miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sărbătoare în mai multe localități din Olt

Trei zile de sărbătoare au fost la Olt. De Rusalii, la Caracal s-a desfășurat, timp de 2 zile ( duminică și luni ),în târgul săptămânal, bâlciul tradițional. Istoria acestui bâlci de Rusalii se pierde în timp. Are peste 75 de ani vechime. Bâlciul este organizat de consiliul local și primărie, prin serviciul public administrație piețe.

În plus, în perioada 5 – 7 iunie se va desfăşura Festivalul Internațional de Folclor CĂLUȘUL ROMÂNESC, care a ajuns la cea de-a 46-a ediție.

În fiecare an, de Rusalii caracalenii și locuitorii din comunele apropiate merg la bâlci. În bâlciul caracalean poți întâlni atât tradițiile poporului român cât și modalități moderne de petrecere a timpului liber. Sunt peste 70 de expozanți care au venit în bâlci cu: tiribombe de toate felurile, produse alimentare tradiționale și dulciuri ( vestitele halvițe ) produse artizanale tradiționale, produse gospodărești tradiționale, haine, vestitele pălării de paie oltenești, farfurii și obiecte caznice actuale și moderne, jucării pentru copii, produse pentru sezonul estival. Se poate spune o lume tradițională, de iarmaroc.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Religios vorbind, sărbătoarea de Rusaliile este un cumul de tradiţie şi superstiţie. Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt este sărbătoarea creştină a coborârii Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos şi se celebrează anual la 50 de zile după Înviere. Cine nu va respecta Sărbătoarea Rusaliilor, se spune în tradiție, că va avea de-a face cu ielele ( spirite malefice ) care provoacă boala denumită popular „luat din Căluş”. Dansul Căluşarilor este un obicei întâlnit fiind considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate şi noroc.

Trebuie spus că, la Caracal duminică, pe străzile municipiului au jucat călușarii.

Conform credinţei strămoşilor nereligioasă, păgână, se presupune că sufletele morţilor părăsesc mormintele în Joia Mare şi se reîntorc în Sâmbăta Rusaliilor.

Ca în toată țara și în județul Olt preoții au oficiat slujbe religioase speciale.

La Caracal, în Catedrala municipală “ Adormirea Maicii Domnului “ am zărit în corul bisericii o tânără elevă de liceu care vine să cânte doar în COSTUM POPULAR.

O altă localitate unde Rusaliile au fost sărbătorite a fost comuna Perieţi. În Sfânta zi de Duminica Rusaliilor întreaga suflare periețeană marchează Sărbătoarea Satului „de Rusalii”. Gazda evenimentului a fost edilul Costin Robert Vâlceleanu, evenimentul aflându-se la a treia ediţie. Scena a fost amenajată pe terenul de sport din curtea veche a şcolii din comună.

Au urcat pe scenă ansamblurile localității: Ansamblului Folcloric „Muguraşii Iminogului” şi Grupul Vocal „Oltencuţele” din Perieţi. Invitaţi de seamă care au luat parte la sărbătoarea câmpenească au fost: Neta Soare, Niculina Stoican, Mariana Cârstea şi Valentin Ivănescu.

Cert este ca doar la asemenea sărbători tradițional-religioase se poate ÎNTREZĂRII frumoasa cultură și tradiție românească.

 

Surprize de Ziua Copilului

 

Ziua Copilului a fost sărbătorită și în județul Olt. La Slatina și Caracal acțiunile s-au desfășurat pe esplanadă ( la Slatina ) și în fața primăriei ( la Caracal ).

Primăria Slatina, prin primarul Mihaela Stana, invită prichindeii de toate vârstele din Slatina la distracţie de Ziua Internaţională a Copilului.

De 1 iunie, Primăria Slatina a organizat evenimentul „Slatina, oraşul copiilor”. La Slatina micii slătineni și-au petrecut ziua lor pe esplanadă, cu muzică şi multe concursuri, alături de personaje de poveste.

Toate concursuri sunt cu premii: ghiozdane, jocuri lego sau puzzle, biciclete, role, trotinete, skateboard-uri etc.

Am stat de vorbă cu una dintre participante, Elena Duminică, care era foarte bucuroasă că a câștigat unul dintre concursuri cu o invitație/felicitare confecționată din hârtie și nisip.

Mihaela Stana, edilul interimar al Slatinei s-a gândit și la cei nevoiasi, la cei oropsiți de soartă, cerându-le copiilor ca de ziua lor să facă şi un gest frumos: să aducă jucăriile pe care nu le mai folosesc sau se pot despărții de ele în cortul special amenajat pentru a putea fi donate copiilor săraci.

La Caracal primăria municipiului, prin primar Eduard Ciocazanu și viceprimar Octavian Stănescu, a invitat toți caracalenii, cu mic cu mare, în centrul municipiului la o mare sărbătoare, începând cu ora 11.00.

Programul acțiunii: concursuri, dansuri, jocuri etc. a fost o distracție totală, atât pentru copii cât și pentru părinți.

 

Politica