sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Şova, plagiatul şi justiţia

Senatorul PNL, Mario Ovidu Oprea, a susţinut, ieri, o conferinţă de presă în care a vorbit despre reluarea votului în cazul senatorului Dan Coman Şova, dar şi despre acţiunile justiţiare ale Guvernului Ponta în cei trei ani de guvernare. Senatorul PNL susţine că reprezentaţii partidului său nu sunt de acord cu reluarea votului în vederea anchetării lui Şova de către DNA, considerând acest demers ca unul neconstituţional.

Senatul a emis şi a publicat în Monitorul Oficial o hotărâre cum  că cererea de reţinere şi arestare a DNA în privinţa lui Şova a fost respinsă de către Senatul României. CC a venit, ieri, cu anunţul că această hotărâre este neconstituţională. Este un lucru pe care eu îl anunţam şi în conferinţa de presă trecută că e destul de probabil ca decizia CC să considere că nu este constituţional să iei o hotărâre pe baza unei legi recunoscută ca fiind neconstituţională şi modificată în acest scop pentru a ajunge în conformitate cu Constituţia. Desigur că, preşedintele Senatului împreună cu majoritatea senatorilor vor veni şi vor spune că trebuie să aşteptăm motivarea. Nu e un lucru care să mă mire pentru că s-a mers pe tergiversare în acest caz de la bun început. Eu aş vrea să subliniez încă o dată un lucru: cazul senatorului Şova este unul special pentru PSD. Nu este semnul egal între cazul lui Şova şi celelalte cazuri ce au fost supuse votului într-una din cele două camere. PSD-ul se teme de noi denunţuri care ar putea să apară în acest caz. Aşteptăm motivarea, nu am nimic împotrivă. Nu cred că va întârzia să vină, dar este destul de probabil că acest lucru va fi stipulat în această motivare, că nu se poate lua o hotărâre pe baza unei legi neconstituţionale”, a declarat Mario Oprea

Potrivit senatorului Mario Oprea, chiar dacă preşedintele Senatului va spune să se reia votul, PNL va respinge această acţiune. În opinia sa, dacă se va relua votul, va fi o nouă încălcare a legii şi un alt abuz.  

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Eu sunt aproape convins că preşedintele Senatului va propune biroului permanent al Senatului, din care şi eu fac parte în calitatea mea de secretar, să se reia votul în calitatea acestei cereri a DNA privind senatorul Dan Coman Şova. Acest lucru, PNL îl respinge. Reluarea votului nu este soluţia care să rezolve problema. Reluarea votului este o altă încălcare şi un alt abuz. E vorba de o încălcare a regulamentului Senatului, a tuturor practicilor pe care Parlamentul le-a avut în cei 25 de ani de democraţie. PNL nu este de acord cu reluarea votului, tocmai pentru că avem convigerea că, de această dată, senatorii PSD vor fi mobilizaţi şi vor vota fără niciun fel de jenă, de acastă dată, împotriva cererii de reţinere a senatorului Şova”, a mai spus Mario Oprea, senator PNL.

 

Posibil vot secret

Mario Oprea a mai declarat că ar putea fi solicitat de către preşedintele Senatului ca votul să fie unul secret, în cabină. Sentorul a ţinut să informeze faptul că în astfel de cazuri se votează secret cu bilă. El a mai explicat că acest lucru nu ar putea fi posibil pentru că ar trebui să păzească cineva urnele. Totodată, Oprea mai spune că dacă s-ar inversa situaţia trecută a votului în cazul Şova, s-ar crea un precedent inacceptabil.

Nu cu buletine de vot, nu secret electronic, nimic altceva, doar secret cu bile în cele două urne. Atunci ce înseamnă, să votăm în cabinele de vot? Să ducem urnele de votare în cabine? Aşa ceva nu se poate! Trebuie să le păzească cineva. Dacă vine senatorul Şova, care are dreptul să voteze şi ia nişte bile albe din urna albă şi le pune în urna neagră? Aşa ceva nu se poate. Singura variantă pe care PNL o consideră corectă ca interpretare legală, constituţională, a votului dat deja de Senatul României este aceea de a se emite o hotărâre de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului Şova, aşa cum a solicitat DNA în cererea înaintată către senatori”, a adăugat Mario Oprea.

 

„Şova, să îşi dea demisia din Senat”

Mario Oprea consideră că PSD-ul va încerca, prin preşedintele Senatului, C.P. Tăriceanu, să tergiverseze momentul în care va apărea motivarea şi va solicita un nou vot. Totodată, senatorul Oprea consideră că cea mai simplă variantă ar fi aceea ca Dan Şova să îşi dea demisia din Senat. Mai mult decât atât, Oprea susţine eliminarea imunităţii.

În acel moment nu mai este nevoie de niciun vot. În acel moment poate să îşi pledeze nevinovăţia în faţa instanţei, nu în faţa Senatului României pentru că Senatul României nu este o instanţă. Nu poate să considere că cineva este vinovat sau nevinovat, ci doar să acorde acea imunitate sau să nu, în diferite cazuri. Personal, găsesc faptul că această imunitate a făcut mai mult rău decât bine, parlamentarilor şi imaginii Parlamentului. Ca atare, în situaţia în care va apărea în mod concret această solicitare de eliminare a imunităţii eu voi fi printre primii care o voi semna”, a mai afirmat Oprea.

