vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

400 de olteni au cerut duplicat al cardului de sănătate

Dacă la nivel naţional au fost situaţii de haos sau la limită, la o săptămână după introducerea obligativităţii cardului de sănătate, în judeţul Olt situaţia este la nivelul normalului. Totuşi, 400 de olteni au pierdut cardul naţional de sănătate. Referitor la aceasta situatie Florin Ciocan, preşedinte CAS Olt, a declarat: “ Spre surprinderea noastră sunt peste 400 de cereri pentru eliberare duplicat card. “

 

34 de olteni au refuzat cardul

 

Există şi un numar de 34 de olteni care au refuzat cardul naţional de sănătate, bineînţeles din motive de conştiinţă şi religioase. Aceştia din urmă, însă, au obligaţia să-şi motiveze refuzul. Preşedintele CAS Olt a declarat că: “ Pentru această situaţie legislaţia este foarte clară. Li se vor elibera adeverinţe de asigurat cu valabilitate de 3 luni, după aceasta perioadă trebuind să revină să îşi reînoiască adeverinţa. “

Policlinica Buna Vestire Craiova

Până în prezent au fost activate peste 91.000 de carduri, puţine având în vedere numărul de 270.000 de carduri distribuite, precum şi a locuitorilor judeţului.

Pentru a fi alături de asiguraţi şi pentru a veni în sprijinul lor în perioada 4-8 mai programul de lucru cu publicul a fost prelungit de către CAS Olt de la ora 8.00 la ora 18.00. În această perioadă conducerea CAS OLT a decis să marească numărul de ghişee aferente distribuirii cardurilor sau de a afla mai multe informaţii, de la 2 ghişee la 5. Asiguraţii care nu au ridicat până în prezent cardurile de sănătate se pot prezenta la ghişeele caselor de asigurări de sănătate pentru a intra în posesia lor. „ La nivelul casei de asigurări există personalul necesar pentru a elibera cardurile de sănătate acelor asiguraţi care vin să îl solicite ”, a spus purtătorul de cuvânt al CAS Olt, Constanţa Florea. 

Trebuie spus că în perioada 1 – 3 mai programul de activitate al instituţiei a fost unul normal, s-a asigurat permanenţa, în această perioadă au fost 13 olteni care au solicitat şi primit cardul de sănătate.

În cazul în care asiguraţii au pierdut cardul sau l-au deteriorat pot solicita unul nou depunând o cerere pentru eliberarea unui duplicate. În prima săptămâna la ghişeele Casei de Asigurări de Sănătate Olt s-au prezentat un număr de 276 de olteni pentru a solicita carduri duplicat. Pentru a fi eliberat un nou card este necesar achitarea unei taxe de 15,5 lei la casieria instituţiei, iar până în momentul eliberării noului card asiguraţii vor primi o adeverinţă înlocuitoare.

Şi în judeţul Olt a existat greşeala, ce-i drept la un nivel mic, de a introduce în bancomatele băncilor cardul de sănătate.

 

15 persoane au rămas cu cardul de sănătate blocat în bancomate

 

Se estimează că un număr de peste 15 persoane au rămas cu cardul de sănătate blocat în bancomatele mai multor bănci din judeţ.  

Ceea ce este important este faptul că asiguraţii casei OPSNAJ ( militarii, poliţiştii, salariaţii din justiţie şi pensionarii lor, etc ) vor putea să îşi ridice cardul de la ghişeele casei judeţene, nemaifiind nevoie să se deplaseze la Bucureşti. La nivelul CAS OLT au fost trimise un număr de aproximativ 700 de carduri.

La nivelul judeţului Olt toţi furnizorii de servicii medicale şi-au achiziţionat cititoare de carduri, preşedintele instituţiei, Florin Ciocan declarând în acest sens: “ Avem o situaţie bună la nivelul judeţului, toţi furnizorii de servicii medicale şi-au achiziţionat cititoare de card, au fost instruiţi de companiile care comercializeză asemenea soft-uri şi dispozitive. “ Numai S.J.U. Slatina achiziţionând peste 90 de dispozitive.

Pe card ( în memoria electronică ) sunt memorate: numele şi prenumele asiguratului; Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate; numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CID); data naşterii si termenul de valabilitate al cardului (5 ani).

Nicio altă informaţie nu poate fi memorată fără acordul pacientului, la cererea asiguratului medicii pot inscripţiona pe card date medicale. 

Se estimează că prin existenţa cardului nu se mai pot face fraude în sistem pentru că este obligatorie prezenţa dispozitivului la medicul de familie, farmacie, laborator şi spital.

 

 

 

 

Politica