joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Să ne cinstim istoria şi înaintaşii şi să trăim prezentul cu responsabilitate”

Eroii neamului au fost comemoraţi, joi, şi la Craiova. Un ceremonial militar-religios, în onoarea eroilor ţării, a fost organizat de Prefectura Dolj, la cimitirul Sineasca.

La eveniment au luat parte, pe lângă veterani de război, militari sau văduve, şi prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, viceprimarul  Craiovei, Mihail Genoiu, şi administratorul public al judeţului Dolj, Aurel Dincă.  
Cinstirea celor care şi-au dat viaţa pentru idealurile naţionale se săvârşeşte, de aproape un secol, încă din anul 1920 când s-a stabilit ca Ziua Eroilor să se celebreze odată cu Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională o poporului român. 

Cinstirea eroilor – „o datorie de onoare”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prefectul de Dolj, a declarat în discursul său că românii au o datorie de onoare în a-şi cinsti eroii. Totodată, Nicolae Sorin Răducan şi-a exprimat preţuirea şi recunoştinţa faţă de eroii neamului românesc.

„În fiecare an, de ziua Înălţării Domnului, la 40 de zile după Sfintele Paşti, cinstim memoria eroilor noştri pentru jertfa lor de sânge dată în marile bătălii pentru afirmarea şi dăinuirea integrităţii naţionale, aşa cum s-a hotărât prin decretul Legii nr 1693 din 4 mai 1920, în semn de recunoştinţă pentru efortul şi dăruirea militarilor. Legiferearea acestor comemorări a fost precedată de tradiţia creştină proprie poporului român cât şi de prevederile Tratatului de Pace de la Versailles care, printe altele, impuneau naţiunilor foste beligerante întreţinerea mormintelor tuturor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile ţărilor respective. La acea vreme, România a fost primul dintre statele europene care i-a onorat pe eroii străini deopotrivă cu propriii săi eroi. Decizia a fost preluată de Parlamentul României 75 de ani mai târziu în anul 1995, iar în anul 2003, prin legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român. În această sfântă zi în care istoria reînvie avem o datorie de onoare să cinstim cu evlavie memoria celor care şi-au păstrat raţionamentul şi integritatea intacte în faţa suferinţelor şi şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă pentru ca noi să trăim astăzi într-o ţară independentă şi suverană, să ne bucurăm de libertate şi de valorile naţionale. Să ne cinstim istoria şi înaintaşii şi să trăim prezentul cu responsabilitate ca adevăraţi cetăţeni ai Europei unite, demonstrând că suntem parteneri viabili, puternici şi respectabili. În numele Instituţiei Prefectului judeţului Dolj şi al meu personal doresc să exprim preţuirea şi recunoştinţa pentru bravii eroi ai neamului românesc căzuţi la datorie, păstrând pentru totdeauna în memorie exemplul de dăruire. Dumnezeu să îi odihnească în pace pe eroii neamului românesc! Hristos s-a înălţat!”, a transmis prefectul de Dolj celor prezenţi.

Aurel Dincă, administrator public al judeţului Dolj a declarat, la rândul său: 
„O manifestare puternică fredonată în sufletul fiecărui român. Un omagiu adus tuturor celor care de-a lungul veacurilor, cu curaj şi dăruire au pus îndeplinirea datoriei faţă de ţară până la sacrificiul suprem.”

„Mândri că suntem români”

Mihail Genoiu a transmis, de asemenea că sacrificiul eroilor este unul înălţător şi ne duce în planul superior al existenţei noastre şi că trebuie să ne afirmăm aşa cum ne-am născut ca naţiune, mândri că suntem români.

“După recunoaşterea internaţională a României prin tratatele de la Versailles şi Paris s-a stabilit că este nevoie de o dată să se celebreze Ziua Eroilor. Această zi a fost stabilită ca fiind Ziua de Înălţare. Sacrificiul eroilor este unul care ne înalţă, care ne scoate din planul comun al vieţii şi ne duce în planul superior al existenţei noastre. Am demonstrat de atâtea ori că avem capacitatea pentru a ne sacrifica pentru libertate, pentru independenţa şi bunăstarea poporului român. Cel mai bun mod de a-i cinsti este să nu uităm felul în care eroii au existat, slujind propria naţiune. Suntem o ţară europeană, iar în spaţiul european  trebuie să ne afirmăm aşa cum ne-am născut ca naţiune: mândri că suntem români. Pentru acest lucru vreau să vă mulţumesc tuturor. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a afirmat Mihail Genoiu, viceprimar al Municipiului Craiova.   

Ceremonia de cinstire a eroilor s-a încheiat cu depunerea de coroane  la Monumentul Eroilor din Cimitirul Sineasca şi cu defilarea unui detaşament de militari aparţinând Batalionului 26 „Neagoe Basarab”.

Politica