joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bronzul între modă și riscuri

Vara a venit și odată cu ea căldura, iar bronzul reprezintă accesoriul nelipsit din rândul tinerilor. De cele mai multe ori soarele are un efect benefic asupra sănătății, însă expunerea îndelungată la soare de multe ori ne pune sănătatea în pericol, accelerează și accentuează semnele îmbătrânirii pielii și conduce la apariția cancerului de piele. Medicii spun că cel mai adesea persoanele predispuse acestor riscuri au ochii albaștrii, părul blond, piele deschisă și lucrează majoritatea timpului în agricultură.

“Soarele are efecte benefice pentru sănătatea noastră în sensul că ne dă o bună dispoziție, ne bronzează și moda aceasta de bronzare care o trăim astăzi ne dă impresia unui tegument mai frumos, previne și rahitismul, de aceea de-a lungul timpului s-a creat un cult pentru soare. Toată lumea crede că soarele este benefic. Da este benefic dacă știi cât să-l folosești și cum să-l folosești să-ți fie prieten, nu să-ți fie dușman, pentru că noi în fața radiațiilor solare nu suntem egali. Depinde de tipul pielii, dacă pielea este deschisă la culoare este vulnerabilă în fața soarelui. Când stăm la soare trebuie să ne gândim la efectele nefavorabile, efecte care se instalează în timp. Procesul de îmbătrânire prematură a pielii se instalează după mulți ani de expunere la soare. Pe acest tegument îmbătrânit prematur se transformă leziuni care spunem noi că sunt precancere, acele leziuni care dechid drumul spre un cancer cutanat. Aceste leziuni se dezvoltă prin efect cumulativ al expunerii la soare. Aceste precancere le întâlnim frecvent la persoane blonde cu ochii albaștrii, la persoane care au profesii ce presupun statul mult în aer liber, deci în special agricultori. Dacă privim pielea omului de la țară, vom vedea că este cu niște leziuni aspre la palpare, pigmentate și care le numim cheratoze solare sau leziuni date de soare. Buzele acestor persoane de la țară sunt fisurat,e au niște depozite pe ele, scoame, și această cheilită, această inflamare a buzei reprezintă drumul spre un cancer cutanat”, a spus prof. univ. dr. Virgil Pătrașcu, șeful Clinicii de Dermatologie.

În funcție de locul unde ne expunem la soare, spectrul solar diferă în funcție de altitudine, latitudine, ce este în atmosferă, de poluare, de nori, de praf, de alte suprafețe reflectante. Cele mai periculoase raze ale spectrului solar sunt ultravioletele de tip A și B, ce există în proporție de 10%.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Spre exemplu când mergi la mare unde apa reflectă, nisipul reflectă, deci primești aceste radiații și sunt și reflectate de aceste suprafețe, și alta este să te expui la soare pe o pajiște cu iarbă verde, și atunci indicele această reflecție a radiațiilor solare este mai scăzută. De asemenea efectele acestor radiații există și la mari altitudini pentru că această cantitate de ultraviolete B, care sunt și cele mai periculoase, procentul acestora care atinge tegumentul este mai mare. De asemenea trebuie știut că atunci când pielea noastră este vulnerabilă, nu este rezistentă în fața soarelui și trebuie să folosim creme fotoprotectoare. Spectrul solar are ultraviolete B 2%, ultraviolete A 8%, vizibile 50% și infraroșii 40%.Aceste creme fotoprotectoare de pe piață trebuie să ne ofere protecție, în special, împotriva ultravioletelor B care sunt foarte periculoase, deși energia înmagazinată de acestea nu este foarte mare”, a mai spus prof. univ. dr. Virgil Pătrașcu.

 

Bolile și „acordul soarelui”

Efectele pe care soarele le are asupra sănătății noastre sunt atât benefice cât și dăunătoare. Boli precum penfingusul, porfiriile și lupusul nu ne permit expunerea la soare, însă psoriazisul ne permite expunerea la soare.

„Important este când ne expunem la soare dacă avem alte leziuni pe piele, să fim examinați de dermatolog, să fim educați încât să știm cât să luăm de la soare. Soarele poate să determine o serie de cancer de piele, cancerele de piele sunt întâlnite mai ales pe tegumentul descoperit. Deasemenea acele alunițe, acei nevi nevocelulari dacă sunt de dimensiuni mari și sunt dobândiți pot să fie sub acțiunea radiațiilor solare, modificați și pot să ducă la apariția unui cancer de piele. În momentul în care avem anumite boli putem să beneficiem de acordul soarelui cum ar fi psoriazisul, altele contraindică expunerea la soare cum sunt penfingusul, cum sunt porfiriile, cum este lupusul, deci sunt boli care pacientul respectiv trebuie să știe că nu are voie să se expună la soare. În momentul în care ia un anume medicament pentru o altă afecțiune trebuie să întrebe doctorul dacă au voie să se expună la soare. Sunt grupe de medicamente în momentul în care ne expunem la soare, se produc arsuri solare rapide pentru că acele medicamente potențează efectul radiațiilor solare care cad pe piele”, spune prof. univ. dr. Virgil Pătrașcu.

Tot mai multe tinere aleg să meargă la solar pentru un bronz nuanțat uniform. Este important să știm că expunerea la razele ultraviolete reprezintă un risc mai mare către apariția cancerului cutanat.

„Orice expunere la radiații presupune un risc. Efectele negative cauzate de ultraviolete sunt efecte cumulative, și dacă vara stau la soare, iarna mă duc la saloane unde mă bronzez în continuare sigur se multiplică riscul de apariție al cancerului de piele. Nu este recomandată această bronzare la salon pentru că se cumulează cu efectele radiațiilor solare din anotimpurile călduroase și sigur vor apărea necazurile în timp mai scurt. Important este să nu ajungem la apariția primului cancer de piele, pentru că inevitabil în următorii ani vor mai apărea și altele. La salonul de bronzare depinde de banda de ultraviolete care este folosită. Așa cum spuneam căldura soarelui este dispersată. Pe când la salonul de bronzare se vine doar cu o bandă de ultraviolete B, riscul este mai mare decât la expunerea la soare. Bineînțeles că și folosirea lămpilor pentru manichiura în gel duce la apariția unui cancer de piele local”, a spus prof. univ. dr. Virgil Pătrașcu.

 

 

 

 

Politica