marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Preotul Daia, apicultor înrăit

Părintele apicultor din Cujmir judeţul Mehedinţi, Ştefan Daia în vârstă de spune că doar moartea îl va putea despărţi de albinele lui dragi. Ca orice apicultor care se respectă preotul are centrifugă de tras mierea şi tot felul de scule, iar când vine sezonul de ,,cules” nu ezită să se deplaseze cu stupii în ,,pastoral” . Are rulotă în care să doarmă dar şi platformă pentru cărat stupii.

Preotul Ştefan Daia ne-a dezvăluit că este apicultor din anul 1989 când dintr-o întâmplare a pus mâna pe un roi de albine. Însă primul stup l-a văzut pe când era copil şi avea 10 ani.,, Este vorba de un stup din nuiele, stil coş, îmbrăcat cu pământ. Eram mic şi-mi aduc aminte când mergeam cu tata în vizită la un om în locul Poiana Ciorii, cum îi spunem noi . Ca să poată lua fagurii de miere, acel bătrân, dărâma pământul care îngrădea stupul. Însă eu am pornit de la un roi de albine găsit într-o scorbură de stejar în Pădurea Punghinei în anul 1989. Cumpărasem un metru cub de lemne din pădure cu firul cum cumpără orice om. Într-unul din copacii pe care-i aveam marcaţi, şi care era uscat, am depistat un roi de albine. L-am spart acasă, am chemat un apicultor şi am făcut un stup. Anul următor am făcut 4 stupi din acel roi. Şi aşa i-am înmulţit”, povesteşte preotul apicultor. Părintele Daia ne-a spus că în prezent are 70 de stupi pe care îi duce cu tractorul pe lângă păduri de salcâm şi de tei, pe lângă culturi de rapiţă, muştar ori alte plante. Pastorala, cum se spune, o are pe o rază de 30 de kilometri de casă. Stupii rămân instalaţi pe platforma adusă cu tractorul iar membrii familiei care îi supraveghează dorm într-o rulotă.,,Am cumpărat, mai demult, o rulotă veche în care să stăm când plecăm cu stupii. Sunt nopţi pe care le petrec în rulotă, şi eu, dar mă ajută mai mult preoteasa şi nora mea. Băiatului îi place mai mult zootehnia. Normal că de albine mă ocup în afara programului bisericesc.Religia are legătură cu apicultura. Stiţi bine că din cele mai vechi timpuri, stupăritul s-a dezvoltat pe lângă biserici ”, ne-a mai spus popa Daia.

 

,,În cancelaria şcolii se vorbeşte mult despre albine!”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Părintele din Cujmir susţine că pe raza comunei sunt în jur de 25 de stupari, în mare parte tineri. Iar 7 dintre aceştia sunt dascăli la şcoala din comună. Aproape toţi au fost convinşi de el să se apuce de creşterea albinelor. Şi cum preotul este şi profesor de religie, în cancelarie, în pauze, au loc adevărate dezbateri pe teme de apicultură. Profesorul de informatică de la şcoala din Cujmir, Doru Bâscă recunoaşte că primele albine le-a luat de la preot.

,,De la părintele Daia am pornit cu 7 familii de albine . Mai sunt dascăli apicultori la noi. Este vorba Gigi Velici, Costel Dumitrică, Cornel Bădoiu, Sabin Leca. Discutăm zilnic despre albinele noastre”, ne-a declarat profesorul Doru Bâscă.

 

Mierea l-a vindecat pe preot de anumite afecţiuni

Popa Daia se axează nu numai pe mierea de salcâm, ci pe mierea polifloră extrasă de albine din zonele pline de albăstrele şi talpa gâştii. El susţine că mierea polifloră are cele mai tămăduitoare efecte. Iar mama Fănica, de 88 ani, este sigura femeie din Cujmir care face o alifie pentru arsuri dintr-o astfel de miere . ,,O face cu propolis, cu polifloră, ceară, oţet din vin , untură nesărată şi alte secrete ale ei. Când am avut nişte furunculi pe spate şi m-a dat cu alifia asta mi s-au regenerat rănile imediat. O să o rog să ne lase şi nouă, la urmaşi, secretul acestei alifii. Eu unul consum zilnic miere polifloră şi mă simt excelent. Tot mierea m-a vindecat când am avut anumite probleme de sănătate. Dacă n-aveam albinele şi activitatea de la biserică aş fi fost mort demult!”, ne-a dezvăluit preotul Ştefan Daia.

 

 

 

 

 

Politica