joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Măsuri de protecţie în zilele caniculare

În zilele de caniculă toată lumea trebuie să îşi ia măsuri de precauţie pentru a evita diverse afecţiuni.

Ca urmare a temperaturilor crescute înregistrate în judeţ, specialiştii DSP Dolj vin în ajutorul populaţiei cu o serie de recomandări în vederea prevenirii incidentelor determinate de temperaturile extreme. Evitarea expunerii la soare în intervalul orar 11-18 şi a efortului fizic prelungit, consumul zilnic a peste doi litri de apă, de preferinţă plată, fără a aştepta să apară senzaţia de sete, o alimentaţie uşoară bazată pe fructe şi legume în stare crudă, iaurt şi lapte bătut sunt doar câteva dintre recomandările pe care specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj le fac în perspectiva zilelor călduroase.

Pentru a evita arsurile solare şi insolaţiile se recomandă îmbrăcăminte lejeră, din ţesături cât mai subţiri, în culori deschise, pălării, eşarfe şi ochelari de soare cu prilejul oricărei ieşiri, iar alte câteva reguli se cer respectate atunci când ne aflăm în propriile apartamente.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Pentru limitarea creşterii temperaturii în locuinţe este recomandat să închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile, ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă, deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă, stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale, închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie”, spun specialiştii DSP Dolj.

Cele mai multe recomandări făcute de specialişti vizează în mod special copiii şi persoanele vârstnice, cu boli cronice.

“Pentru sugari si copii mici este nevoie de realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de cădură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Sistemul de alimentaţie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă, se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită, copilul va fi îmbracat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode şi nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, şi obligatoriu cu căciuliţă pe cap. La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, iar copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei. Pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, hidratarea corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi. Se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente”, explică specialiştii DSP Dolj.

 

Angajatorii obligaţi să asigure condiţii de muncă

 

În conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă.

“Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor este nevoie de, asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri”, recomandă specialiştii DSP Dolj.

Măsurile menţionate se impun a fi luate de către angajator în situaţia în care temperaturile ridicate de peste 37 grade Celsius sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80, se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor hotărî conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe

În cazul situaţiilor de cod roşu specialiştii recomandă: să reduceţi deplasările la cele esenţiale, să nu vă deplasaţi între orele 11.00-17.00, să consumaţi lichide între doi şi patru litri pe zi, să nu consumaţi alcool, dacă faceţi tratamente pentru afecţiuni cronice, luaţi-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă, nu scoateţi copiii sub 3 ani afară decât înainte de ora nouă dimineaşa şi după ora 20.00 seara, evitaţi mâncărurile grele şi mesele copioase, folosiţi serviciile medicale spitaliceşti sau de urgenţă doar în cazuri justificate; pentru probleme curente de sănătate anunţaţi telefonic medicul de familie. 

Politica