marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tot mai mulţi copii în sistemul de protecţie socială

În continuare, zeci de copii sunt abandonaţi în spital. Doar de la începutul acestui an, aproximativ 20 de copii au fost lăsaţi de părinţi în spital. Cele mai frecvente motive pentru care aceştia sunt abandonaţi le reprezintă lipsa resurselor financiare.

„Peste 20 de copii au intrat în sistem de la începutul anului până în prezent, solicitări au fost mai multe, peste zece în fiecare lună, dar pentru o parte dintre ele am reuşit ca urmare a consilierii să evităm separarea copiilor de părinţi, practic să evităm abandonul. Pentru peste 20 copii, nu s-a reuşit acest lucru.Suntem în continuare în situaţia în care numărul intrărilor în sistem este mai mare decât numărul ieşirilor,pentru asta trebuie dezvoltat în continuare sistemul până când va ajunge ca numărul intrărilor să fie mai mic decât numărul ieşirilor. Până la 18 ani sunt ţinuţi în instituţii sau după 18 ani atâta timp cât îşi continuă studiile, dar nu mai târziu de 26 ani.Persoanele cu handicap, intră în acelaşi context, însă pot rămâne în sistem ca adulţi în sistemul de protecţie a persoanei aduce cu handicap în situaţia în care nu au aparţinători sau o altă soluţie de locuit şi trăit. Cel mai puternic motiv pentru care sunt abandonaţi este lipsa resurselor financiare, traiul de zi şi alte motive sunt diverse”, a declarat Florin Stancu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.

Fenomenul plecării peste graniţe a luat amploare şi din ce în ce mai mulţi copii ajung să crească în grija rudelor sau a vecinilor, uneori chiar singuri. În ultimii opt ani, cifra copiilor care au unul sau doi părinţi plecaţi în străinătate a crescut îngrijorător.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este o zonă în care trebuie dezvoltate serviciile pentru copilul lăsat în ţară de părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Este un fenomen care a luat amploare după aderarea României la Uniunea Europeană şi de atunci până în prezent a crescut foarte mult. Dacă în 2007 vorbeam undeva între 1.000-2.000 copii lăsaţi în ţară de părinţii plecaţi la muncă în străinătate astăzi vorbim de o cifră foarte mare, undeva spre 8.000 copii care au unul sau mai mulţi părinţi plecaţi la muncă în străinătate.Statisticile nu sunt foarte oficiale, evidenţă strictă se ţine pentru cei care pleacă cu contracte de muncă legale şi încheiat înainte de plecarea la muncă în străinătate. Acolo, legislaţia obligă la parcurgerea unor paşi. Cei care pleacă pur şi simplu şi îşi găsesc de muncă acolo nu pot fi monitorizaţi. Avem totuşi astfel de informaţii, de la şcoală, primării, dar nu unele care să poată fi introduse în statistici pentru că nu există documente care să arate lucrurile acestea. Din situaţiile noastre împreună cu organizaţiile nonguvernamentale, care se ocupă de această problematică putem spune că cifra este de trei-patru ori mai mare. Este un fenomen situat pe primele locuri în judeţul nostru, primele patru locuri, pe care încercăm să-l stopăm. Am făcut şi o campanie publică de comunicare pe această linie şi anul trecut şi acum doi ani şi încercăm să-l reluăm anul acesta.Vrem să conştientizăm faptul că părinţii nu pot fi înlocuiţi, fiind şi sloganul campaniei pe această componentă şi încercăm să explicăm foarte clar efectele care apar urmare a lăsării copiilor în ţară atunci când pleacă la muncă în străinătate.Ei nu mai sunt supravegheaţi corespunzător, îndrumaţi şi ocrotiţi aşa cum o fac părinţii naturali, atunci apar anturaje de cele mai multe ori negative, lipsa sfatului şi a coordonării în ceea ce priveşte procesul de învăţământ, tot felul de alte fenomene, printre care cel mai întâlnit este delincvenţa juvenilă, iarăşi o zonă în care cazurile au crescut în ultimii ani”, a mai afirmat Florin Stancu.

Pe lângă faptul că sunt abandonaţi în spitale, unii dintre ei ajung în sistemul de protecţie socială, fie sunt exploataţi prin muncă de proprii părinţi, sau sunt supuşi abuzurilor familiale.

„Alături de abandon, de exploatarea prin muncă şi de violenţă, este şi acesta un fenomen pe care încercăm să-l tratăm cu prioritate.În perioada 2009-2014, din păcate nu s-au putut face angajări, nu s-a putut dezvolta sistemul, asistenţa socială fiind unul dintre sistemele care în lipsa resursei umane nu poţi desfăşura activitatea indiferent cât de bine ai fi dotat şi ce alte maşini şi clădiri ai avea.Acum se pot face angajări, a fost o etapă în care am încercat să completăm ceea ce ne lipsea pe serviciile deja existente şi să gândim o dezvoltare a sistemului”, a precizat directorul DGASPC Dolj.

