marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Spitalul Judeţean, în plin şantier

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea a ajuns ieri la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, unde se lucrează la două şantiere: unul la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară și altul la extinderea Unității de Primiri Urgențe.

Dragnea a anunțat că suma pentru Programul Operațional Regional (POR) s-a majorat destul de mult.

„Pe viitorul POR sunt câteva noutăți importante. Prima este că suma este cu 78% mai mare, deci discutăm de 8,3 miliarde de euro pentru următorul program. Altă noutate o presupune faptul că noi am pus sume importante, peste trei miliarde de euro, pentru regenerarea urbană. Noi avem o problemă în România, în special cu orașele mici. Ele nu au fost finanțate nici pe programe europene, nici pe programe românești, iar acolo trăiesc milioane de români. Fiecare oraș va avea o sumă aproximativă dedicată, sumă care va fi alocată pentru străzi, spații verzi, mobilitate urbană, pentru reducerea emisiilor de carbon. Convingerea mea este că la finalul noului POR, în 2020, orașele din România vor fi mult mai frumoase, mai curate, și cu o circulație mai fluentă. Altă noutate o prezintă programul național de cadastru. Este unul destul de complicat, de complex. Are o valoare de 1,3 miliarde de euro și se vor face toate operațiunile și documentele necesare pentru intabulare pentru fiecare proprietar de imobil, indiferent că este persoană fizică, juridică sau instituție publică, toate aceste operațiuni se fac gratuit. Vorbim despre peste 40 de milioane de imobile și ne referim la terenuri sau clădiri. Hârtiile pe care le au oamenii se vor transforma în valori, va crește piața imobiliară, iar oamenii vor avea lucrurile limpezi“, a punctat Liviu Dragnea, în vizita de la Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe de altă parte, președintele Ion Prioteasa a spus că sunt trei terenuri pentru un posibil Spital Regional.

„I-am cerut domnului ministru să ne spună cât de mare este spitalul, de cât teren are nevoie și câteva detalii. Mi-a spus că este într-o fază de studiu de fezabilitate, dar noi ne-am pregătit. Am oprit pe terenurile din jurul Aeroportului Craiova o suprafață de peste zece hectare de teren. Gândindu-ne că este un spital de traumă și traumă majoră, va trebui să fie cumva și lângă aeroport. Mai avem încă un teren de șapte hectare la intrarea în Craiova, zona dinspre Pielești, ne-am gândit să fie și în apropierea unei gări, gara de la Pielești. O să mai fie un teren cu care venim la schimb cu jandarmii. Le vom da un teren de la noi, din Parcul Industrial, și ne vor da un teren de circa opt hectare lângă Fabrica de Avioane. Suntem pregătiți cu câteva zone, dar va trebui să fim pregătiți și cu utilitățile, și cu accesul“, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Politica