vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

S-a dat alarma la partid: Nevinovatul condamnat!

Pesedişti din toată ţara atacă mai mult sau mai puţin voalat justiţia, după ce instanţa supremă l-a condamnat pe Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă în dosarul „Referendumul”.

Preşedintele executiv al PSD a susţinut că este nevinovat, iar mesajul s-a rostogolit.

S-a dat startul unei campanii mediatice, la care s-au raliat toţi pesediştii în frunte cu Victor Ponta, de susţinere a nevinovăţiei lui Dragnea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sâmbătă, premierul Victor Ponta a venit la Târgu Jiu şi Craiova, unde s-au semnat contractele pentru construirea de noi stadioane, alături de ministrul demisionar Liviu Dragnea. Ponta nu a ratat ocazia de a susţine cauza lui Dragnea.
"În 2012, nu au mers toţi liberalii din poartă în poartă cu noi să scoatem oamenii la vot? Acum a rămas Dragnea, el singur a vrut să îl dea jos pe Băsescu, el a făcut referendumul, el le-a fraudat pe toate, noi ceilalţi nu ştim nimic. Toţi suntem la fel de nevinovaţi, mi se pare un lucru pe care cred că orice om de bun simţ care nu e speriat de moarte că i se face şi lui un dosar cred că îl gândeşte ca şi mine – domnule, dar Dragnea asta a vrut să dea el singur o lovitură de stat, nu eram toţi liberalii acolo, toţi pesediştii, toţi uneperiştii? Îmi pare rău de un singur lucru – Curtea Constituţională a omorât încă de atunci cel mai democratic moment al României, 7,4 milioane de români pentru ceva ce nu s-a întâmplat niciodată şi nici nu cred că se va mai întâmpla că n-are rost să mai votezi dacă oricum Curtea zice apoi că nu e de ajuns. Zilele trecute l-au luat pe Frunzăverde tot pentru campanie că a îndemnat primarii să facă nu ştiu ce. Păi bine, o să facem la anul campanie toţi stând închişi în case, ne închidem şi telefoanele, nu cumva să ne sune cineva. Să vedem cum votează oamenii, după ce?" , a declarat Victor Ponta, la Târgu Jiu.

Mai mult, ministrul demisionar al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a fost felicitat de premierul Victor Ponta. S-a întâmplat la Târgu Jiu, unde cei doi au participat la semnarea contractului de modernizare a stadionului din municipiu. Ponta le-a urat constructorilor să se încadreze în termenul de execuţie a lucrărilor, prevăzut în contract, adăugând că, de regulă, în România termenele de realizare a unor construcţii sunt depăşite, arată Mediafax. Potrivit sursei citate, în acelaşi context, Ponta a felicitat şi a mulţumit Companiei Naţionale de Investiţii şi "lui Liviu (n.r. – Dragnea, aflat alături de el), care s-a implicat foarte mult în acest proiect", adăugând: "În România orice faptă bună nu rămâne nepedepsită".

Călinoiu zice că e solidar cu Dragnea

Anterior, biroul de presă al CJ Gorj a transmis o informare de presă ce conţine o declaraţie a şefului CJ Gorj, Ion Călinoiu, în calitate de preşedinte al PSD la nivelul judeţului, în care îi ia apărarea lui Liviu Dragnea.

”Îmi exprim solidaritatea față de președintele executiv al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea. Consider că trebuie să rămână în continuare în fruntea formațiunii noastre politice dar și la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Nu comentez decizia instanței, însă acțiunea domnului Dragnea, de coordonare a Referendumului din 2012, nu a reprezentat altceva decât un gest mobilizator, dreptul la vot fiind prevăzut de Constituția României. Faptul că și-a anunțat demisia din funcțiile pe care le deține, atât politice cât și guvernamentale, dovedește că este o persoană  demnă, cu înaltă probitate morală.

Am convingerea că prin activitatea de până acum, Liviu Dragnea a confirmat valoarea incontestabilă pe care o are, atât pe plan politic cât și administrativ. Consider că este necesară prezența domniei sale mâine, la Târgu-Jiu, și îl invit să ia parte la semnarea contractului de finanțare pentru modernizarea stadionului municipal.

Încă o dată, îmi exprim solidaritatea față de Liviu Dragnea și, cu siguranță, Partidul Social Democrat rămâne o formațiune politică de mare forță, unită, care își va continua proiectele asumate în fața electoratului în anul 2012, împreună cu Liviu Dragnea”, este declaraţia politică a lui Ion Călinoiu.