Noi servicii sociale

Potrivit directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj (DGASPC), au în plan să implementeze la nivelul instituţiei, noi servicii sociale pentru copii lăsaţi în grija altcuiva după ce părinţii lor decid să meargă la muncă în străinătate.

„Avem în strategia noastră de dezvoltare care a fost aprobată şi de CJ Dolj luna trecută, o viziune şi pe dezvoltarea de servicii sociale pentru aceşti copii lăsaţi în ţară de părinţii plecaţi la muncă în străinătate.Ne dorim crearea unor centre de consiliere, educaţie , în principal în urbanul mic, în oraşele din judeţul nostru. Avem colaborări şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu poliţia şi încercăm să identificăm aceste cazuri din timp şi să le reducem efectele, ele nu pot fi desfiinţate cu totul. Copii sunt lăsaţi în grija bunicilor, a unor rude, a unui vecin şi noi am vrea să venim să-i ajutăm pe cei în grija cărora au fost lăsaţi copiii astfel încât să poată depăşi traumele specifice acestui fenomen.Avem în intenţie să dezvoltăm astfel de centre, e nevoie de fonduri pentru a crea, o locaţie, anagajat şi format acel personal.Avem în vedere şi fondurile europene care aşteptăm să fie lansate.Pe de altă parte şi fonduri proprii pentru a reuşi să dezvoltăm sistemul pe această componentă”, a susţinut Florin Stancu.

11 copii încuviințați spre adopție în 2015

De la începutul acestui an, 11 copii au primit încuviinţare de adopţie, iar pe listele DGASPC Dolj se află 164 copii declaraţi adoptabili. Un copil adoptabil rămâne în acest stadiu un an de zile şi se încearcă identificarea unei familii pentru el.

“43 de familii din Dolj au fost atestate ca fiind apte să adopte, aşteaptă în listă, iar 20 sunt în curs de evaluare să primească acel atestat pentru adopţie. 164 copii sunt declaraţi adoptabili, aşteaptă să fie luaţi acasă, dar sunt şi copii greu adoptabili, de vârstă mai mare, care au probleme medicale, sunt grupe de fraţi, nu trebuie separaţi şi nici nu se atestă familii. Vor să fie cât mai mici, puţini sunt care vor de vârste mai mari, dar pe parcursul evaluării îşi mai schimbă părerea. Avem zece încredinţări în vederea adopţiei (nr. copilul stă efectiv la domiciliul familiei adoptatoare pentru 90 zile), încuviinţări adopţie sunt 11, dintre care una la nivel internaţional, o familie din Spania, a adoptat un copil de la noi, adopţia internaţională este permisă numai în anumite condiţii”, a declarat Lidia Nicu-şef birou Adopţii.

În Dolj sunt înregistraţi la nivelul DGASPC Dolj 400 de copii.

“Avem peste 400 de copii în plasament familial, adică sunt copii care sunt în grija rudelor sau unor familii şi aceştia nu sunt salariaţii noştri, primesc doar o alocaţie de plasament care este de 600 de lei pe lună, şi din aceste fonduri trebuie să asigure creşterea şi ocrotirea copilului sub monitorizarea noastră care este cel puţin o data la trei luni. Alocaţia de plasament a crescut de la 90 de lei la 600 de lei şi atunci ne este şi nouă mai uşor să convigem rudele până la gradul patru ceea ce se numeşte familia extinsă. Până la urmă copilului îi este cel mai bine în familia naturală sau în familia extinsă”, a mai spus Florin Stancu.

De asemenea există 1.400 de copii instituţionalizaţi sub o formă de măsură de protecţie a copilului. În aproximativ 50 de centre sunt găzduiţi şi ocrotiţi copiii şi persoanele adulte cu handicap.

Obiective 2015

Pentru anul 2015, DGASPC îşi propune extinderea serviciilor sociale în oraşele mici ale judeţului Dolj.

“Strategia de dezvoltare se bazează pe dezvoltarea serviciilor sociale în urbanul mic, pentru toate oraşele din judeţul nostru. Am reuşit de-a lungul timpului să avem o locaţie la Filiaşi pentru persoanele adulte cu handicap, am reuşit să avem un centru de recuperare la Băileşti pentru copilul cu handicap, am reuşit să dezvoltăm un serviciu de primire în regim de urgenţă pentru copii la Calafat şi încercăm să ne extindem şi de asemenea ne-am uitat cu foarte mare atenţie spre zona Segarcea, unde probabil că anul viitor vom începe lucrările de reabilitare la un centru de plasament pentru copilul cu handicap, unul mare şi modern cu o capacitae de 30 de locuri, şi după aceea sigur spre zona Dăbuleni-Bechet unde ne-am dori deasemenea să avem servicii sociale. În judeţul nostru sunt undeva spre 15.000 de personae cu handicap, dintre care 2500 sunt copii”, a încheiat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

 

Politica