Conecteaza-te cu noi

Oltenia

Noi medicamente compensate la sfârșitul lunii

Publicat

pe

Casa Națioanală de Asigurări de Sănătate(CNAS) a anunțat modificarea listei medicamentelor compensate. 51 de molecule pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice și ciroze hepatice tip C, ar putea intra pe lista medicamentelor compensate și gratuite.

„Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale(ANMDM) a emis deciziile pentru 51 de molecule care pot beneficia de includere condiționată în lista de medicamente compensate și gratuite, dintre care și molecule pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice și ciroze hepatice tip C. Criteriile de includere a pacienților în tratament cu interferon free sunt postate pe site-ul CNAS, în trasparența decizională. Conform acestor criterii, într-o primă etapă, vor beneficia de tratament pacienții aflați într-un stadiu avansat de fibroză precum și pacienți aflați în stadiu F4 și care nu au răspuns la tratamentele anterioare”, se arată într-un comunicat al CNAS.

Comisia de negociere a contractelor cost-volum și cost–volum-rezultat, constituită din reprezentanți ai Ministerului Sănătații, ANMDM și CNAS, care are ca principal scop verificarea întocmirii criteriilor de prioritizare, se întrunește lunar pentru a analiza cererile Detinatorilor de Autorizatii de Punere pe Piata în vederea încheierii contractelor C-V/C-V-R. Au fost stabilite contactele premergatoare negocierilor cu producatorii de medicamente.

“Acest tip de contracte sunt absolut necesare pentru a ne asigura că includem în tratament un număr cât mai mare de pacienți. Urmărim ca raspunsul la tratament să fie cât mai eficient, iar contractul cost-volum – rezultat va face posibilă decontarea din fond doar a acelor tratamente care dau rezultate”, a declarat președintele CNAS Vasile Ciurchea.

De asemenea, scopul contractelor cost- volum și cost-volum este includerea în tratament a unui număr cât mai mare de pacienți. Au fost identificate sursele de finanțare și la finalul lunii mai, cel târziu începutul lunii iunie, vor fi încheiate primele contracte C-V și C-V-R.

Tratamentele inovatoare pentru afecțiunile hepatice tip C au fost introduse de sistemele de sănătate din Europa recent. De exemplu, în Franța, în luna noiembrie 2014 a fost introdus tratamentul cu interferon free.

România se număra printre primele țări est-europene care introduc tratamentele de ultimă generație pentru hepatica C.

 

 

Continue Reading