 

Bilanţul lui Oprea în privinţa justiţiei, pentru Guvernul Ponta

Senatorul Mario Ovidiu Oprea a subliniat şi „câteva momente impotante” în privinţa justiţiei, în cei trei ani de guvernare a Guvernului Ponta. Oprea s-a referit la un moment din ianuarie 2013 în care PSD a încercat să modifice statutul deputaţilor şi senatorilor în sensul în care să se prevadă că orice cerere de reţinere, de arestare, de percheziţie a unui parlametar trebuie să conţină motivele concrete şi probele relevante.

Nu vreau să fac un contrabilanţ, ci vreau să mă refer la câteva momente pe care oricine le-a putut înregistra în această ţară în privinţa justiţiei, în cei trei ani de guvernare a Guvernului condus de Victor Ponta. (…) PSD îşi dorea această modificare, iar cei care au intervenit au fost cei de la CC, care au respins această modificare, pe motiv că dorea să transforme Parlamentul într-o instanţă paralelă, cu scopul de a face imposibil ca un parlamentar să ajungă pe mâna justiţiei”, a arătat Mario Oprea.

Un al moment la care s-a referit Oprea a fost acela când Guvernul Ponta a încercat în decembrie 2013  să modifice Codul Penal şi să adopte legea amnistiei şi graţierii.

A fost introdusă pe şest în Parlament, într-o noapte. Acest moment este cunoscut ca „Marţea Neagră”. Sunt trei ani de marţe negre. Ştim foarte bine ce s-a întâmplat atunci. Se dorea scoaterea aleşilor locali, a miniştrilor şi a parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici. Dacă nu mai sunt funcţionari publici, înseamnă că nu mai pot fi anchetaţi pentru abuz în serviciu, pentru fals, luare de mită sau trafic de influenţă. De data aceasta a venit mass-media, s-a dezbătut intens această măsură şi s-a renunţat la ea”, a afirmat Mario Oprea.

Totodată, Oprea a mai vorbit despre un senator PSD care dorea să se modifice Codul Penal, astfel încât inculpaţii pentru corupţie să nu mai poată fi încătuşaţi. Potrivit senatorului PNL, premierul Victor Ponta sprijină acest amendament pe care îl aduce unul din senatorii PSD.

E clar că modificarea Codului Penal va afecta investigarea corupţiei. Asta a fost reacţia DNA. Eu voi fi împotriva unei asemenea măsuri, pentru că, atunci când ajungi să fii cercetat pentru fapte de corupţie, îţi asumi şi astfel de momente când ai putea apărea la televizor încătuşat. Eu consider că nu trebuie făcută această modificare, deşi în comisia juridică, acolo unde PSD are majoritate, această măsură a primit acceptul”, a spus senatorul.

 

14 minişti PSD, certaţi cu legea

Dacă Victor Ponta afirma că va face cel mai cinstit guvern, Oprea arată că sunt 14 miniştri certaţi cu legea, care fie şi-au pierdut mandatul, au fost condamnaţi, trimişi în judecată sau sunt urmăriţi penal pentru fapte de luare de mită, fraude electorale, incompatibilitate sau plagiat.

PSD a reuşit performanţa de a avea din rândurile sale, un membru al CC, judecător, care a fost reţinut şi arestat pentru fapte de corupţie. E vorba de fostul senator Grecu.  Apoi, tot cu susţinerea asumată a PSD-ului avem un avocat al poporului, Victor Ciorbea, care să nu atace la Curtea Constituţională niciuna din ordonanţele de urgenţă neconstituţionale ale Guvernului Ponta. A avut alte griji”, a punctat liberalul.

 

297 de ordonaţe de urgenţă emise de Guvernul Ponta

Oprea a vorbit şi despre ordonaţele de urgenţă emise de Guvernul Ponta, 297 la număr, chiar dacă premierul promisese că nu va apela la această practică. Senatorul PNL a enumerat cele mai controversate dintre acestea.

În cei trei ani de guvernare, Guvernul condus de Victor Ponta, a emis un număr de 297 de ordonanţe de urgenţă. Deşi în 2012 promitea că nu va aplica această practică de legiferări. Mai departe, a emis acea megaordonanţă care includea 26 de ordonanţe. Ordonanţa nr. 2/2015 include 26 de ordonanţe din domenii care nu au nicio legătură între ele. O altă odonanţă dată de Guvernul Ponta, este clar că nu îi face cinste, este ordonanţa 55/2014. într-o noapte, acest Guvern, a modificat rezultatul alegerilor locale şi printr-o simplă ordonanţă de urgenţă a determinat prin diverse forme să treacă 3.000 de aleşi locali la PSD. Această ordonanţă a fost declarată neconstituţională”, a mai declarat senatorul de Dolj.

 

Ordonanţa Plagiatului, un alt moment cotroversat

Un alt moment controversat la care a făcut referire senatorul PNL a fost acela când a fost emisă Ordonanţa Plagiatului, Ordonanţa de Urgenţă prin care premierul poate renunţa la titlul de doctor.

Cum este posibil să îţi faci o lege pentru tine? Să vii să spui că am puterea de acum înainte să renunţ la un titlu academic, pe care l-am dobândit şi este controversat. Renunţ la el pentru că pot. Am emis o ordonanţă care îmi permite să renunţ şi mă consider spălat de păcate. Mai sunt destule momente în aceşti trei ani în care nu văd cum s-ar face un bilanţ pozitiv pentru acţiunile justiţiei, pentru care actualul Guvern a contribuit la bunul mers”, a concluzionat Mario Oprea.

 

Radu SAIZU

Politica