 

Şi Olguţa Vasilescu a sărit în apărarea lui Dragnea

O astfel de declaraţie a făcut şi Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, pe Facebook:

„Ce mai înseamnă statul de drept? Un cetăţean care a îndemnat populaţia să nu iasă la vot, deşi legea interzice împiedicarea, prin orice mijloace, deci inclusiv declaraţii, să împiedici exercitarea cuiva a dreptului la vot şi care avea interesul direct şi personal să îşi păstreze funcţia de preşedinte, a ordonat să se faca dosar penal unui alt cetăţean care a chemat populaţia să iasă la vot. Iar rezultatul, să nu uităm, a fost 80 la sută în defavoarea celui care se ţinea cu dinţii de scaun. Şi s-a reuşit chiar o condamnare. De către o instanţă a "statului de drept! Mi se pare că trăim vremuri mizerabile, în care legea, de cele mai multe ori proastă, duce la intrerpretări halucinante! Îl aştept, mâine, cu mare drag, pe Liviu Dragnea, la Craiova, pentru semnarea celui mai important obiectiv de la Revoluţie încoace, stadionul! Aşa cum l-am aşteptat şi pentru alte proiecte vitale oraşului meu si pentru a căror finanţare s-a bătut: restaurarea centrului vechi, casetarea canalului Corniţoiu, revitalizarea Parcului Romanescu, asfaltarea marilor bulevarde etc. ”, a scris Olguţa Vasilescu pe Facebook, potrivit adevărul.ro.

Victor Ponta şi Liviu Dragnea participă azi şi la la semnarea contractului de proiectare – execuţie a Complexului Sportiv Craiova – stadionul de fotbal “Ion Oblemenco”.

Contractele sunt semnate între Compania Naţională de Investiţii şi constructorii care realizează lucrările.

Ulterior şi PSD Dolj s-a raliat mesajului partidului şi a transmis un comunicat de presă în care şi-a arătat susţinerea şi compătimirea faţă de Liviu Dragnea:

“PSD Dolj îşi manifestă susţinerea faţă de preşedintele executiv Liviu Dragnea şi consideră că sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie creează un precedent periculos pentru democraţie, aducând atingere unei drept fundamental constituţional, acela de a vota. Singura vină a lui Liviu Dragnea este aceea că a condus campania electorală şi a îndemnat lumea să iasă la vot, la referendum. Dacă cel care şi-a făcut datoria a fost pedepsit, ce ar trebui să i se întâmple celui care a îndemnat public oamenii să nu-şi exercite dreptul democratic? Considerăm că Liviu Dragnea trebuie să rămână în continuare în echipa presedintelui până la alegerile din 2016, motiv pentru care solicităm domnului Victor Ponta şi Biroului Permanent Naţional sş nu accepte depunerea de mandat a celui care este numărul doi în PSD. PSD Dolj este alături de Liviu Dragnea şi sperăm că se va răzgândi cu privire la demisia din funcţia de preşedinte executiv al PSD”.

Tocmai PSD Olt nu putea să lipsească din rândul filialelor care deplâng soarta lui Dragnea.
"Organizaţia PSD Olt îşi exprimă solidaritatea şi susţinerea faţă de preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. Considerăm că domnul Liviu Dragnea trebuie să facă parte în continuare din echipa PSD, întrucât proiectele asumate în faţa electoratului trebuie continuate şi finalizate. (…) Organizaţia PSD Olt este alături şi îl susţine necondiţionat, atât uman, cât şi politic, pe domnul Liviu Dragnea şi îi solicită acestuia să revină la decizia de a demisiona din funcţiile deţinute în cadrul partidului şi să rămână ancorat în îndeplinirea proiectelor electorale pe care împreună ni le-am asumat în faţa celor care ne-au dat votul. Nu comentăm decizia justiţiei, dar considerăm că acţiunile domnului Dragnea, în calitate de coordonator al unor campanii electorale, au fost în litera şi spiritul legii şi au avut drept scop mobilizarea electoratului nostru şi nimic altceva", a transmis Paul Stănescu, preşedinte PSD Olt, într-un comunicat de presă, citat de AGERPRES.

Aladin Georgescu, de la Mehedinţi, îl laudă pe condamnatul Dragnea!

