vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ursul din Gorj va fi eutanasiat

 

Ursul care a ucis mai multe animale din gospodării de pe raza a patru comune va fi împuşcat, fiind considerat agresiv, a declarat luni, pentru AGERPRES, Elisaveta Juveloiu, şef serviciu în cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Gorj.

Potrivit acesteia, ar fi vorba despre un pui, fapt ce rezultă din descrierile localnicilor care l-au văzut.

Șeful APM Gorj a mai declarat cum că reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj – administrator al fondurilor de vânătoare din zona respectivă, și-au mobilizat întreg personalul din comunele unde ursul a atacat şi vor interveni pentru "extragerea" lui.

Policlinica Buna Vestire Craiova

"APM Gorj a făcut parte dintr-o comisie şi vineri şi astăzi (luni n.r.), comisie care a analizat pagubele produse în gospodăriile unor localnici din localităţile Stoina, Hurezani, Bustuchin, cu privire la atacul unui pui de urs. Se pare că este pui, pentru că este de dimensiune destul de mică, aşa a fost descris de către localnicii care l-au văzut. Această comisie a făcut toate demersurile legale, având în vedere că specia de urs este o specie care se află pe lista de protecţie a Uniunii Europene şi are anumite proceduri pentru a fi extras. Am discutat de dimineaţă (luni dimineaţă n.r.) la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la Direcţia Biodiversitate, care ne-a asigurat că s-au primit documentele pe care le-am trimis, se lucrează la emiterea acordului pentru extragerea acestui exemplar, urmând ca APM Gorj să emită autorizaţia de mediu necesară împuşcării", a afirmat Elisaveta Juveloiu.

Pericolul încă există

Reprezentantul APM Gorj a mai declarat că există pericolul ca ursul să atace bătrânii sau copiii pe care i-ar putea întâlni.

"Ursul este agresiv, având în vedere că peste noapte atacă gospodăriile populaţiei, şi reprezintă un pericol dacă se întâlneşte fie cu bătrâni, care merg la câmp cu animalele, fie cu copii. Deja reprezintă un pericol pentru populaţiile din zonă, având în vedere că el nu se mai află în arealul lui în care putea să-şi procure hrana, a devenit deja carnivor, iar faptul că atacă în fiecare noapte dă dovadă că este încă neliniştit. Există riscul să atace şi persoane pe care le întâlneşte. Curios este că are o suprafaţa foarte mare de deplasare, de la o noapte la alta îl întâlnim în comune total diferite, ceea ce denotă clar că este absolut dezorientat", a mai spus Elisaveta Juvenoiu

Politica