectă şi exerciţii fizice zilnice efectuate sub coordonarea personalului calificat atât în şcoli cât şi pe terenurile de sport, în sălile de gimnastică, acasă sau în orice împrejurare care ne permite efectuarea mişcării, ar putea fi o soluție.

 

“Cred cu tărie în puterea noastră de a ne schimba viaţa în mai bine, în a fi mai iubitori, mai toleranţi unii cu alţii, dar mai atenţi la obiceiurile proaste pe care le adoptăm. Cred că ar trebui să facem un efort și să formăm un rol de model pentru generaţiile tinere care vin din urmă”, Larisa Marinică

 

Global Wellness Day – “ziua care îți poate schimba viața”

 

În încheiere, pentru că este și ambasadoarea Global Wellness Day în România, Larisa Marinică a dorit să ne vorbească puțin și despre “ziua care îți poate schimba viața”.

“Global Wellness Day este “Ziua care îþi poate schimba viaþa”, aºa cum a fost denumitã de cãtre iniþiatoare ei, Belgin Aksoy (Turcia). Anul acesta, Global Wellness Day va fi sãrbãtoritã în peste 55 de țãri din întreaga lume, printre care, pentru prima datã se numãrã ºi România, alãturi ºi de 11 spa-uri datoritã iniþiativei mele, ca și Ambaasdor al Global Wellness Day. Scopul acestei miºcãri este trezirea conºtiinþei oamenilor afectaþi de stres, de obiceiuri nesãnãtoase ºi, în general, nemulþumiþi de alegerile lor de viaþã. Aceastã zi de sãrbãtoare a sãnãtãþii ºi armoniei oferã oportunitatea unui nou început de drum, cel al stãrii de bine, al liniºtii, al bucuriei, al echilibrului în tot ceea ce faceþi”, a închieiat Larisa Marinicã, kinetoterapeut, Spa & Wellness Consultant și ambasador Global Wellness Day în România.

 

  • Sănătatea e comoara cea mai preţioasă şi cea mai uşor de pierdut
  • Încercaţi să ţineţi spatele drept, la 90 de grade, iar braţele să fie relaxate. Staţi cu capul drept şi dacă aveţi un monitor în faţă, încercaţi să îl poziţionaţi în aşa fel încât privirea să fie îndreptată la 90 de grade către acesta, fără să trebuiască să vă uitaţi în jos sau în sus.
  • Atenţie la mâini, acestea nu trebuie ţinute lipite de corp, iar umerii nu trebuie să fie încordaţi şi aplecaţi înainte.
  • Mersul pe jos face piciorul frumos
  • Aşezarea pe un fotoliu prea jos creşte cu 400% forţele de presiune asupra discurilor intervertebrale

 

 

 

Politica