vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“Să se exploateze rațional pădurile și să fie eliminate în totalitate tăierile ilegale”

Liberalii doljeni sunt nemulțumiți de noul cod silvic care ar putea intra în vigoare. Constantin Dascălu, deputat PNL, dar și Daniel Drîgnei, ex director Direcția Silvică Dolj au susținut astăzi o conferință de presă unde au precizat că nu sunt de acord cu articolul 20 din Codul Silvic. PNL propune eliminarea articolului 20 din Codul Silvic, care "permite tăierea pădurilor până la 10 hectare fără amenajament silvic". Dacă se vor scoate aceste amenajamente, potrivit liberalilor se va da liber la exploatarea irațională a pădurilor.

„Am ținut această conferință tocmai pentru a explica mai concret situația reală privind Codul Silvic. Faptul că demonstrații îndreptățite ale societății civile vor să fie confiscate politic și să fie deturnat scopul acestor manifestații într-o direcție care din punctul nostru de vedere nu are obiect, nu are conținut. Istoria noului cod silvic este veche, un ministru al PNL a depus în Parlament proiectul pentru codul silvic pe care l-a susținut. E adevărat că are foarte multe modificări negative făcute așa cum a fost  depus de către ministrul PNL, Codul Silvic asigura o exploatarea rațională a pădurilor și de durată astfel încât să se mențină tot scopul social, ecologic al pădurii. În schimb au fost multe modifcări în Parlament care au slăbit rolul funcțional al codului silvic, însă acum s-a depășit orice măsură politizându-se atât de mult subiectul încât cetățenii nu mai înțeleg nimic. PNL a susținut tot timpul ca codul silvic să permită eliminarea completă a exploatărilor ilegale și înăsprirea pedepselor pentru cei care atentează la sănătatea pădurii. Și a susținut cuprinderea tuturor suprafețelor de păduri indiferent de mărime într-o exploatare rațională tocmai pentru a avea o dezvoltare durabilă a acestei rezerve naturale care trebuie să fie în mod normal inepuizabilă și să-și depășească în permanență rolul pe care îl are pentru societatea românească. Prin modul în care a conceput  codul silvic și în care a fost depus în permanență, asigurau toate aceste elemente. Schimbările făcute de actuala putere în Parlament priveau tocmai înlăturarea acestor bariere și PNL este împotriva promovării codului silvic fără ca pădurile să fie exploatate pe baza unor amenajamente. Un amenajament este o documentație tehnică care face o radiografie a pădurii indiferent de suprafață, iar exploatarea ei se face rațional pe baza acestui amenajament. Acolo, se spune foarte clar care este stadiul de dezvoltare a pădurii pe suprafața respectivă, cât poate fi exploatată, în ce perioade, ce întrețineri trebuie făcute pădurilor ca să fie sănătoasă, să se asigure dezvoltarea permanentă a acestei resurse. Scopul PNL este acela să se exploateze rațional pădurile și să fie eliminate în totalitate tăierile ilegale. Prin scoaterea amenajamentelor din prevederile codului silvic rămân la libera exploatare, peste un million de hectare de pădure din România, numai în Dolj sunt 25.000 hectare cu suprafața mai mică de 10 hectare, rămân să fie exploatate așa la liber.Incredibil că se poate promova un asemenea proiect de lege”, a declarat Constantin Dascălu, deputat PNL Dolj.

De asemenea se mai impune ca un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate. Liberalii nu sunt împotriva acestui articol.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“PNL nu e împotriva pragului de 30%, mai ales că un deputat PNL a promovat amendamentul cu acest prag de 30%, deoarece codul silvic când a venit în parlament cu acest prag de 40%. Noi am promovat acest prag de 30%.  Fondul problemei este că în România s-a exploatat și se exploateaza cantități mari de masa lemnoasă, suprafețe mari de pădure defrișate. Codul silvic trebuie să asigure  să nu se mai întâmple acest lucru. Toate pădurile trebuie să fie exploatate rațional pe baza amenajamentele care permite modul de exploatare  a unei păduri”, a mai adăugat Constantin Dascălu.

Nu vom mai avea control asupra suprafețelor de pădure”

Daniel Drîgnei, ex director Direcția Silvică Dolj a explicat care este situația pădurilor din județul Dolj.

“Cod silvic este legea de căpătâi a funcționării durabile a pădurilor în țara noastră. Amenajamentul silvic este un proiect de funcționare pe care funcționează ocoalele silvice private și de stat. Fără acest amenajament silvic nu se poate face nimic. Oricare vine să facă o intervenție într-o pădure, un inginer silvic il întreabă de amenajamentul silvic, dacă nu îl are, să se ducă să-l facă. Așa a fost până acum. Conform articolului 20 din noul proiect de lege spune că proprietățile de pădure sub zece hectare nu mai au nevoie de amenjament silvic. Acest lucru înseamnă o exploatare haotică, sustrageri ilegale de material lemnos, în canități care nu le știm, cum se exploatează. Acest amenajament prevede cota de tăiere, se taie odată la zece ani, iar pe baza acestui amenajament silvic se face documentul primar de ieșire a materialului lemnos, de aici avize de expediție și așa mai departe. Deci controlul materialului lemnos. Ori, dacă noi nu avem acest control, cum știm, ce verificăm? E o chestiune care planează suspiciuni. De asta PNL a propus eliminarea acestui articol. În Dolj din totalul 85.000 hectare suprafața împădurită, 60.00 hectare sunt de stat, iar restul la 35.000 aproximativ păduri private. Din toate acestea 35.000 se estimează la undeva 25.000 hectare proprietăți sub zece hectare.Toată zona de nord a județului, Bulzești, Murgași, nu vom mai avea control asupra suprafețelor de pădure. Fiecare proprietar se duce și taie ce vrea și cum vrea, deci toată această parte ar fi în aer”, a declarat Daniel Drîgnei.

Politica