Mentalitatea pesedistă de gaşcă nu piere nici în judeţul Mehedinţi. După condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare cu suspendare , preşedintele interimar al CJMehedinţi , Aladin Georgescu îşi dă arama pe faţă. Avocat de profesie, Georgescu , în loc să spună că justiţia şi-a făcut treaba sau măcar să stea în banca lui şi să-şi vadă de treabă , s-a apucat să-i aducă osanale şefului. În mod de-a dreptul jenant şi umilitor pentru un preşedinte de Consiliu Judeţean care îşi mai doreşte un mandat , avocatul Aladin Georgescu l-a lăudat pe infractorul Dragnea! Căci din moment ce e condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni se poate spune clar că Dragnea e un infractor. Concret, preşedintele PSD Mehedinţi , Aladin Georgescu a spus despre Dragnea că este o persoană ,,demnă” cu o ,,înaltă moralitate” care trebuie să rămână în toate funcţiile. ,,Îl susţin pe Liviu Dragnea în Guvern şi la conducerea partidului şi îmi exprim totodată solidaritatea faţă de acesta. Liviu Dragnea trebuie să rămână în continuare în cele două funcţii pentru că este o persoană demnă, cu o înaltă moralitate care s-a implicat şi a ajutat în nenumărate rânduri judeţul Mehedinţi, foarte multe primarii beneficiind de susţinerea lui. Liviu Dragnea a confirmat că are o valoare incontestabilă atât pe plan politic, cât şi administrativ", a declarat Aladin Georgescu, preşedintele CJ Mehedinţi şi al PSD Mehedinţi.

Revenind la Liviu Dragnea, pesedişti din mai multe zone ale ţării i-au luat apărarea lui Dragnea, lăsând de înţeles că justiţia a făcut un abuz.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-au condamnat vineri pe ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, la un an de închisoare cu suspendare în dosarul "Referendumul" şi la un termen de încercare de trei ani.

Ceilalți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare. Decizia nu este însă definitivă.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013.

Iată ce anunţau atunci procurorii DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 75 inculpați, sub aspectul infracțiunilor reținute în dosarul cunoscut opiniei publice sub numele de dosarul „Fraudă la referendum”:

I. NICOLAE-LIVIU DRAGNEA, secretar general al unui partid politic (la data faptelor), în prezent deputat și vicepremier, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În calitate de secretar general al unui partid, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.
În acest sens, Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot. În concret, folosirea influenței și autorității s-a făcut în următoarele modalități:

1. ca un prim pas, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale.
2. În paralel, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege, către coordonatorii județeni de campanie /primarii/activiștii de partid. Sistemul informatic avea două componente IT:
– o componentă ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real și între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat „1855” ori prin recepționarea de mesaje de la acest număr
– o aplicație internet ce dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (așa-numiții „coordonatori județeni” sau „coordonatori”) să obțină în timp real informații despre numărul de votanți și modul cum s-a votat în toate secțiile de votare, precum și să introducă manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro.
Accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe bază de nume de utilizator și parolă primite anterior prin canalul de comunicații SMS grupat în jurul numărului telefonic 1855, iar pentru membrii secțiilor de votare și alte persoane prin obținerea autorizării din partea utilizatorilor. Acest sistem informatic asigura:
– comunicarea în fiecare oră a prezenței la vot a cetățenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid să identifice secțiile de vot cu o prezență slabă la urne;
– comunicarea de mesaje, conținând ordine sau recomandări coordonatorilor și/sau membrilor secțiilor de votare și altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creșterea artificială a numărului de votanți în secțiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege;
– obținerea de informații precise, în timpul procesului de votare (și nu după orele 23:00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secțiile de votare de pe tot cuprinsul țării, respectiv câte voturi „Da” și câte „Nu” au fost exprimate. De altminteri, cerința a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4400 de comunicări de acest tip, recepționate în timpul desfășurării votului.
3. De asemenea, Nicolae-Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiați ai săi (membri de partid din județul Teleorman, unde îndeplinea funcția de președinte al Consiliului județean) să facă tot ce le stă în putință, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare de care asigura validarea referendumului.

II. Demersul infracțional al inculpatului Dragnea a fost susținut de 74 de persoane, președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători (prevăzută de art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului), infracțiuni comise sub forma autoratului, complicității sau a instigării.

