marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Elevi și studenți, afaceriști în viitor

Au fost preț de câteva luni în pielea unor antreprenori, au realizat un plan managerial care să se concretizeze ulterior într-o afacere. Momentan, doar o schiță a afacerii pe care în viitor o vor putea dezvolta. 
Este vorba de concursul “Cea mai bună idee de afaceri” implementat de Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor (FEEA)-Universitatea din Craiova, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Colegiul Național Gh.Chițu și alte șase licee doljene. Competiția a fost structurată pe două etape, prima etapă s-a desfășurat la nivelul fiecărui liceu. Aici doar echipele de elevi au prezentat ideile de afaceri propuse. Cei mai buni au fost calificați către cea de-a doua etapă, unde s-au alăutarat și studenți de la FEEA. 
În final, zece echipaje compuse din trei studenți și doi elevi au gândit un plan de afaceri, pornind de la alegerea unui serviciu și produs ce urmează a fi realizat, cu desfăşurarea următoarelor activități: studiu de piață, modalități de obținere a resurselor financiare și umane și mai ales administrarea respectivei afaceri. Concursul a fost implementat pentru a apropia tinerii de domeniul antreprenoriatului.

„Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor se implică înt-un astfel de proces, de a stimula dezvoltarea culturii antreprenoriale. Organizăm numeroase evenimente în acest scop, avem periodic întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri din regiune care poartă discuții cu studenții vizavi de oportunitățile, riscurile, care le implică o afacere. Avem competiții organizate cum este aceasta, dar ne-am implicat și în atragerea de resurse pe fonduri europene. Implementăm în prezent un proiect pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în care se țin cursuri și se inițiază idei de afaceri cu tinerii care se califică în faza respectivă. Se văd și rezultate. Sunt studenți ai Facultății care și-au inițiat afaceri, unii dintre ei chiar au pus pe picioare niște afaceri, pe zone de nișă, cu capital inițial mai scăzut, dar care au potențial de creștere. Chiar am apelat la serviciilor lor, servicii de copy shop, sau un alt student are o firmă de curierat cu ajutorul bicicletelor, de asemenea am vorbit cu studenții și vor să-și deschidă o afacere în zona reciclării deșeurilor.Iată că se creează un spirit competitiv antreprenorial, sperăm că se vor vedea în timp din ce în ce mai pregnant”, a declarat prof.univ. dr. Marian Siminică-decan FEEA.

Elevii și studenții au căutat să creeze idei de afaceri care să fie mai inovative și să aducă ceva nou pe piața economică din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Este vorba de un centru educational before-after school, pentru copii de la clasa zero până la clasa a VII-a. Am căutat pe google top 5 cele mai profitabile afaceri ale anului 2014 și pe locul 2, am găsit o grădiniță și am zis să facem și noi o grădiniță cu un program mai special, nemaiîntâlnit în Craiova, respectiv în România, de before and after school. Momentan este ceva fictiv, doar pe hârtie dar oricând poate deveni ceva real”, Nicolae Marius Victor, elev la C.N Carol I.
Marius a fost completat de colega sa din echipă care a punctat faptul că această experiență i-a ajutat să se dezvolte ca antreprenori și sunt convinși că pe viitor ar putea să încerce chiar să pornească o afacere.

“Am pornit de la ideea de a revoluționa sistemul educativ căci în secolul XXI nu se mai fac proiecte școlare și lecții cu creta și buretele în mână și se fac cu smartphone-ul personal, pe tabletă, calculator sau table interactive ne-am gândit să introducem toate aceste noutăți într-un centru. Astfel confruntându-ne chiar cu problemele alimentației, sunt copii care nu se alimentează corespunzător, de exemplu au diabet, grădinițele de la care provin nu oferă un meniu care să fie potrivit pe necesitățile copiilor, astfel încât noi să putem să oferim meniurile personalizate pentru copii cu carențe de vitamine, diabet. Ideea noastră are un capital mic, o investiție destul de mică și poate fi pusă pe picioare în decursul a câtorva luni de zile, este o idee viabilă care prinde pieței din Oltenia. Ne-ar trebui cam 36.000 euro pentru un centru before and after school, este foarte accesbilă această sumă. Muncim la această idee de afacere, din luna februarie, chiar mi-ar plăcea să fiu antreprenor. Acest concurs ne dezvoltă spiritul civic, antreprenorial și lucrul în echipă pentru că fiecare are o idee proprie și în cazul  în care tu lucrezi într-o echipă, trebuie să ajungi la un numitor comun și să faci să fuzioneze toate lucrurile la un loc în ceva măreț”, Mădălina Pârvuleasa, elevă la C.N Carol, clasa a XI-a.

