joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Legende cu strigoi

Din cele mai vechi timpuri se crede că uneori morții se ridică și îi bântuie pe cei vii. În Dolj, mulți oameni stau și acum cu teama că ar putea fi bântuiți. De altfel, în mai multe zone din județ sunt legende ale morților fără odihnă.

 

Poate cea mai cunoscută legendă este cea a Miresei de la Radovan, fantoma din pădure. Această poveste are mai multe variante. Una dintre ele spune că în urmă cu mai bine din 60 de ani, o tânără a plecat din Moldova din cauza sărăciei. S-a angajat la un bărbat bogat din Radovan. Acesta i-a făcut avansuri, ea a refuzat, însă a fost batjocorită. De durere, fata s-a spânzurat în pădure.

În registrul pentru decese al comunei apare și numele moldovencei, Eleana Padomianu, care a murit la 3 februarie 1948, la doar 16 ani. O altă legendă, desprinsă parcă din operele lui Shakespeare spune că doi tineri care se iubeau nu au fost lăsați de familii să se căsătorească și s-au sinucis aruncându-se într-o fântănă din satul Fântânele. Despre mireasa de la Radovan se mai spune că s-ar fi sinucis după ce soțul ei a fost omorât chiar în seara nunții.
Cert este că mai toți șoferii trec noaptea prin zonă cu teamă. Se crede că fantoma apare în fața mașinilor, provocând accidente.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Un alt sat bântuit este Gura Racului. Bătrânii spun că așezarea a fost strămutată acum 200 de ani din cauza strigoilor. Și acum se crede că moroii mai apar la ceas de seară. Istoricii spun însă că în urmă cu 200 de ani, mulți oameni din vechea așezare au murit din cauza ciumei și de aceea satul a fost mutat. La vremea aceea oamenii avea puține cunoștințe despre boală și credeau că duhurile rele erau responsabile. Satul Gura Racului aparține de comuna Bulzești, comună în care s-a născut poetul Marin Sorescu. Acesta a surprins de altfel în operele sale legende ale strigoilor.

 

Cum ştii că decedatul s-a făcut moroi

 

Dacă au suspiciuni că decedatul din familie nu se odihneşte în coşciug ci îi bântuie, doljenii care încă mai cred în morţii vii au metode de „demonstrare” a adevărului.

Bărbaţii mai curajoşi iau un armăsar negru şi se duc cu el în cimitir. Acolo, pun calul să treacă peste mormânt. Dacă animalul trece, mortul e mort, dacă însă calul nu vrea nici în ruptul capului să treacă, atunci, e clar, mortul e moroi.

Pentru a veni de hac morților vii sătenii apelau la unele ritualuri mai puțin ortodoxe. Decedații despre care se credea că se vor ridica din morminte erau dezgropați și li se cresta inima în patru, ori li se înfigea un piron sau o andrea în inimă.

În 2003, mai multe persoane din comuna Celaru au fost condamnate la închisoare cu suspendare pentru profanare de morminte, după ce au dezgropat un bărbat decedat de două săptămâni, i-au scos inima și i-au ars-o. Cenuşa au amestecat-o cu apă şi au băut-o. Apoi au umplut coșciugul cu usturoi.

În Oltenia și astăzi oamenii se tem de strigoi, iar pe la colțuri se spune că sătenii curajoși încă le vin de hac prin ritualuri străvechi.

 

 

Politica