Biroul Electoral al Secției de votare nr. 105 Piatra Olt, jud. Olt
PREDUȚ SIMONA-CRISTINA și PREDUȚ MARIUS-MARINEL, membri, autorat
BABA CONSTANTINA, președinte și DIȚĂ COSTINEL-LEONTIN, consilier local în cadrul Consiliului Local Piatra Olt, instigare
COANDĂ NICOLAE, FLORESCU MARIN, RARIȚĂ ION, TRIȚĂ CONSTANȚA, membri, complicitate

Biroul Electoral al Secției de votare nr. 142 Ciuperceni, jud. Teleorman
VIȘAN MARIOARA, președinte și BEZNEA ION, MARIOARA ADRIAN, CULCEA VICTOR, STOICEA LUMINIȚA-ELENA, BARBU TEODORA-RAMONA, ZAMFIR MARIN-MARIUS, membri, complicitate

Biroul Electoral al Secției de votare nr. 1 Alexandria, jud. Teleorman
ULMEANU IULIAN, președinte și BĂLĂNESCU GEORGE-TIBERIU, IONESCU ION, membri, complicitate

Biroul Electoral al Secției de votare nr. 244 Plosca, jud. Teleorman
CURCAN CONSTANTIN, președinte și FLOREA MARIANA, RUSU DĂNUȚ, ENE VASILICĂ, NEDELEA DORINEL, MĂRUNȚELU AUREL, PÂRVA ION, membri, complicitate

Biroului Electoral al Secției de votare nr. 314 Țigănești, jud. Teleorman
DUMITRACHE ION, președinte și PIELEANU ION, POROSCHIANU MARIN, DINU NICUȘOR SORIN, TRIFU NICOLAE, MITRAN DORINA, CIUPERCĂ CRISTINA, membri, complicitate

Biroul Electoral al Secției de votare nr. 112 Bragadiru, jud. Teleorman
FILIP ALINA-FLORINA, BARBU NICUȘOR, FERĂȘTEANU ION-DOREL, VÎLCAN TUDOR-DOREL, STEMATE MARIN, membri, complicitate

Biroul Electoral al Secției de votare nr. 113 Bragadiru, jud. Teleorman
PARTOCICĂ COSTICĂ, președinte și MIHAI ION, MATEI DANIELA, MITROI VASILE, PASCU MARIAN FLORIN, LUNGU PETRE, LEBEJOARĂ LILIANA CARLA, membri, complicitate

Biroului Electoral al Secției de votare nr. 114 Bragadiru, jud. Teleorman
DUDE ILIE, NISTOR MARIN, membri, autorat și NISTOR ANGELICA-MARIANA, persoană fără calitate specială, autorat și sustragere sau distrugere de înscrisuri
SANDU ILEANA, președinte și RIZEA OLGA-IULIA, PEȚA GABRIEL, NĂDRAG ION-PAUL, CRISTEA TUDOR, complicitate

Biroul Electoral al Secției de votare nr. 287 Suraia, jud. Vrancea
STAN VILI, președinte, complicitate și două infracțiuni de purtare abuzivă
CRISTIAN CORINA, HANGANU MARIA, BOBOCEA (fostă VELNIȚĂ) SIMONA, MANOLE-MIC FLORENTIN, SÎNGEREAN SORIN, TOTOLICIU ION, membri, complicitate

Biroul Electoral al Secției de votare nr. 147 Bâlteni, jud. Gorj
ZGLOBIU ANCA-MARIA, președinte și VLĂDUȚ DANIELA, VESPE ADRIANA, BÎLTEANU PAULINA, FLORESCU TEODORA, ILIE MARCEL, membri, complicitate

Biroul Electoral al Secției de votare nr. 148 Bâlteni, jud. Gorj
FILIP CONSTANTIN, președinte și ȘOROP MARIAN, LUNGU AURORA-IRINA, SĂULESCU ELENA, NEȘA NICOLAE, CĂLĂRAȘU GHEORGHE-DANIEL, COCORANU MARIA, membri, complicitate
RĂBOJ DANIEL, primarul comunei Bragadiru, jud. Teleorman, dare de mită
MITROI MARIN, membru al Biroului Electoral al Secției de votare nr. 112 Bragadiru, jud. Teleorman, luare de mită și complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale

Infracțiunile reținute în sarcina persoanelor implicate în desfășurarea procesului de votare – președinți și membri ai secțiilor de votare – au constat în principal în aceea că ei și-au încălcat atribuțiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât și liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora și introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obținute prin falsificarea semnăturilor.
 

 

sursa foto: dcnews.ro

 

 

Politica