marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bolile psihice infantile. Mihail Jianu: “Vizita la psiholog ar trebui să fie un lucru normal”

Bolile psihice sunt numeroase şi pot apărea, încă, de la cele mai fragede vârste. Faptul că părinţii nu sunt informaţi în domeniul psihologiei şi psihiatriei îi afectează în mod indirect pe micuţi, astfel că, se ajunge ca aceştia să meargă la un psiholog mult prea târziu, iar o boală ce ar fi putut fi tratată prin psihoterapie, ajunge să necesite medicaţie prescrisă de un psihiatru.

După 10 ani de experienţă ca psiholog, Mihail Jianu poate fi considerat un specialist. Acesta a acceptat să discute cu reporterii “Jurnalul Olteniei” despre bolile psihice de care sunt afectaţi copiii şi cum ne dăm seama dacă copilul nostru are nevoie de ajutor. În opinia psihologului, vizita la un specialist ar trebui să fie obligatorie şi nu ar trebui să aşteptăm să ne dăm seama dacă copilul nostru are sau nu nevoie de ajutor.

“Boala psihică este o tulburare care afectează gândurile, percepţiile, senzaţiile, emoţiile şi comportamentul individului. Ea poate afecta oameni de pretutindeni, indiferent de sex, cultură, religie, statut economic sau social. Sunt numeroase tipuri de boli psihice: unele sunt mai grave cu o evoluţie îndelungată, cu afectarea profundă a personalităţii şi a calităţii vieţii, altele sunt mai puţin severe cu evoluţie scurtă sau fluctuantă şi, în prezent, relativ uşor de tratat. De reţinut este că boala psihică nu se tratează de la sine. Nu trebuie neapărat să ne dăm seama dacă copilul are nevoie de ajutorul unui psiholog. Vizita la psiholog ar trebui să fie un lucru normal, uzual. Psihologul va decide dacă are probleme sau nu”, spune Mihail Jianu

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cele mai frecvente boli care îi afectează pe copii sunt, în opinia lui Mihail Jianu, instabilitatea emoţională, depresia, anxietatea. De asemenea, nevrozele joacă şi ele un rol “important” în viaţa unui copil. Nevroza este acea afecţiune psihică în care copilul pierde contactul cu realitatea.

“Mai sunt multe alte boli care îi pot afecta pe copii. ADHD, autism, psihozele – schizofrenia. Cauzele sunt diverse. Fie pe cale genetică dobândite, declanşate la anumiţi stimuli, factori. Bolile mintale sunt destul de greu de diagnosticat la copilul mic, iar din această cauză administrarea tratamentului corespunzător este amânată destul de mult. Observarea principalelor semne/simptome ale apariţiei bolilor mintale ne poate ajuta să identificăm mai uşor aceste afecţiuni şi să îi asiguri copilului tău îngrijirea de care are nevoie pentru a se vindeca rapid sau pentru a-i îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii”, continuă Mihail Jianu.

Copilăria, cea mai importantă perioadă a vieţii

Cea mai importantă perioadă a vieţi este copillăria, după cum admite şi psihologul. Aceasta este perioada în care copilul îşi “cimentează” personalitatea şi descoperă “uneltele” pentru o viaţă normală, însă Mihail Jianu spune că uneltele trebuie descoperite şi folosite corespunzător vârstei cronologice.

“În copilărie dobândim toate „uneltele” psihice necesare pentru a avea o viaţă normală. Copilul este ca un „burete” care absoarbe informaţiile din mediul înconjurător, învaţă să se comporte, îşi dezvoltă gradual personalitatea, cimentându-şi caracterul în funcţie de educaţie, de interacţiuniile sociale şi nevoiile lui. Însă trebuie să descoperim acele unelte, să  învăţăm să le folosim corespunzător şi să le şlefuim conform vârstei cronologice”, a adăugat Mihail Jianu.

Întrebat dacă oamenii merg la psiholog atât de mult pe cât ar avea nevoie, specialistul spune că, în ultima vreme, se observă o mai mare deschidere a oamenilor către psiholog. Totodată, Mihail Jianu a mai spus că reticenţa oamenilor de a călca pragul psihologului vine din ideile preconcepute, lipsa banilor, cât şi a educaţiei precare.

“Nu am făcut o statistică, dar observ deschiderea oamenilor la serviciile psihologului în ultima vreme. Oamenii se feresc să meargă la psiholog din cauza ideilor preconcepute, a educaţiei precare, lipsa banilor. Confundă psihologul cu psihiatrul. La psiholog mergi penrtu a te sfătui, a primi ajutor verbal, a-ţi îmbunătăţi personalitatea, caracterul, adică să te dezvolţi personal. Însă, dacă mergi la psiholog nu înseamnă că eşti „nebun”. Înseamnă că vrei să te descoperi şi să te cunoşti, să-ţi dezvolţi anumite calităţi, să-ţi diminuezi anumite defecte. Se întâmplă, în unele cazuri, să mergi şi la psiholog şi la psihiatru, în paralel. Diferă de la problemă la problemă. La psihiatru primeşti şi tratament medicametos”, admite Mihail Jianu.

În încheiere, Mihail Jianu îi sfătuieşte pe părinţii care descoperă că au un copil cu probleme psihice să accepte situaţia.

„Părinţii trebuie să încerce să accepte situaţia respectivă, să nu o nege şi să acţioneze în consecinţă. Părinţii reactioneză natural, normal în asemenea situaţii dure”, a concluzionat psihologul Mihail Jianu.

Politica