sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Salonul Naţional de Minerale Fosile şi Geme revine la Craiova

Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj şi în parteneriat, cu Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Local, organizează vineri, 15 mai, în Piaţa în Mihai Viteazul, începând cu ora 10.00, a VIII-a ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme.

Spectaculoase flori de mină, eşantioane de minerale, geme şi podoabe prelucrate, vor fi expuse până duminică, 17 mai a.c., spre vânzare, în cadrul acţiunii culturale, devenită deja tradiţie pentru Craiova, anunţă organizatorii.

Participanţii la Salon sunt colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti etc.) şi din străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova, Africa de Sud).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conceput de către specialiştii Secţiei de Ştiinţele Naturii ca o expoziţie în aer liber, o bursă a mineralelor, fosilelor şi gemelor, Salonul are, de asemenea, menirea de a informa şi forma publicul vizitator. Pentru a accentua latura educativă, formatoare, în cadrul acţiunii culturale vor fi organizate conferinţe susţinute de specialişti, care prezintă subiecte din mineralogie şi din paleontologie. La ediţia din anul acesta sunt programate două astfel de conferinţe: „Fosile din Oltenia”, susţinută de dr. Constantin Enache, cercetător de valoare, liderul geologilor din Oltenia, şi „Silexul – mineral sau unealtă?”, susţinută de dr. Ștefan Negreanu, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității din Craiova.

“Considerăm că cea de-a opta ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, care se va desfăşura în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova se va bucura de atenţia publicului larg şi va marca o nouă contribuţie la dezvoltarea acestei frumoase tradiţii.Primul Salon Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, de la Craiova, a devenit deja tradiţie, prima ediţie fiind organizată de specialiştii de la Muzeul Olteniei în anul 2008, şi de atunci, în fiecare an, evenimentul cultural, bucurându-se de aprecierea publicului şi a participanţilor. În România, primele expoziţii de minerale, fosile şi geme s-au desfăşurat la Cluj-Napoca, începând cu anul 1993, fiind iniţiate de profesorul Virgil Ghiurcă de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, un pasionat de colecţionarea şi şlefuirea mineralelor”, au transmis reprezentanţii Muzeului Olteniei.

Iniţial, la manifestările de acest gen luau parte doar colecţionari de minerale şi fosile, pasionaţi, din toată ţara, tineri sau vârstnici, interesaţi sau numai curioşi, însă, gradual, în oraşele cu tradiţie în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timişoara, Oradea, Iaşi, Bucureşti, manifestările de acest gen s-au extins, ajungând, astăzi, să fie prezenţe obişnuite în peisajul social şi cultural din România.

 

Sâmbătă e Noaptea Muzeelor

Pe de altă prate, sâmbătă, 16 mai muzeele din Craiova vor face o noapte albă.

Cu ocazia evenimentului ,,Noaptea Muzeelor” Muzeul de Artă din Craiova va prezenta simultan publicului craiovean dar şi celui din capitală două proiecte expoziţionale. La Muzeul de Artă din Craiova în seara zilei de 16 mai se va deschide în Sala Oglinzilor expoziţia ,,Ipolit Strâmbu”, iar la Bucureşti în cadrul ,,Art Safari”, între 13/16 mai, Muzeul de Artă din Craiova va participa cu proiectul ,,Tradiţionalism/ Modernism”, cu lucrări din patrimoniul muzeului de Ion Ţuculescu, Eustaţiu Stoenescu, Dimitrie Ghiaţă, Corneliu Michăilescu.

La Craiova în seara de 16 mai la ,,Noaptea Muzeelor”, pe lângă prezentarea colecţiilor permanente, Muzeul de Artă din Craiova va începe o serie de microexpoziţii  temporare în Sala Oglinzilor. Aceste microexpoziţii vor prezenta lucrările unor artişti remarcabili din depozitele Muzeului de Artă din Craiova.

“Odată cu ,,Noaptea Muzeelor”, prima din aceste expoziţii va fi
dedicată pictorului Ipolit Strâmbu, un reprezentant emblematic al picturii româneşti din prima jumătatea secolului XX”, au transmis reprezentanţii Muzeului de Artă.

Politica