Studenții de la FEEA le-au transmis elevilor informații despre partea economică, având deja cunoștințe teoretice în domeniu.

“Am ajutat mai ales la partea de bilanț, contul de profit și pierdere. Chiar mi-ar plăcea să punem pe picioare această afacere, este una rentabilă și profitabilă, chiar consider că ar putea fi pusă în aplicare”, spune Gianina Stancu, elevă la FEEA.

Elevii de la C.N Frații Buzești au gândit un centru în care oamenii de afaceri să-și poată desfășura activitatea.

„Ne-am gândit să facem un centru bussiness cu birouri în care oamenii de afaceri își pot face sediul acolo, este totul foarte modern, sperăm să aibă succes, avem chiar și săli de conferințe.Ne-am gândit și la locație, în zona centrală. Ne-ar plăcea să putem să înființăm această firmă, ideea a venit pentru că toate sunt pasionate de afaceri. Nu ne-am gândit la un număr mare de angajați, în jur de 3 persoane. Investiția ne-ar costa cam 300.000 lei”, spune Andreea Parseghian, elevă la C.N Frații Buzești.

Dragoș are deja experiență în afaceri, fiindcă a reușit să-și creeze o firmă de curierat pe bicicletă. Spunce că ideea de afaceri plănuită în colaborare cu elevele de la C. N Frații Buzești nu a fost tocmai ușor de dezvoltat.

“M-am axat pe planul de marketing având în vedere specializarea mea. Sunt în anul trei, terminal. A fost destul de complicat să dezvoltăm această idee, fiindcă a trebuit să diferențiem un centru de bussines de celelalte centre din Craiova. Ne-am raportat pe plan local, de aceea am oferit în plus față de ceilalți o bucătărie care poate fi folosit ca și spațiu de lucru, unde proprii chiriași nu plătesc nimic, dar bucătăria nu este destul de mare, așa că am oferit și bucătăria și pentru persoanele din exterior, o să plătească doar timpul petrecut acolo, o să oferim și mâncare, gustări la 9 lei/oră. Cred că am pune pe picioare această afacere mai ales că investiția s-a ridicat la 80.000 euro. Sunt deja un afacerist, am o mică afacere de curierat pe bicicletă.Deocamdată este doar faza de inițiere, încă sunt la partea de promovare. Mi-au trebuit 200 euro, pentru înființare și autorizație. Feedback-ul pentru moment este pozitiv, economic și toată Craiova este înnebunită după serviciile mele”, spune Dragoș Cătălin Marica, student la FEEA.

O altă întreprindere pe care elevii și studenții au proiectat-o pe foaie, și au putut chiar să o reprezinte printr-o machetă este “Green Cinema”, un cinematograf în aer liber, un concept pe care tinerii și-ar dori să fie implementat în Craiova.

“Ne-am gândit la un complex cinematografic, cu o sală exterioară care va funcționa șase luni pe an, în funcție de vreme și vom avea și săli interioare. De asemenea o sală unde oamenii se pot relaxa, cu diverse activități, de exemplu gaming, masa billiard, ping-pong, o zonă pentru mâncare destul de bine organizată. Ideea a pornit dintr-un proiect pe care l-am avut la școală, la disciplina antreprenorială. În România este un singur cinematograf în aer liber care nu funcționează cum vrem noi, este la Cluj și doar în lunile de vară și seara, noi ne-am dori să proiectăm filmele și în timpul zilei. Sunt foarte multe autorizații necesare pentru o asemenea construcție, noi voiam într-o zonă destul de aproape de aeroport, dar poate găsim un teren și în altă parte a orașului. Este destul de greu să pui în aplicare o astfel de afacere, mai ales că sunt mulți bani la mijloc. Eu sunt în clasa a X-a și vreau să urmez Medicina, dar ar fi foarte frumos să am și o afacere pe lângă cariera mea de medic. Am învățat foarte multe odată cu acest concurs, lucruri de marketing, am învățat cum să fac un plan financiar, bineînțeles cu ajutorul studenților, dar a fost foarte multă muncă. Aproximativ o lună și jumătate am lucrat la acest proiect”, Cristiana Derveșteanu, elevă la C.N Carol I.

Politica