sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale este celebrată anual, la 17 mai, începând din 2005. Potrivit Ligii Mondiale a Hipertensiunii, la nivel global, hipertensiunea arterială se număra printre principalele cauze de mortalitate, având o incidență mai mare în țările cu o dezvoltare economico-socială slabă sau medie. Aceeași sursă precizează că aproximativ 9.4 milioane de persoane au murit, în 2010, din cauza bolii cardiace hipertensive. În România, hipertensiunea arterială reprezintă o problemă de sănătate publică importantă: 4 din 10 români au hipertensiune arterială, conform studiului SEPHAR ÎI (Studiu Epidemiologic asupra Prevalentei Hipertensiunii Arteriale și a Riscului Cardiovascular în România), realizat sub coordonarea Societății Române de Hipertensiune.
Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru cazurile de infarct miocardic, insuficiență cardiacă, anevrisme și este cauza bolilor renale cronice. Chiar și o creștere moderată a valorilor tensiunii arteriale este asociată cu o speranță de viață mai redusă.

„Tensiunea arterială este presiunea exercitată se către sânge asupra pereților arterelor atunci când inima bate și atunci când inima se odihnește. Aceasta se măsoară în milimetri coloană de mercur.Tensiunea arterială crescută sau hipertensiunea arterială sistemică(CHTA) înseamnă creșterea presiunii în arterele sistemice. Aceste artere sunt vase care transportă sângele de la pompa cardiacă la toate țesuturile și organele corpului uman, fără de care acestea nu pot primi oxigenul necesar pentru a-și desfășura activitatea. În lipsa acestei presiuni în artere circulația sângelui în organism nu ar fi posibilă, dar o creștere excesivă a sa este defavorabilă. Hipertensiune nu înseamnă tensiune emoțională excesivă, deși stresul poate crește temporar tensiunea arterială”, spun medicii cardiologi.

O dietă nesănătoasă, consumul ridicat de sare, consumul scăzut de fructe și legume, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool și grăsimi sunt alți factori care determină apariția hipertensiunii.
Pe lângă adoptarea unei alimentații echilibrate și menținerea sub control a greutății, românii trebuie să înțeleagă și necesitatea verificării constante a valorilor tensiunii arteriale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tema din acest an dată de World Hypertension League de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii este: "Know your numbers" (Cunoaște-ți valorile tensionale) și promovează măsurarea constantă a tensiunii arteriale, ca modalitate de prevenție și menținere sub control a hipertensiunii arteriale. Campania Națională "Viteza ucide… nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială !" organizată științific de Societatea Româna de Hipertensiune, a ajuns la a IV-a ediție și își propune an de an să crească gradul de conștientizare a populației cu privire la problematica hipertensiunii arteriale.

Politica