marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Conflictul în estul Republicii Moldova ar putea reizbucni

Avertismentul a fost lansat de oficiali de la Moscova şi Tiraspol. Aceasta după ce parlamentul ucrainean a anulat dreptul de tranzit pentru trupele ruse staţionate în Transnistria, relatează Deutsche Welle în pagina electronică, citat de Mediafax.

Joi, parlamentul din Ucraina a aprobat anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova. Unul dintre acordurile anulate permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană, unde dispune de o forţă de menţinere a păcii.

Legile adoptate de Parlament urmează să fie promulgate de preşedintele Petro Poroşenko, mai arată sursa citată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aproape 1.500 de militari ruşi se află în Transnistria, iar anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe îi creează Moscovei o problemă logistică.

"Transnistria este acum o cetate ocupată, iar în estul Moldovei ar putea reizbucni un război", a ameninţat deputatul din Duma rusă Leonid Kalaşnikov. "Cu această denunţare, Ucraina nu doar că tulbură relaţiile militare cu Rusia, pe care şi aşa nu le are, dar provoacă încă un război. Dar puţini înţeleg asta. Ce se va întâmpla cu voluntarii ruşi care acum se află acolo? Unde să plece ei? Să zboare nu pot, pentru că nu au coridor aerian, iar pe cale terestră nu pot trece. Dintr-o parte e Republica Moldova, care a încheiat un Acord de Asociere cu UE, iar din alta e Ucraina care, de asemenea, a semnat un astfel de Acord. Mai mult, Moldova sugrumă economic Transnistria. Nu a inclus nici o întreprindere din Transnistria în lista celor care fac schimb cu Uniunea Europeană. Şi Ucraina procedează la fel, iar acum şi prin mijloace militare", a menţionat deputatul rus Leonid Kalaşnikov, potrivit Mediafax.

Şeful Comitetului pentru apărare din Duma de Stat a Rusiei, Vladimir Kamoedov, a declarat că "Rusia în niciun caz nu va renunţa nici la Transnistria, nici la Republica Moldova".

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a avertizat de asemenea, vineri, că "pericolul izbucnirii tensiunilor a crescut semnificativ" după ce Kievul a denunţat Acordul ruso-ucrainean din 1995. Şevciuk a spus că autorităţile ucrainene ar încerca să destabilizeze astfel situaţia în stânga Nistrului, "iar consecinţele ar putea fi grave în contextul conflictului armat din Ucraina", mai arată Mediafax.

 

Politica