Pedeapsa cu închisoarea pentru neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă este neconstituțională

Date:

Pedeapsa cu închisoare de la un an la șase ani pentru reținerea și nevărsarea, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă este neconstituțională, dupa cum a stabilit joi Curtea Constituțională a României (CCR), arată avocatnet.ro.

Curtea a constatat ca legea nu definește notiunea de "impozite sau contributii cu reținere la sursă", astfel că norma care incriminează infracțiunea de evaziune fiscală prevazuta de art. 6 din Legea nr. 241/2005 nu întrunește condițiile de claritate, previzibilitate și accesibilitate, încălcând prevederile constituționale cuprinse în art.1 alin.(5) care consacră principiul legalității.

Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, articolul cu pricina va fi suspendat timp de 45 de zile. Dacă în această perioadă Executivul nu va pune în acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției, efectele juridice ale acestora vor înceta definitiv, după expirarea celor 45 de zile.

Share post:

ULTIMA ORĂ
Recente

12 august – Ziua mondială a elefantului

Ziua mondială a elefantului a fost creată în 2011...

Drumul Oaselor, în reabilitare

DJ 676 E - Drumul Oaselor, așa cum îl...

„Otravă” la robinet, pe bani, în zeci de localități din Dolj

Bacterii care pot pune sănătatea în pericol și niveluri...

Aladin Georgescu, inspecție la Spitalul din Vânju Mare

Președintele Consiliului Județean (CJ) Mehedinți, Aladin Georgescu, a făcut,...