sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

La mulți ani, bătrâne Carol!

Colegiul Național Carol I din Craiova a împlinit, ieri, 189 ani de existență. 189 ani de tradiție, istorie, demnitate și genialitate. De pe băncile bătrânului liceu au ieșit de-a lungul anilor oameni de seamă precum Theodor Aman, Corneliu Baba, Nicolae Titulescu, Gheorghe Țițeica, Adrian Păunescu sau Eugen Ionescu.

Anul acesta, ziua de sărbătoare a colegiului a fost lăsată în grija elevilor. Conducerea liceului a luat hotărârea de a-i lăsa pe învățăcei să organizeze importantul eveniment care a avut o serie de activități diverse. A fost un târg de cărți, o dezbatere cu elevi și profesori, un spectacol de muzică și dans și o bătaie cu baloane cu apă.

“Astăzi împlinim 189 de ani de la înființarea liceului nostru. Este o zi deosebită pentru cadrele didactice, pentru elevi, cât și pentru părinți. Anul acesta, pentru prima oară este o zi deosebită deoarece, de data aceasta, nu conducerea liceului, nu cadrele didactice s-au preocupat de organizarea acestei zile festive, ci elevii noștri. Ne dorim ca din ce în ce mai mult ei să se implice în activitatea școlii. Este o surpriză chiar și pentru noi profesorii toată activitatea de astăzi, chiar și spectacolul de dans și muzică pe care îl așteptăm cu drag. Practic, astăzi, noi, toate cadrele didactice și fostele cadre didactice care acum sunt la pensie, am fost invitați să participăm la spectacolul dat în cinstea noastră, de către elevii noștri în semn de prețuire și respect pentru liceu. Sunt convinsă că vom avea parte de surprize plăcute pregătite de elevi”, a delcarat Alexandrina Thorwachter, directorul C.N. Carol I.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Inițial, în ceea ce privește ziua liceului, consiliul elevilor a trebuit să vină cu câteva sugestii, pe lângă propunerile profesorilor. Numai că, datorită faptului că au fost foarte implicați și au venit cu multe idei bune, conducerea a decis să îi lase să se ocupe singuri de organizarea zilei liceului.

“A fost o mare onoare pentru noi, dar și foarte foarte greu de mobilizat elevii să organizeze un eveniment de o asemenea amploare. Am organizat spectacolul de ziua liceului plus multe alte activități precum dezbateri demonstrative, un târg de cărți, donații și o bătaie cu baloane cu apă, un eveniment foarte amuzant care a prins foarte bine la elevi”, a declarat Maria Flavia Tohăneanu, președinte al Consiliului Școlar al Elevilor.

 

Peste 30 de elevi implicați în organizare

Potrivit aceleiași surse, munca pentru organizarea evenimentului de marcare a 189 de ani existență a licelui a fost una destul de dificilă. Aceasta spune că a fost destul de greu să mobilizeze elevii, însă, în cele din urmă s-au găsit voluntari, iar evenimentul a fost unul reușit. Totuși, aceasta mărturisește că au fost ajutați și de profesori care nu s-au dat în lături în a da o mână de ajutor.

„În organizarea evenimentului s-au implicat aproximativ 30 de elevi. Asta a fost partea mai complicată în schimb, cei care participă la evenimente sunt mult mai mulți. Numai la baloane sunt 200 de elevi. Oricum, profesorii ne-au dat o mână de ajutor, altfel nici nu se putea. Doamna Olivia Dragomir, doamna Mihaela Vasilcoiu, cât și doamna Carmen Georgescu Bărțăgui. Ne-au ajutat foarte mult cu spectacolul și pe lângă acest lucru ceilalți profesori au fost foarte deschiși în a ne ajuta când am avut nevoie de informații suplimentare. Pentru ziua școlii ideile ne-au venit acum o lună, dar pregătirea efectivă a început acum o săptămână, deci am avut destul de puțin timp la dispoziție. Ca o concluzie, evenimentul a fost unul reușit”, Maria Flavia Tohăneanu.

 

Investiții importante în liceu, în ultimii trei ani

Alexandrina Thorwachter, directorul colegiului a mai spus că în ultimii ani de când este managerul instituției de învățământ au fost realizate, cu ajutorul primăriei din Craiova, o serie de investiții importante pentru liceu.

