miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zeci de copii din Gorj, înregistraţi în Programul de Diabet Zaharat

Peste patruzeci de copii cu vârsta până în 18 ani sunt înregistraţi în evidenţele medicilor ca suferind de diabet, numai în primul trimestru al anului fiind diagnosticate două fetiţe de patru ani cu respectiva boală, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, coordonatorul judeţean al Programului de Diabet Zaharat, medicul Lucreţia Pârcălăboiu.
Din cei 43 de copii aflaţi în Programul de Diabet Zaharat, 15 au sub 15 ani. La nivel judeţean, circa 11.500 de persoane sunt diagnosticate cu diabet, principalii factori care favorizează apariţia bolii fiind stresul şi alimentaţia necorespunzătoare.

 

Numărul lor a crescut de la an la an”

"Numai în primul trimestru al anului 2015 două fetiţe în vârstă de 4 ani au fost diagnosticate cu diabet. Nu vă pot spune ce tragedie este pentru familii, pentru că la un copil de 4 ani să îi iei dulciurile, sucurile, să îi faci patru injecţii de insulină, să îl înţepi poate şi de zece ori într-o zi, este îngrozitor. În total, sunt în jur de 15 copii în evidenţele noastre cu vârste de până 15 ani şi 28 de copii până la 18 ani. Nu este uşor pentru părinţi să afle că al lor copil va fi dependent de insulină şi, în primele zile, nu te poţi înţelege cu ei în sensul că şocul este foarte mare. Avem în evidenţe 11.484 de persoane diagnosticate cu diabet. Numărul lor a crescut de la an la an. Datele pe ultimii 5 ani arată că, anual, aproximativ peste o mie de cazuri noi sunt înregistrate, sigur, unii pacienţi pe insulină, unii pe tablete. Comparativ cu ceea ce a fost în urmă cu 5 ani, numărul este foarte mare", a spus Lucreţia Pârcălăboiu.
 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Indemnizaţie recâştigată în instanţă

 

Medicul a mai arătat că mama unui băiat diabetic în vârstă de 7 ani a câştigat în instanţă redobândirea indemnizaţiei de însoţitor, în acest sens legea stabilind că, după împlinirea vârstei de 7 ani, părinţii nu mai primesc ajutorul de însoţitor.

"După 7 ani, părinţii copiilor cu diabet nu mai primesc ajutorul de însoţitor. Mi s-a părut total aiurea ca la 7 ani un copil să ştie singur să îşi fixeze doza de insulină sau să stabilească raţia de mâncare. În general, copii fac patru injecţii de insulină pe zi. În momentul când părintele vede că glicemia este mare, sună doctorul să întrebe ce să facă. Una dintre mamele din Gorj, care are un copil cu diabet, a fost mai bătăioasă, a dat statul în judecată şi, după aproape trei sferturi de an, a câştigat", a subliniat Lucreţia Pârcălăboiu, potrivit AGERPRES.

 

 

Politica