marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Unităţile spitaliceşti, fără sânge

Spitalele doljene se confruntă cu lipsa stocului de sânge. Cererile de sânge sunt mari, donatorii, însă, foarte puţini. La momentul actual, sistemul medical din Craiova se confruntă cu o mare problemă, stocul de sânge pentru grupa A2 este zero. În toate unităţile craiovene spitaliceşti nu există picătură de sânge pentru grupa A2. Centrul Regional de Transfuzie Sanguină(CRTS) Craiova a ieşit, joi dimineaţă în centrul oraşului, cu un centru mobil pentru a mai completa rezerva de sânge.

„Este criză de sânge pe toate grupele, dar de A2 în special. Lipsa grupei de sânge A2 este foarte mare, s-a ajuns la acest lucru pentru că nu se donează decât pentru anumiţi pacienţi pe principiul că cine are nevoie de sânge să îşi aducă donatori şi înainte când se găsea sânge veneau şi de altă grupe şi făceau schimb şi s-a ajuns să nu mai fie. Datorită acestui fapt s-a recurs la soluţia de astăzi (n.r.ieri) de a ieşi cu centrul mobil în Piaţa Mihai Viteazul pentru ca oamenii să vadă şi să vină, să conştientizeze faptul că este lipsă de sânge. Cerinţele sunt mari, unitatea de transfuzii din Craiova deserveşte toate unităţile medicale de stat din judeţ şi unele private”, a declarat Daniel Şelaru, asistent medical CRTS Craiova.

Craiovenii care vin, însă, să doneze sunt foarte puţini, şi majoritatea vin pentru facilităţile primite în urma donării.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Astăzi(n.r.ieri), până la această oră, la centrul mobil au venit în jur de 20 de persoane dintre care 4-5 au fost respinse. Noi sperăm că în continuare vor mai veni oameni dispuşi să ajute”, a spus Daniel Şelaru.

Pentru a putea dona, doljenii trebuie să respecte o serie de condiţii cum ar fi: să nu consume alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 55 kg, să nu sufere de afecţiuni precum HIV/SIDA, hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă, sau să fi donat sânge cu 72 de zile înainte de recoltare.

 

 

Politica