joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tudor Giurgiu, la Craiova: A fost nevoie să moară un om

Festivalul Filmului European s-a lansat, vineri, la Craiova, cu un film de excepție. “De ce eu?” este lungmetrajul în regia lui Tudor Giurgiu, film inspirat din fapte reale și prezintă cazul unui procuror care s-a sinucis. Cristian Panait își punea capăt vieții pe 10 aprilie 2002, la doar 29 de ani, aruncându-se de la etajul al patrulea al locuinței sale din București, în urma unor presiuni de la locul de munc

Prezent la Craiova, regizorul lungmetrajului “De ce eu?” ne-a declarat încuviințat faptul că a fost nevoie să moară un om ca lucrurile să se mai schimbe, dar nu numai unul. Acesta a povestit că au mai existat cazuri de oameni care au fost “executați” doar pentru faptul că și-au făcut bine meseria. Tudor Giurgiu mai afirmă și că la un nivel foarte mare, lungmetrajul nu a produs vreo schimbare, din cauză că, în România, filmul nu are încă forță să facă acest lucru.

„Se pare că a fost nevoie să moară un om și nu doar unul. Au fost și alte cazuri când anumiți oameni au fost “sinuciși” sau care, pur și simplu, au plecat din sistem. Pe vremea lui și alți colegi din generația lui Panait au fost “executați” numai pentru că au îndrăznit să își facă bine meseria. Acum, fie au ieșit total din sistem, fie s-au făcut avocați, deci nu mai sunt magistrați. Din păcate, la noi în țară, așa se întâmplă. Să ne aducem aminte cazul cu bebelușii arși, cazul cu acel copil mușcat de câine, care a murit. Întotdeauna reacținăm, suntem reactivi la ceva, dar nu provocăm schimbări, decât atunci când e foarte rău. La un nivel amplu, social-politic nu cred că filmul a schimbat ceva și asta pentru că filmul, azi, în România, nu are forța, încă, să facă asta. Dacă am avea multe săli de cinema, dacă filmul românesc ar fi mai iubit de public… Cred că a schimbat și a făcut mulți oameni tineri să se gândească la alegerile lor, la ce au de făcut și la momentele acelea când trebuie să spui nu”, a declarat Tudor Giurgiu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Află mai multe, luni, în ediţia tipărită a cotidianului "Jurnalul Olteniei"

Politica