“Eu sunt director al colegiului de trei ani, iar în acești ani, cu sprijinul primăriei din Craiova au fost realizate mai multe investiții în școală. S-au reabilitat două corpuri de clădire, s-au montat cinci centrale termice în toate corpurile care aparțin colegiului nostru, astfel că, elevii noștri și iarna vin îmbrăcați lejer. Totodată a fost reconstruit gardul care arăta jalnic, s-a reamenajat baza sportivă care cuprinde cinci terenuri de baschet și unul de fotbal, iar cele două săli de gimnastică, neamenajate de 40 de ani, au fost și ele reamenajate. Eu consider că s-au realizat destul de multe obiective în trei ani”, Alexandrina Thorwachter.

 

S-a realizat proiectul de consolidare

De asemenea, potrivit Alexandrinei Thorwachter un lucru important pentru liceu este acela că a fost realizat proiectul de consolidare a clădirii, iar din toamnă ar trebui să înceapă lucrările de reabilitare. Până atunci, elevii au fost mutați în alte două corpuri din curtea colegiului pentru a fi în siguranță în caz de cutremur.

„De asemenea, ce este cel mai important este că s-a realizat și proiectul de consolidare și reabilitare al colegiului și avem promisiuni că din toamnă vom intra în consolidare. Corpul central va fi cel vizat pentru că cele două aripi au fost deja consolidate. Noi am mutat copiii din corpul central pentru că prima noastră grijă este siguranța elevilor. Deja au început să cadă tavanele la ultimul etaj și tocmai în acest scop au fost reabilitate încă două corpuri de clădire din curtea școlii și am mutat acolo copiii ca să fie în siguranță în eventualitatea unui cutremur. S-a făcut proiectul, s-a realizat deja, însă nu știm când va fi data când se vor termina lucrările. Încă nu s-a stabilit firma care se va ocupa de aceste lucrări, contractul încă nu a fost semnat. Trebuiesc accesate fondurile europene, iar de asta se ocupă primăria, nu noi. În același timp cu liceul va intra în reabilitare și Opera Română Craiova, noi suntem legați de Operă. Așteptăm cu nerăbdare să se reabiliteze și corpul central”, a adăugat Alexandrina Thorwachter.

 

Pregătirile pentru BAC – “cu multe emoții”

Totodată, directorul liceului a mărturisit că are emoții pentru examenul de Bacalaureat care se apropie. Alexandrina Thorwachter își dorește o promovabilitate mai mare pentru a reuși să împartă prima poziție din oraș la acest capitol cu liceul “Frații Buzești”.

“Pentru examenul de bacalaureat ne pregătim cu multe emoții. Avem emoții pentru elevi. Ei se pregătesc mai mult pentru facultate, o parte din ei. Aceștia consideră că pentru bacalaureat deja s-au pregătit. Să sperăm că anul acesta vom avea o promovabilitate mai mare. Anul trecut am avut câteva eșecuri, în sensul că o parte dintre cei care nu luaseră Bac-ul anul trecut au venit și au dat examenul și tot nu l-au luat. Totuși, promovabilitatea este foarte mare. Suntem pe locul al doilea, după Frații Buzești. Ne-am dori să fim pe același loc, însă nu depinde doar de noi. Corpul de profesori s-a implicat în ore suplimentare, am dat și simulări. Depinde de fiecare elev, depinde de inspirație, depinde de subiectul pe care pică. Uneori este un subiect pe care îl poți aborda de nota 10, iar alteori este un subiect care nu îți place și iei o notă mai mică”, a încheiat Alexandrina Thorwachter, directorul Colegiului Național „Carol I” din Craiova.

Una dintre instituțiile de prestigiu ale învățământului românesc, Colegiul Național "Carol I" din Craiova, își deschide zilnic porțile pentru mai mult de 2000 de elevi și, la împlinirea celor 189 de ani de existență, se găsește pe locurile fruntașe ale învățământului doljean și național, făcând ca acest liceu să fie nu doar o instituție de învățământ, cât un loc de format oameni de seamă. De pe băncile liceului au plecat și vor mai pleca în continuare nume sonore, liceu care, poate fi considerat fără doar și poate o emblemă a orașului și a regiunii.

 

 

 

 

 

Politica