Conecteaza-te cu noi

Oltenia

Avortul se va ierta – de Anul Milostivirii

Publicat

pe

 

Potrivit AFP, în Anul Milostivirii, potrivit unei inițiative a Papei Francisc, această practică a femeilor va putea fi trecută la categoria "păcat iertat", dar nu va influența cu nimic condamnarea acestui act de către biserică.

Conform dreptului canonic al Bisericii catolice, avortul este un păcat extrem de grav, sancționat cu excomunicarea automată, în afara cazului în care a fost săvârșit sub constrângere. Însă papa, care consideră avortul o 'oroare', a arătat de câteva ori că este sensibil la soarta individuală a milioane de femei, printre care multe catolice, care fac anual întreruperi de sarcină, după cum relatează Agerpres.ro.

În contextul în care Jubileul extraordinar, care se va desfășura din decembrie 2015 până în noiembrie 2016, este o ocazie pentru credincioșii catolici să ceară iertare pentru păcatele lor, arhiepiscopul italian Rino Fisichella, coordonator al Jubileului, a anunțat că avortul face parte dintre păcatele ce vor putea fi iertate în Anul Milostivirii.

Mii de preoți vor fi trimiși ca 'misionari', în Anul Sfânt pentru a aduce iertarea oamenilor din cele mai îndepărtate colțuri ale planetei și să le ofere 'împăcarea', penitență prezentă în confesiune. 'Printre posibilitățile de iertare acordate misionarilor milostivirii va fi și avortul', a spus monseniorul Fisichella.

Totodată, Agerpres.ro menționează că episcopii pot autoriza deja câțiva sau pe toți preoții din dioceza lor să ierte această greșeală în anumite momente ale unor perioade liturgice, ca Aventul (înaintea Crăciunului) sau Postul Paștelui, precum și evenimente speciale, ca de exemplu expunerea în prezent, în dioceza Torino, a Sfântului Giulgiu, a adăugat cardinalul.

Iertarea va putea fi acordată femeilor care au avortat, precum și medicilor și oricărei alte persoane care le-a ajutat, cu condiția să 'se căiască'.

'Avortul rămâne un păcat, iar papa nu a decis să îl abroge', a spus monseniorul Valasio De Paolis, cardinal conservator, temându-se de neînțelegeri în presă. 'Este normal ca la un Jubileu, cu atât mai mult cu cât este al milostivirii, Biserica…să înlăture toate obstacolele pentru a permite iertarea unui păcat atât de grav ca avortul', a declarat el în cotidianul La Nazione.

În cadrul Jubileului, papa Francisc intenționează să pună în practică mai multe inițiative care să asigure accesul unui număr cât mai mare de oameni la iertarea păcatelor. Astfel, în loc să fie obligați să vină la Roma, să treacă prin 'ușile sfinte' a patru mari bazilici pentru a obține iertarea păcatelor, credincioșii vor putea trece pur și simplu printr-o 'ușă sfântă' din catedrala lor.

Problema avortului este extrem de delicată pentru Biserică, acuzată adesea de lipsă de sensibilitate față de fetele și femeile violate mai ales în zone și perioade de conflict. Ca și predecesorii săi, papa Francisc condamnă ferm întreruperea de sarcină. În 2009, Vaticanul l-a susținut pe episcopul din Recife (Brazilia), care excomunicase o mamă și medicii care întrerupseseră sarcina unei fete de nouă ani, violate de tatăl ei vitreg, apreciind că violul este 'mai puțin grav decât avortul'. Au apărut atunci numeroase critici la adresa acestei atitudini, chiar și în cele mai înalte sfere ale Bisericii.

 

Sursă foto: Agerpres.ro

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.